Haberler

Adıyaman: Binlerce Yıllık Mozaikler Gün Yüzüne Çıkıyor

Kommagene Krallığı'nın 5 Büyük Kentinden Biri Olan Perre Antik Kenti'nde Başlayan Kazı Çalışmalarında, Milattan Önce (M.ö.) 1. Yüzyılda Yapılan Mozaikli Villalar Ortaya Çıkarıldı.

Kommagene Krallığı'nın 5 büyük kentinden biri olan Perre Antik Kenti'nde başlayan kazı çalışmalarında, Milattan Önce (M.Ö.) 1. yüzyılda yapılan mozaikli villalar ortaya çıkarıldı.

Adıyaman Perre Antik Kenti'nde başlayan kazı çalışmalarında tarihi bir gün yaşandı. Yapılan kazı çalışmaları sırasında M.Ö. önce 1. yüzyılda Kommagene Uygarlığı'ndan, Roma dönemine kadar uzanan ve bu dönemlerde inşaat edilen mozaikli bir villa bulundu. Villanın salon bölümü olarak tahmin edilen bölgede 4x3 metre kare büyüklüğünde bir mozaik, toprak altından tamamen çıkarıldı. Diğer taraftan bölgede 10 villa olduğu ve her villada yaklaşık 20x15 büyüklüğünde mozaik taşların bulunduğu tahmin ediliyor. 4 odadan oluşan villaların üzerinde çeşitli geometrik desenler ve figürlü resimler bulunuyor.

Vali Halil Işık, mozaiklerin gün yüzüne çıkarılması için uzun zamandır ekip halinde çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, "Adıyaman'ın neresine bakarsak bir açık hava müzesi olduğunu görüyoruz. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu topraklarda özellikle Kommagene Uygarlığı'na ait tarihi ve kültürel mirasımız çok büyük önem taşıyor. Bugün burada M.Ö. 1. yüzyıla ait bir mozaikli villa ortaya çıkaran tüm çalışan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Biz valilik olarak vermiş olduğumuz desteklerle ve başlatmış olduğumuz bu kazının bu noktaya ulaşmasından büyük mutluluk duyuyorum. Bu kültürel mirasları dünyaya tanıtmak en önemli görevimizdir. Bu kazılara devam edeceğiz ve daha sonra burada belli güvenlik tedbirleri de alarak, bölgeyi turizme açacağız. Hepimize düşen görev ortaya çıkarılan tarihi mirası korumak ve kollamaktır. Bölgede bulunan köy halkının da bu konuda hassas davranacağına inanıyorum" dedi.

Adıyaman Müze Müdürü Fehmi Eraslan ise, bulunan mozaiklerin bölgeden kaldırılmadan sergileneceğini ifade ederek, "Buradaki bulgular M.Ö. 1. yüzyıldan başlayarak M.S. 1. yüzyıla kadar sürmektedir. Kazısını yaptığımız yer bir villa. Büyük bir ihtimalle bir Roma villası. Geometrik desenlere sahip bir mozaik görüyoruz. Burası kompleks bir yapıya sahip. Tahminlerimize göre diğer odalarda daha farklı figürlerde mozaikler bulunuyor. Kazı çalışmalarıyla bunları da gün yüzüne çıracağız" diye konuştu.

Diğer taraftan bir dizi incelemelerde bulunmak üzere kente gelen İtalya, Norveç ve Belçikalı eğitimciler, Perre Antik Kenti'ni gezdi. Mozaikleri büyük bir hayranlıkla izleyen eğitimciler gördükleri manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title