Haberler

"730. Hayme Ana'yı Anma ve Göç Şöleni"

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babaannesi, "Hayme Ana", Kütahya'nın Domaniç ilçesine bağlı Çarşamba köyündeki kabri başında bu yıl 730. kez düzenlenen törenle anıldı.

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babaannesi, Ertuğrul Gazi'nin annesi ve "Devlet Ana" diye tanınan "Hayme Ana", Kütahya'nın Domaniç ilçesine bağlı Çarşamba köyündeki kabri başında bu yıl 730. kez düzenlenen törenle anıldı. Kütahya Valisi Kenan Çiftçi ve beraberindeki protokol üyeleri, Hayme Ana'nın türbesi ve külliyesini ziyaret ederek, kabri başında dua etti.

Daha sonra Valilik, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Domaniç Kaymakamlığı ve Domaniç Belediye Başkanlığınca tören alanında düzenlenen 730. Hayme Ana'yı Anma ve Göç Şöleni etkinliklerine geçildi. Çiftçi, burada yaptığı konuşmada, geçen ocak ayında atandığı Kütahya'ya geldiği ilk gün Hayme Ana'yı ziyaret edip onu anlamaya çalıştığını, kabri başında dua ettiğini söyledi.

Her vatandaşın, Hayme Ana'nın torunları olarak onun verdiği felsefeyle ilerlemesi gerektiğine işaret eden Çiftçi, "Hayme Ana eşiyle 800 çadır idare etmiş. Eşi öldükten sonra 400 çadırla geldiği bu topraklarda, en güzel ve en mükemmel şekilde 630 yıl süren bir imparatorluğun tohumlarını atmıştır. Bu topraklar, suyu, havası ve ormanlarıyla şifa dağıtan topraklardır. Hayme Ana'nın söylediği her söz ışık tutar. Hayme Ana sadece bir ana değil, ayrıca bir filozof ki her öğüdü bize yol gösterir" dedi.

Şölen kapsamında, halk oyunu gösterisi, mehter takımı gösterileri yapıldı, Türk Halk Müziği sanatçısı Emel Örgün, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları Sanem Gül ile Abdullah Gündüz tarafından konser verildi. Yörüklerin yöresel kıyafetleriyle tören geçişi yapması ve yazlıktan kışlığa göçü canlandırmasıyla tören sona erdi.

Törene, AK Parti Kütahya milletvekilleri Hasan Fehmi Kinay ve İdris Bal, Kütahya Garnizon ve Hava Er Eğitim Tugay Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Sami Fındıkoğlu, Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, Domaniç Kaymakamı Bedir Deveci, Domaniç Belediye Başkanı Yakup Yardımcı, çevre ilçelerin kaymakamları ve belediye başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

-"HAYME ANA"-

Hayme Ana, Gündüz Alp'in eşi, Ertuğrul Gazi'nin annesi ve Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babaannesidir. Kocası Gündüz Alp'in Fırat Nehri'ni geçerken boğularak ölmesi üzerine Kayı Boyu'nun başına geçen Hayme Ana, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad'ın yer göstermesi üzerine önce Ankara Karacadağ ardından da Domaniç ve Söğüt'e yerleşti. Domaniç Yaylası'nı yazlık, Söğüt'ü kışlık olarak seçen Hayme Ana, oğlu Ertuğrul Gazi ve torunu Osman Gazi'yi yetiştirerek imparatorluğun temelini attı.

Ertuğrul Gazi, "Devlet Ana" diye de anılan annesi "Hayme Ana"yı, öldüğünde Çarşamba'da her yıl çadır kurduğu bir tepenin üzerinde defnettirdi. Sultan 2. Abdülhamid, 1892'de büyük ninesi Hayme Ana'nın kabrinin üzerinde bugünkü türbeyi yaptırdı.

- KÜTAHYA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler? İntegral müfredattan ne zaman kaldırılacak? Yeni müfredat belli oldu mu? Yeni müfredat hangi sınıfları kapsayacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title