Haberler

ABD'den 'Kritik Zamandayız' Vurgusu

ABD, Türkiye-Ermenistan Arasındaki Protokollerle İlgili Kritik Bir Zaman İçinde Olunduğunu Açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, Türkiye ile Ermenistan'ı protokollerin tam olarak hayata geçirilmesi yolunda teşvikin sürdürülmesi açısından kritik bir zaman içinde olduklarını bildirdi.

Nükleer Güvenlik Zirvesi esnasında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bir araya geldi. Clinton'ın bugünkü temaslarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Crowley, Davutoğlu-Clinton görüşmesine ilişkin bir soru üzerine, görüşmenin özellikle Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşmesi süreci üzerine odaklandığını ifade etti.

Görüşmenin çok derinlemesine ve olumlu geçtiğini ve 45 dakika sürdüğünü bildiren Crowley, iki ülkenin gündemindeki konuların uzun bir listeden oluştuğuna dikkati çekti.Crowley, bu konuların da konuşulması için iki bakanın bugün akşam ya da yarın bir kez daha görüşme yapacağını kaydetti.

Crowley, Amerikan yönetimi olarak, sadece Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi üzerine değil, Yukarı Karabağ meselesinin çözümü ve Minsk süreci üzerinde de göreve geldiklerinden bu yana çok büyük enerji harcadıklarını ifade etti.

"Türkiye ve Ermenistan'ı, protokolleri tam olarak hayata geçirmeleri yolunda teşvikin sürdürülmesi açısından kritik bir zamandayız" şeklinde konuşan Crowley, görüşmede bu çabalara dair her iki tarafın atabileceği adımların konulduğunu belitti ve Clinton'ın görüşmede, Türkiye-Ermenistan süreci üzerinde ne kadar zaman harcadıklarını dile getirdiğini söyledi.

Crowley, protokollerin onaylanması için bir yol haritasının hazırlanıp hazırlanmadığı şeklindeki bir soru üzerine "Protokollerin onayı yolunda bir formül bulunmasını umut ediyoruz" yanıtını verdi.

Sınırın açılmasının her iki ülkenin de yararına olduğunun altını çizen Crowley, "Bu konuların çok duygusal ve zor konular olduğunu biliyoruz. Her iki ülkede de güveni tesis etmeye çalışıyoruz" dedi.

Öte yandan Bakan Davutoğlu'nun Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan ile de görüştüğü öğrenildi.

(ANKA)

(HM/ÖZK)

Kaynak: ANKA / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title