Haberler

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, Denizli'de."Bir Tarafta Binlerce Evlat, Bekleyecek, Bir...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Türkiye'de yasal mevzuat nedeniyle binlerce çocuğun evlat edinilmeyi, binlerce çiftin de evlat edinmeyi beklediğine işaret ederek, bu durumun böyle devam edemeyeceğini, evlat edinme sürecini...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Türkiye'de yasal mevzuat nedeniyle binlerce çocuğun evlat edinilmeyi, binlerce çiftin de evlat edinmeyi beklediğine işaret ederek, bu durumun böyle devam edemeyeceğini, evlat edinme sürecini hızlandıracaklarını ve kolaylaştıracaklarını söyledi.

Şahin, koruyucu aile hizmetinin tanıtılması ve yaygınlaştırılması amacıyla her yıl mayıs ayının son haftasında kutlanan "Koruyucu Aile Haftası" kapsamında, bu yıl Denizli'de gerçekleştirilen "Koruyucu Aile Şenliği"ne katıldı.

Etkinlikte yaptığı konuşmada, çocukların, bir ülke için en önemli varlık olduğunu ifade eden Şahin, bu nedenle çocuk politikalarını, en temel hedef olarak belirlediklerini kaydetti.

Bu noktada devlet himayesinde, korunmaya muhtaç çocukların durumunun özel önem taşıdığını ve bu çocukların koşullarının iyileştirilmesi, daha iyi eğitim imkanına kavuşması yönünde ve koruyucu aile ile evlat edindirme konularında çalışmalar yapıldığını anlatan Şahin, göreve geldiklerinde ilk olarak yuvalarda ve çocuk yurtlarında, hızlı bir şekilde koğuş sisteminden, "sevgi evleri" modeline geçmeye karar verdiklerini belirtti.

Şahin, bunun yanında sorunun temeline inerek, kimsenin çocuğunu, yoksulluktan dolayı terk etmemesi için önlemler aldıklarını ifade ederek, "Aile sistemini güçlü bir şekilde korumamız gerekiyor. O yüzden Sayın Başbakanımız'ın ilk talimatıydı; 'Yoksulluktan dolayı kimse evladını bırakmamalı. Yoksulluktan dolayı bırakıyorsa o aileye biz mali desteği verilim, aile evlatlarını alsın ve çocuklar ailelerinin yanında yetişsin' dedi. Bu talimatla 8 bin evladımızı anne ve babalarının yanına teslim ettik" diye konuştu.

-"Evlat edinmeyi hızlandıracağız"-

Türkiye'de evlat edindirme sisteminde sorunlar olduğunu ve bunları düzeltmek için çalışma başlattıklarını dile getiren Şahin, şunları kaydetti:

"Bir tarafta binlerce evlat, (yuva sahibi olmayı) bekleyecek, bir tarafta da binlerce çift, evlatsız, evlat edinmeyi bekleyecek. Bu, bu şekilde devam edemezdi. Hemen arkadaşlarımızı talimatlandırdık. Dünyada nasıl modeller çalışıyor, alternatifler üretelim, bu iki birbirine muhtaç olan, birbirini talep eden, birbirine ihtiyacı olan bireyleri buluşturalım dedik. Bunun çalışmasını yapıyoruz. Bizim hızlı bir şekilde bunu değiştirmemiz lazım. Tüzük değişimi devlette çok kolay olmuyor. Ama hemen hızlı bir şekilde Danıştay kararı, Başbakanlık kararı, herhalde en hızlı değişen tüzük oldu. Çünkü o kadar önemli bir alan ki, o kadar kabul edilemez bir şey ki, hızlı bir şekilde bunu toparlamamız gerekiyordu. Burada önemli bir çalışmayı yaptık. Evlat edindirme sistemi, koruyucu aile sistemi, tüzük çalışmaları, yasal altyapıları, bunların hepsi çok çok önemli. Bunu büyük bir kampanyaya dönüştürmek istiyoruz. Bu sırada evlat edinmede bekleyen annelere de yeni sistemimizi anlatmak istiyoruz. Bu konuda ne kadar mağdur, sıkıntılı annelerin olduğunu biliyoruz. Bunları hızlandırarak birbirine entegre edeceğiz. Güçlü toplum, güçlü aile olacaksak, bize ait olan alanları güçlendirmemiz lazım."

-Yeni anayasada çocuk-

Şahin, bir devlet için çocuk politikasının önemini vurgulayarak, bu noktada yeni anayasa konusunda da çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Yeni anayasanın çocuk temelinde nasıl bir düzenleme olacağı konusunda çalıştay düzenlediklerini belirten Şahin, şöyle devam etti:

"Bu çalışmaları yaptık, derledik toparladık, Meclis Başkanımız'a götürdük. Çocuklarımız resimleriyle nasıl bir anayasa istediklerini yazdılar, duygularını, hikayelerini yazdılar. Nasıl özgür, nasıl adaletli ve nasıl farklı bir toplumsal mutabakat istediklerini orada belirttiler.

Anayasanın bu şekilde yazılmasıyla ilgili de konunun takipçisiyiz. Bir maddeyle değil, yalnızca aile ilgili maddede değil, yalnızca 10. maddede değil, her maddenin çocuk temelli, çocuğun insan hakkını koruyacak temelli yazılmasını çok önemsiyoruz. Çocuklarımızı, bütün 74 milyon bu büyük ailenin bütün çocuklarını yetiştirilirken, aileleriyle beraber, yeteneklerine göre yetiştirilmesini çok önemsiyoruz. Çocuğun adalet sistemini çok önemsiyoruz, çocuk dostu medyayı çok önemsiyoruz. O yüzden stratejik planlamamızı yaptık, bilim kurullarımızı oluşturduk, izleme kurullarımızı oluşturduk. Her konu alanında çalıştaylarımızı yaptık ve yol haritamızı çizdik."

Bakan Şahin, konuşmasının ardından 55 ilden gelen koruyucu ailelere plaket verdi, onlar ve çocukları ile fotoğraf çektirdi.

- DENİZLİ

Kaynak: AA / Yerel

Fatma Şahin Türkiye Denizli Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title