Haberler

60. BM Barış Koruyucuları Günü

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs'taki Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü Misyon Şefi Taye Brook Zerihoun, Liderlerin Görüşmelere Başlama Konusunda Ortaya Koydukları İnisiyatif ve Taahhüdün Kendilerini Cesaretlendirdiğini Söyledi.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs'taki Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü Misyon Şefi Taye Brook Zerihoun, liderlerin görüşmelere başlama konusunda ortaya koydukları inisiyatif ve taahhüdün kendilerini cesaretlendirdiğini söyledi.

Zerihoun, Kıbrıs'ta çözüme katkı koyacak yeni bir olumlu atmosfer ile süreci ileriye götürüp netice alma konusunda bir anlaşma bulunduğunu gördüklerini de belirtti.

Kıbrıs'taki BM Barış Gücü Sözcüsü Jose Diaz tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre Zerihoun, 60'ıncı Birleşmiş Milletler Barış Koruyucuları Günü dolayısıyla bu sabah ara bölgedeki Ledra Palace Otel'de bir basın toplantısı düzenleyerek, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kıbrıs'taki BM Barış Gücü'nün (UNFICYP), 45 yıldır çatışma olmasını önlemek, koşulların normalleşmesine katkı koymak, hukuk ve düzeni korumak için Ada'da görev yaptığını belirten Taye Brook Zerihoun, Kıbrıs'ta tarafların kapsamlı bir çözüme ulaşması yönündeki BM çabalarına önderlik ettiklerini ifade etti.

Son gelişmelerin, kendilerini ümitlendirdiğini dile getiren Zerihoun, iki toplum liderinin barış sürecini ileriye götürmek için kararlılık gösterdiğini, kendilerinin de onları desteklediğini kaydetti.

Gün dolayısıyla, Kıbrıs'ta görevlerini yaparken hayatlarını kaybeden 178 barış koruyucusunu da anan Taye Brook Zerihoun, kendilerinin Kıbrıs'ta şu anda sakin ve istikrarlı bir ortamda görevlerini sürdürürken, birçok meslektaşlarının yaptığı fedakarlığı unutmanın kolay olmadığını vurguladı.

Zerihoun, "BM Genel Sekreteri'nin de söylediği gibi, onların yaptığı fedakarlıkların unutulmamasını sağlamak için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Taye Brook Zerihoun, "Liderlerin gelecek ay içerisinde yapacağı barış müzakerelerini gerçekçi bulup bulmadığının sorulması üzerine, görüşmelerin gerçekçi olup olmadığını belirleyecek olanın liderler olduğunu söyledi.

Liderlerin ortaya koyduğu inisiyatif ve taahhüdün kendilerini cesaretlendirdiğini dile getiren Zerihoun, çözüme katkı koyacak yeni bir olumlu atmosfer ile süreci ileriye götürüp netice alma konusunda bir anlaşma bulunduğunu gördüklerini ifade etti.

21 Mart'tan bu yana "önemli bir ilerleme" kaydedildiğini söyleyen Zerihoun, liderlerin ortaya koyduğu istekliliğin statükoyu değiştirdiğini kaydetti.

Taye Brook Zerihoun, daha fazla ilerleme kaydedileceği konusunda emin olduğunu, bu konunda ümitli olunması gerektiğini de ifade ederken, teknik komitelerin ve çalışma gruplarının elde ettiği ilerlemenin de görmezden gelinmemesi gerektiğini dile getirdi.

"BM, müzakerelerin zemini konusunda net mi? İki kesimli, iki toplumlu federal sistemle ilgili olarak konuştuğumuzu biliyorum, ama daha konuşulacak çok şey var. Bakir doğum ya da iki devletli sistem ya da mevcut durumun devamı? BM bu konularda net mi?" şeklindeki soruyu yanıtlayan Zerihoun, "Bunun, onların süreci olduğunu vurgulamak isterim. Sürecin kaptanı onlar, biz onları cesaretlendirmek ve onlara yardım etmek için buradayız. Sanırım bu bir hazırlık süreci" dedi.

Liderlerin müzakereleri yeniden başlatmak iki tarafın parametrelerini tartışıp tanımladığını düşündüğünü belirten Zerihoun, daha sürecin başında olunduğunu ve bunların ulaşmak için çabaladıkları amaçlar olduğunu söyledi.

Avustralya eski Başbakanı Alexander Downer'in, yeni Kıbrıs Özel Temsilci olarak atanacağıyla ilgili spekülasyonlar bulunduğunun söylenmesi ve bunu doğrulamasının istenmesi üzerine ise Taye Brook Zerihoun, bunun yeni olmadığını, BM'nin uygun adayları ele alıp, taraflar ile BM'nin uygun ve gerekli görmesi halinde, uygun zamanda özel temsilci atayacağını kaydetti.

Zerihoun, Downer'in de düşünülen isimlerden bir olduğunu belirtti.

(MG-NO-NO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title