Haberler

"ABD, PKK Tehdidini Tanıyor Ancak Türkiye'nin Operasyonuna Karşı"

The Washington Times Gazetesi, ABD'nin, PKK Terör Örgütünün Türkiye'ye Karşı Oluşturduğu Tehdidi Tanıdığını Ancak Türk Ordusunun Kuzey Irak'ta PKK'ya Yönelik Sınır Ötesi Operasyon Düzenlemesine Karşı Çıktığını Yazdı.

The Washington Times gazetesi, ABD'nin, PKK terör örgütünün Türkiye'ye karşı oluşturduğu tehdidi tanıdığını ancak Türk ordusunun kuzey Irak'ta PKK'ya yönelik sınır ötesi operasyon düzenlemesine karşı çıktığını yazdı.

Gazetenin başyazısında, Türk-Amerikan ilişkilerinde Irak savaşının başlamasından bu yana PKK meselesinin sıkıntı yarattığı, bunun da, ABD'nin Irak'taki politikasının, Türkiye'nin çıkarlarıyla çelişmesinden kaynaklandığı ileri sürüldü.

Türkiye-AB müzakerelerinin yavaşladığı bir dönemde, Türk-Amerikan ilişkilerindeki bu sıkıntının ABD için iyi olmadığı belirtilen yazıda, bölgenin dostça olmayan İslamcı bir Ortadoğu'ya dönüşmesi tehlikesine işaret edildi.

Washington yönetiminin şu ana kadar bir dizi diplomatik girişimle "gergin bir ip üzerinde" yürümeyi başardığı ve Türkiye'ye, PKK meselesini ciddiye aldığını göstermek için ABD Dışişleri Bakanlığı'nın PKK ile mücadelede özel temsilcilik pozisyonunu oluşturduğu anlatıldı.

Buna karşın Türk liderlerin, bu makamın etkili olup olamayacağı konusunda şüphelerini ifade ettiği belirtildi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, PKK ile mücadelede ilerleme olmamasından duyulan rahatsızlığa ilişkin sözlerine yer verildi.

ABD'nin, Irak'ı birleştirme ve istikrar sağlama çabaları dolayısıyla, PKK'ya karşı harekete geçemeyeceği ve ayrıca Iraklı Kürtlerin desteğini tehlikeye sokmaktan kaçındığı da belirtildi. The Washington Times, Türkiye'nin seçim sürecine girdiği bir yılda bu meselenin daha da zorlu bir test olacağını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title