Haberler

AK Parti Milletvekili Demir'in Türkiye ve Samsun Değerlendirmesi

AK Parti Samsun Milletvekili Mustafa Demir, Beş Yıl Önceki Türkiye ile AK Parti İktidarını Yaşayan Bugünkü Türkiye Arasında Her Açıdan Uçurum Bulunduğunu Belirtti.

AK Parti Samsun Milletvekili Mustafa Demir, beş yıl önceki Türkiye ile AK Parti iktidarını yaşayan bugünkü Türkiye arasında her açıdan uçurum bulunduğunu belirtti.

Beş yıl önceki dünya ile bugünkü dünya arasında çok az bir değişiklik yaşandığını ancak Türkiye'nin beş yıl öncesiyle bugünü arasında büyük fark bulunduğunu dile getiren Milletvekili Demir, "Ülkemizde beş yıl önce sınırları açsaydınız hiç insan kalmayacakmış gibi bir hava vardı. Vize işlemleri kolay olsaydı, vatandaş bir yolunu bulsaydı, gidip kendisine başka yerlerde gelecek arardı. Çok sayıda vatandaşımız ve iş adamımız da değişik ülkelere gitti. İnsanımız istikbalini başka yerlerde arıyordu. Ama şimdi ayakları yere basan, dik ve geleceğe güvenle bakan bir Türkiye var" dedi.

Artık Türkiye'ye dünyanın ileri gelen ülkelerinin yatırımcılarının aktığını, turizm, sivil havacılık, ulaşımın geliştiğini, dış politikada Türkiye'nin aksiyonerliğinin tartışılamaz noktaya gelirken, enerjide düğüm noktası haline getirildiğini vurgulayan Demir, bütün bunların da cumhuriyet tarihinin en kıt döneminde gerçekleştirildiğini vurguladı. Demir, AK Parti öncesinde TL'nin dünyanın en değersiz parası haline getirildiğini, şimdi ise Arabistan'da ve birçok ülkede euro ve dolar değil TL'nin artan trendle değerlendiğini ve arandığını belirtti.

Türkiye'de yaşanan gelişmelerin Samsun'da da kendini gösterdiğine işaret eden Demir, kentin kendini keşfettiğini anlattı. AK Parti'nin; Türkiye'nin kuzeyde uluslararası düzeyde en önemli açılım noktasının Samsun olduğunu belirlediğini ve kent dinamiklerini bu yönde harekete geçirmeye çalıştıklarını dile getiren Demir, "Bu konuda sıkıntılıyız. Çalışmayan bir arabanın motorunu elimizle çalıştırmaya çalışıyoruz. Kent dinamikleri uyumuyor ama kentimizin bu noktada öneminin farkında değil. Samsun'u kuzeye açmayı dert edindik, gece otomobile atlayıp 11.00'lerde, 01.00'lerde 1.5-2 saat yalnızlığımızı yollara koyup bu dertle dertleniyoruz. Bu konuda partimizin vizyonuna rağmen halen ilimizde önemli bir gelişme olmamakla birlikte geriye dönüp baktığımızda beklediğimizden daha ileride olduğumuz da bir gerçek" diye konuştu.

Samsun'da kent dinamiklerine rağmen ticaret ve sanayiyi geliştirmeye, genel konseptte yerel yönetim zihniyetine rağmen şehirciliği ve kenti açmaya, bürokratik bakış açısına rağmen bürokrasiyi iş yapmış hale getirmeye çalıştıklarına değinirken, "Hala kent içi dinamikler AK Parti siyasetinin dışında 'Şu projeyi getirdik, yapın' denildiğini görmedik" diyen Demir, bulundukları platformlarda orada olmaları gerektiği için bulunduklarını ifade etti.

Demir, Samsun'un hava, deniz, kara ve demiryolu ulaşımı gibi avantajlarına dikkat çektikten sonra şunları söyledi:

"Biz geldiğimizde bunlar vardı. Biz karayolundaki altyapı sorunlarını bitirdik. Enerji noktasında büyük yol aldık. Demiryolunda Samsun olarak Türkiye'nin en iyisi haline geldik. Lojistik merkezi olduk. Şimdi Samsun'da 500 ton yük depolanıyor. Gelecek yıl 1 milyon tona çıkacak. Artık Rusya'dan trenler gemilerle buraya gelecek direkt demiryoluna nakil gerçekleştirilip vagonlardaki yük Akdeniz ve Ortadoğu'ya ulaşacak. Bu bağı kuruyoruz. Sanayi noktasında önümüzdeki 20 yılın ihtiyacını karşılayacak altyapıyı 1-2 yıl içinde bitireceğiz. Eğitimde altyapı noktasında Türkiye'nin en iyi illerinden biri haline geldik. 2 yıl içinde eğitim altyapısındaki eksikliklerimizi bitireceğiz. Sağlık konusunda merkezi illerden biriydik. Buna rağmen Bölge Araştırma Hastanesi'ni Samsun'a kazandırıyoruz. Şimdi TOKİ ile DHİM arasında takas olacak. TOKİ Yeşilköy'deki araziyi DHİM'ye, bu kuruluşta eski havaalanındaki 380 dönüm alanı TOKİ'ye verecek. Takas gerçekleşmek üzere. 380 dönümlük alana Türkiye'nin en büyük ve gelişmiş Ruh Sağlığı Bölge Hastanesi yapılacak. Mevcut Ruh Sağlığı Hastanesi ise belediyeye devredilecek. Alt belediyeye devredilmesinin daha şık olacağı düşüncesindeyiz. Burası yeşil alan olarak korunacak ve bu yönde düzenlenecek".

Samsun'a ihtisas fuarı kazandırılmasıyla ilgili Tekkeköy'deki 420 dönümlük alanın değerlendirilememesine içerleyen Milletvekili Demir, yerin tapusunun Milli Emlak'tan alındığına dikkat çekerek, "Azot'un yanındaki kavaklıkların bulunduğu bu yer özelleştirme kapsamında Toros Gübre'ye satılacaktı. Sattırmadık. Samsun'un ufkunu açacak ihtisas fuarı yatırımının buraya yapılmasını arzu ediyoruz. Kongre merkezlerinden teknoparklara, sergi salonlarından fuar alanlarına kadar dev bir kompleks bu alana yerleştirilir. Çok güzel kullanılabilecek bir alan. Ne var ki garip bir şekilde işin önüne düşmesi gerekenler ihtisas fuarının orada olmayacağını söylüyor. Bunu bugünden kent dinamiklerinin göremediği ortada. 5-10 yıl sonra 'Bu denmişti' diyecekler. Halbuki İl Özel İdaresi, Büyükşehir Belediyesi, TSO ve dernekler bu işin öncülüğüne soyunsa TÜYAP ve CNR gibi hatta yabancı sermaye aracılığıyla cazip yatırımlar hayata geçirilebilir. Muhteşem bir arazi hazır, ortaya sunuyoruz, peşine düşen yok. Samsun, bir buzağının yetişip yük alıp doğum yapması sürecini beklemiyor. Hep buzağılı düve aranıyor ve ben bunu içime sindiremiyorum. Halbuki birkaç dönem doğum yapacak buzağıları bulma imkanı var" şeklinde konuştu.

Bazı olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin de dolayısıyla Samsun'un da hızla kalkınmasını sürdürdüğünü açıklayan Demir, Türkiye'nin en geç 10 yıl sonra dünyanın ekonomik açıdan en büyük 10 ülkesi arasına, Samsun'un da Türkiye'nin en büyük 10 ili arasına gireceğini sözlerine ekledi.

(AG-SA-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title