Haberler

Adana: İş Veren Baskısı Sokak Çocuklarına İş Bıraktırdı

Adana Sokak Çocukları Derneği Başkanı Prof. Dr. Fazilet Aksu, "Sokaktan Geleceğe Projesi" kapsamında meslek edinerek işe yerleştirilen 45 kişiden 11'inin iş verenin baskısına dayanamayarak işi bırakmak zorunda kaldığını söyledi.

Adana Sokak Çocukları Derneği Başkanı Prof. Dr. Fazilet Aksu, "Sokaktan Geleceğe Projesi" kapsamında meslek edinerek işe yerleştirilen 45 kişiden 11'inin iş verenin baskısına dayanamayarak işi bırakmak zorunda kaldığını söyledi.

Prof. Dr. Fazilet Aksu, yaptığı açıklamada, Adana Sokak Çocukları Derneği'nin Adana Valiliği ortaklığı ve Çukurova Üniversitesi iştirakiyle yürüttüğü Avrupa Birliği destekli ve Türkiye İş Kurumu (İŞ-KUR) tarafından yönetilen ve denetlenen Aktif İş Gücü Programları Projesi'nin (AİPP) bileşenleri çerçevesinde yürütülen "Sokaktan Geleceği Projesi" kapsamında, 15-24 yaş arasındaki çocuk ve gençlere 6 uzmanlık alanında meslek eğitimi ve sosyal uyum eğitimi verildiğini hatırlatarak, Çukurova Üniversitesi'nde gerçekleştirilen eğitim programından sonra 150 sokak çocuğunun meslek edindiğini vurguladı.

1 yıl süren projede 200'ün üzerinde çocuğa ulaşıldığını ve bu meslek eğitimine tam katılımı sağlanan 150 çocuğun Alabalık ve Akvaryum Balıkları Yetiştiriciliği, Organik Çilek Yetiştiriciliği, Mevsimlik Çiçek Yetiştiriciliği, Kaportacılık, Karo ve Seramik Döşemeciliği, Kebapçılık ve Tatlıcılık alanlarında eğitim gördüğünü kaydeden Prof. Dr. Aksu, "Meslek edinen ve sosyal alanda birçok şey öğrenen bu gençler daha önceki çirkin davranışlarından vazgeçti ve topluma kazandırıldı. Toplum onları özümsedi ve içine aldı. Bunu gören sokak çocukları da toplumla ve aileleriyle barışık yaşamaya başladı" dedi.

Aksu, proje kapsamında 20 Şubat 2006 tarihinde çocuklara sertifikaları verildiğini ve 150 gençten 30'unun dernek tarafından, 15'inin ise kendi çabalarıyla işe başladığını belirterek, şunları söyledi:

"Çocuklar meslek edindi ve sertifikalarını alarak hayata atıldı. Ancak işe başlayan toplam 45 çocuktan 11'i iş veren baskısından dolayı işi bıraktı. İşe başlar başlamaz bırakan çocuklar bile oldu. Biz çocukların işi ağır diye bırakacaklarını düşünerek iş verenle görüşmeye gittik, ancak görülen manzara hiç de öyle değildi. İş veren, çocukları sömürme peşinde. Sokak çocukları, kurs döneminde bile günlük 4 Euro alıyordu. İş verenler çocuklara haftalık 20 milyon bile vermiyor. Paradan vazgeçtik ama iş veren çocuklara kötü muamele yapıyor. Çocuklara baskı yapıyor, küfrediyor, hor görüyor. Yani onlar sokak çocukları olduğu için toplumun onlara bakışı değişmiyor. Biz bir sonraki projede iş verenleri de projeye dahil ederek bu sorunu da ortadan kaldırmak istiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title