Haberler

Adana: Çü Tıp Fakültesi Sürekli Mesleki Gelişim Etkinlikleri

Çukurova Üniversitesi (Çü) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlter Uzel, Bilimin; Anlama, Açıklama ve Kontrol Gibi 3 Aşamadan Geçtiğini, Ancak Bilimsel Olguların Kontrol Edilmesinin, Atom Bombasında Olduğu Gibi Facialar Yaratabileceğini Söyledi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlter Uzel, bilimin; anlama, açıklama ve kontrol gibi 3 aşamadan geçtiğini, ancak bilimsel olguların kontrol edilmesinin, atom bombasında olduğu gibi facialar yaratabileceğini söyledi.

Uzel, ÇÜ Tıp Fakültesi Sürekli Meslek Gelişimi Etkinlikleri çerçevesinde Balcalı Hastanesi Hipokrat Toplantı Salonu'nda verdiği "Bilimde Yeni Paradigmalar" konulu konferansta, bilimin, o an aksi ispat edilmemiş sistemli bilgiler bütünü olduğunu ifade etti. Uzel, yüzyıllar önce bilim adamlarının, yaptıkları buluşlar sonrası bilimin son noktaya geldiğini söylediğine dikkat çekerek, "Bilim sürekli gelişiyor ve değişiyor. Bir bilim adamının yüzyıllar öncesi 'Bilimin sonuna geldim' demesi bugün çok komik olabiliyor. Bu nedenle bilimsel bilgide kesinlik yoktur" dedi.

Bilimin bu zamana kadar ilerlemesinin ve sürekli yenilenmesinin tek sebebinin, insanoğlunun fiziken ve yaratılış olarak çok zayıf olmasından kaynaklandığını vurgulayan Uzel, "Bilime önem veren insanlar ya merakından ya korunmak için ya da diğer ihtiyaçlarını gidermek için önem vermiştir. İnsanlar yüzyıllar önce üşümemek için kürk, ısınmak için ateş gibi şeyleri bulmuşlardır. Bütün bunların altında insanoğlunun zayıflığı ve doğayla mücadelesi var. İnsanoğlunun doğadaki diğer canlılara göre çok zayıf olması kendisine avantaj sağladı. Çok zayıf olan insanoğlu, bu zamana kadar yaşamışsa bunun tek sebebi zayıflığından dolayı kullandığı aklındandır. İnsanoğlu, aklını kullanarak yüzyıllardır yaşamayı başarmıştır. Zaaflar, bilimsel bilimlerin ilerlemesine neden olmuştur" diye konuştu.

Her bilimin bebeklik, çocukluk, gençlik ve olgunluk evresi olduğunu belirten Uzel, "Bilim; anlama, açıklama ve kontroldür. Yapılan bilimsel bilgiler bu aşamalardan geçer. Son yüzyıllarda bilim kontrol aşamasına da gelmiştir. Kuraklığın önüne geçmek için yapay yağmur, canlıların genlerinin kontrol altına alınması. Ancak bir gün insanoğlunun olguları bilimsel olguların önüne geçmeye başlarsa, tehlikeli olabilir. Buna en büyük örnek atom bombasının neden olduğu faciadır" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title