Haberler

ABD Eski Dışişleri Bakanı Albrıght, Dünya Odalar Kongresi'nde

ABD Eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Küresel Krizlerin Geçmişten Çok Daha İyi Yönetilmek Zorunda Olduğunu ve Daha Zengin Ülkelerin Gelişmekte Olan Ülkelere Daha Fazla Yardım Etmeleri Gerektiğini Söyledi.

ABD eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, küresel krizlerin geçmişten çok daha iyi yönetilmek zorunda olduğunu ve daha zengin ülkelerin gelişmekte olan ülkelere daha fazla yardım etmeleri gerektiğini söyledi.

Madeleine Albright, 5.Dünya Odalar Kongresi'nde yaptığı "Küresel Risk Yönetimi" konulu konuşmasında, bir ülkenin en büyük zenginliğinin petrol veya doğal kaynakları değil, profesyonel bürokratları, hukuka inanan hukukçuları ve işadamları olduğunu vurgulayarak sorumluluğunu bilen, hoşgörülü ve şeffaf davranan ülkelerin daha zengin olacaklarını ifade etti.

Soğuk savaş döneminde Orta Avrupa'dan ABD'ye göçmüş bir ailenin çocuğu olarak Türkiye'nin daima en sevdiği ülkelerden biri olduğunu ve Türkiye'nin NATO'daki varlığının her zaman çok önemli olduğunu düşündüğünü belirten Albright, "Balkanlardaki etnik arındırma ve Kosova'daki kitle katliamları sırasında Türkiye'nin yardımlarını hatırlıyoruz. Türkiye'nin demokratik kurum ve ideallere ne kadar bağlı olduğunu biliyoruz"dedi.

"HERKES İÇİN "DAHA TATMİNKAR BİR HAYAT" KURMAK GEREKTİYOR"

Türkiye'nin son yıllarda enflasyon ve faizler konusunda önemli başarılar kazandığını ifade eden Albright, "Modern Türkiye'nin karşısında çok mesele var. Ama bu meseleler, şu veya bu şekilde her ülkenin sorunları. Teknoloji ile kültürel gelenekler, ulusal egemenlik ile küreselleşme ve birey ile toplum arasındaki problemler bugün bütün ülkeler için sorun teşkil ediyor. Bir taraftan birbirimize yaklaşırken, bir taraftan uzaklaşıyoruz. Birbirimize bağımlıyız ama ayrı ulusal kimliklerimizi de korumaya

çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Bu sorunlarla başa çıkabilmek için herkes için "daha tatminkar bir hayat" kurmak gerektiğini vurgulayan Albright, "Burada toplanmamızın sebebi bir kültürün, bir inancın diğerleri üzerinde hakim olması değil. Hepimiz için kazançlı bir ortam sağlamak için buradayız. Burada özellikle hoşgörü, insan hakları ve hukukun üstünlüğünü öne çıkarmak gerekir" dedi.

"ULUSLARARASI İŞ ÇEVRELERİNİN İŞBİRLİKLERİ TÜM TOPLUMLARA YARAR GETİRECEK"

Uluslararası iş çevrelerinin yapacağı işbirliklerinin tüm toplumlara yarar getireceğini, belirten Albright ayrıca kamu ve özel sektör arasındaki işbirliklerinin de geliştirilmesi gerektiğine işaret ederek, "Bu alanlarda halkın ihtiyaçlarına cevap verecek bir ortam yaratılması herkesin yararına olacaktır. Böylelikle, yoksul ile zengin arasındaki uçurum çok derinleşmeyecektir" dedi.

"KÜRESELLEŞMENİN GETİRDİĞİ YARARLARININ DAĞITIM ŞEKLİ İNSANLARDA MEMNUNİYETSİZLİK YARATIYOR"

Albright, son dönemde gittiği her yerde endişeli insanlar gördüğünü ifade ederek, "Irak, Afganistan, İran'daki sorunlar ve terörist saldırılarla pek çok insan umudunu yitirmiş. Hukukun üstünlüğü kurallara inanmayan insanlar tarafından yerine getirilmiyor. İnsanlar terörizm, savaş, iklim değişikliği, hastalıklar, doğal afetlerden korkar hale gelmiş. Gerek iş hayatında, gerek hükümetlerde bu riskleri minimum hale getirecek, başarıyı ise maksimuma çıkaracak liderlere ihtiyaç var. Önümüzdeki seçimlerin

ötesine bakabilecek, tarihin dönüşümlerini görebilecek ve ortak paylaşılan hedeflere bizi götürebilecek liderlere ihtiyacımız var" dedi.

Küreselleşmenin yararları kadar zararlarının da bulunduğuna dikkat çeken Albright, aslında pek çok insanın küreselleşme fikrinden hoşlandığını, fakat küreselleşmenin getirdiği yararlarının dağıtım şeklinin insanlarda memnuniyetsizlik oluşturduğunu vurguladı.

Albright şöyle konuştu: "Pek çok ülke belli bir yoksulluk düzeyinin altında yaşıyor. Dolayısıyla yatırım ve ticarette yapacak çok şey var. Tarihte ticaret zenginliğin ve gelişmenin yayılmasına neden olmuştur. Günümüzde bunu önleyici bir takım önlemler artık çare değil. Zenginlik artık teknolojiye dayalı. Bilgi bu işin yakıtı, desteği. Geriye dönüş olamaz. Küresel piyasaların büyük bir rekabeti var. Başarılı olmak için akıllı ve haklı olmak gerekir. Küresel krizler geçmişten çok daha iyi yönetilmek

zorunda. Daha zengin ülkelerin gelişmekte olan ülkelere daha fazla yardım etmeleri gerekir. Aynı zamanda ülkelerin hukukun üstünlüğünü korumaları ve uygulamaları gerekiyor".

"SİSTEMİN İYİ ÇALIŞTIĞI MESAJINI VERMELİYİZ"

Dünya üzerindeki tüm insanların geleceğe dair endişeler taşıdığını ve küreselleşme olgunu artık daha iyi bir hayatın gerçeğine dönüştürmek gerektiğini belirten Albright, "Bunun için sadece bir takım çabalar yetmiyor. Demokrasi, serbest ticaret, hukukun üstünlüğü mutlaka öne çıkarılmalı. Hükümetler ile iş çevreleri işbirliği yaptıkları zaman, bu açık bir işbirliği olmalıdır. Sistemin iyi çalıştığı mesajını vermeliyiz. İşte ilerleme ancak böyle kaydedilir. Böyle belirsiz zamanlarda, belki de bizi

kurtaracak formül budur" dedi.

(CİN-ERÖ-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title