Haberler

Afrika Kıtası Müslüman Ülke ve Toplulukları Dini Liderler Toplantısı Sonuç Bildirgesi Açıklandı

1-3 Kasım Tarihleri Arasında İstanbul'da Diyanet İşleri Başkanlığının Ev Sahipliğinde Yapılan "Afrika Kıtasıı Müslüman Ülke ve Toplulukları Dini Liderler Toplantısı" Sonuç Bildirgesi Düzenlenen Basın Toplantısı ile Açıklandı.

1-3 Kasım tarihleri arasında İstanbul`da Diyanet İşleri Başkanlığının ev sahipliğinde yapılan ¨Afrika Kıtasıı Müslüman Ülke ve Toplulukları Dini Liderler Toplantısı¨ sonuç bildirgesi düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı.

22 ülkenin dini lider veya temsilcisinin katılımı ile yapılan toplantının bildirgesini Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu açıkladı. Dolmabahçe Sarayı`nda gerçekleştirilen toplantıda barış ve dosluk mesajlarının verildiğini dile getiren Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, ¨Farklı coğrafyalarda yaşayan Müslüman`ların birbirlerinden ve sorunlarından haberdar olmaları ortak bilgi, ortak sevgi ve ortak duyguyu oluşturmak üzere biraraya gelmek zorunluluk arz etmektedir. Son zamanlarda İslam konusunda yanlış bilgi ve önyargılardan beslenip İslam`ın kutsal değer ve duygu dünyasını rencide eden sorumsuz tavırlar farklı din müntesipleri arasında endişe verici gerilimlere yol açabilmektedir. Bu durum karşısında din adamlarına düşen görev İslam`ın temel ilke ve evrensel mesajını bütün doğruluğu ve güzelliği ile ortaya koyarak söz konusu olumsuzlukların giderilmesine yardımcı olmaktır. İslam dünyasında dini bilginin doğru üretilmesi, yenilenmesi ve toplumların refahı, mutluluğu barış içinde birlikte yaşamasının temel dayanaklarından biri yapılması insanların ortak ihtiyacıdır. Özellikle kadına karşı ikinci sınıf varlık olarak bakılmasının sona erdirilmesi gerekmektedir. Kadının sosyal konumunun güçlendirilmesi, kız çocuklarının her türlü ayrımcılıktan uzak olarak eğitim ve hayata katılımının sağlanması gerekmektedir. Sosyal ve ekonomik sorunlar nedeniyle dinsel amaçlar uğruna istismar edilen Afrika`nın yerel dini ve kültürü tahrip edilmektedir. Bu tür durumlardan bütün Müslümanlar`ın ve dini kurumların haberdar olması gereken bir konudur. Afrika kıtası istismar edilmesiyle yoğun bir dinsel propaganda ve din değiştirme baskılarıyla karşı karşıyadır. Yerel dinin ve kültürel dokunun tahribine yol açan bu olumsuzluğun giderilmesi gerekmektedir. Afrika kıtası Müslüman ülke ve toplulukları ile din kültür ve eğitim alanında iş birliği güçlendirilerek sürdürülmelidir¨ dedi.

Afrikalı dini liderlerin İstanbul gezisi esnasında Osmanlı mimarisi camilere hayran kaldığına da dikkat çeken Bardakoğlu, bu sonuç bildirgesinde olmamasına rağmen Afrika`ya Osmanlı mimarisi camiler yapılması gerektiğine işaret etti. Bardakoğlu, ¨Afrika`nın önemli merkezlerinde bizim tarzımızı yansıtan Osmanlı mimarisi camilerin yapılması isteniyor. Biz bunu kurum olarak karşılayamayız ancak sivil hareketin bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz¨ diye konuştu.

Bardakoğlu, ayrıca Afrika ülkelerindeki insanların sadece Kurban Bayramı`nda et yiyen insanlar olduğunu belirterek, vatandaşları ¨kurban işbirliğine¨ davet etti. Bardakoğlu, ¨Türkiye`de Afrika kıtasında yaşayan insanlara yönelik kamuoyunun yetersizliği söz konusu. Sadece Kurban Bayramı`nda et yiyen bir insan olduğunu bilelim. Toplumumuzu da bu konuda bilgilendirelim¨ dedi.

Sonuç bildirgesinde, ayrıca Türkiye`nin Avrupa Birliği`ne (AB) üyeliğinin katılımcı Müslüman ülkeler tarafından da desteklendiği deklare edildi. Açıklamada; Avrupa Birliği`ne Müslüman bir ülke olarak Türkiye`nin üyeliğinin dinler ve külterler arası barışın sağlanmasına önemli katkı sağlayacağı vurgulandı. ¨Bu sürece destek veren Afrika Müslüman topluluğunun da medeniyler arası barış ve sevginin tesisine katkı sağlayacağı potansiyeline imkan sağlamalıdır¨ denildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title