Haberler

Ağrı Dağı'nda Çileli Yaşam

Ağrı Dağı'nın iklimi etkisi altında kalan dağ köylerinde yaşam mücadelesi veren, tarım kesiminin üreten emektarlarının fotoğrafları, Kültür Bakanlığı'nca tescillendi, kayıt altına alındı.

Ağrı Dağı'nın iklimi etkisi altında kalan dağ köylerinde yaşam mücadelesi veren, tarım kesiminin üreten emektarlarının fotoğrafları, Kültür Bakanlığı'nca tescillendi, kayıt altına alındı.

Doğa fotoğrafçısı Bilgihan Ova tarafından son 10 yılda çekilen fotoğraflar, dağ köylerindeki çileli yaşamın zorluğunu da gün yüzüne seriyor. Türkiye'nin öteki yüzünü anlatan fotoğraflarda Ağrı Dağı'nın eteklerindeki yaşam öyküsüne dair ip uçlarına rastlamak mümkün.

Ağrı Dağı' ve civarındaki dağ köylerinde çekimler yapan Bilgihan Ova, "Yaşları kaç olursa olsun, herkes çalışıyor. Bölgede çalıştığım onca yıl içerisinde, elleri nasır bağlamayan, alnından ter akmayan; kilometrelerce yolu, dağı, taşı, engebeli arazileri aşmayan bir dağ köylüsü görmedim. Herkes çalışıyor. Ağrı Dağı demek; yaşamın, emeğin, üretmeden tüketmemenin ta kendisi demek. Paylaşmanın en anlamlısı ve en güzelini o dağ köylerinde gördüm. Hangi köyde çalışsam, kime bir selam versem onca yorgunluklarına rağmen güleryüzden, konukseverlikten başka bir şey görmedim. Dağ köylerinde yaşamda ekip olarak çalışma ruhu var. Dostlukarının öyküsü görülmeye ve yaşanmaya değer. Bölgede 1970-85 yılları arasında yaşanan göç furyasına inadına direnen aileler gördüm, tanıdım. Kışları çoğu kez günlerce o köylerde elektrik olmaz. Yolları karlar kapar, tipiden, borandan, fırtınadan camdan kafanızı dışarı çıkaramazsınız. Aylarca dünyayla irtibatı kesilen o çileli insanların başından baharda da çile eksik olmaz. Baharda yağmurlar evlerini başına yıkar ama yine o coğrafyadan o topraklardan göç etmezler" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yaşam

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title