Haberler

3 Aralık Dünya Engelliler Günü

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Antalya Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen etkinlikte engelli çocuklar ritim gösterisi yaptı.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü, Antalya Cumhuriyet Meydanı'na çelenk konumuyla başlarken, engelli çocukların...

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Antalya Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen etkinlikte engelli çocuklar ritim gösterisi yaptı.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü, Antalya Cumhuriyet Meydanı'na çelenk konumuyla başlarken, engelli çocukların ritim gösterisi izleyenlerden tam not aldı. Etkinliğe Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü Afife Taş ve vatandaşlar katıldı.

Çelenk konumuna geçilmeden önce alanda bulunan Mehmet Kıpık isimli engelli bir vatandaş, Antalya Sakatlar Derneği'ne sitemde bulundu. İşçisi tarafından bıçaklanarak sakat kaldığını dile getiren engelli Mehmet Kıpık, Antalya Sakatlar Derneği'nin bozulan akülü araçlarının şarjlarını temin edemediğinden şikayet etti.

Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen de engelli vatandaşların sadece bir gün değil her gün hatırlanması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "Öncelikle elimizden geldiği kadar çok yüksek gayret göstererek bütün engelli arkadaşlarımızı yaşamın içinde bulundurmaya, onlarla birlikte hareket etmeye, onlardan kopmadan, onlarla her şeyi paylaşmaya özen gösteriyoruz. Ben 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü pek sevmem. Onlar bir gün hatırlanmamalı. Onların birçok sorunu var. Onların bu sorunlarına çözüm olacak yasal düzenlenmelerin yapılması gerekiyor. Yaşam kaliteleri artırılmalı. Onların sorunları çözülsün bugünler artık olmasın."

YARINIMIZIN NE OLACAĞINI KİMSE GARANTİ EDEMİYOR

Herkesin birer potansiyel engelli olduğunu belirten Evcilmen, şunları söyledi: "Yarınımızın ne olacağını kimse garanti edemiyor. Doğal olarak bugün sağlıklıysak, yarınımızın garantisi yoksa biz elimizden geldiği kadar bütün engelli arkadaşımıza bu konuda dost elimizi, yardım elimizi uzatabilmeliyiz. Bugün dünya da gelişmiş ülkelerin tümünde gelişmişlik kriterleri içerisinde engellilerine verdiği önem yatmaktadır. Niye biz bunu bugüne kadar yeterince yapamadık? İşte bunun tartışılması gerekir. Belediye olarak da bundan sonra daha bir gayretle onların sorunlarına çözüm getirmeye özen göstereceğiz."

VAR OLDUĞUMUZU GÖSTERDİĞİMİZ GÜNDÜR

3 Aralık Günü'nün kendilerinin var olduğunu gösterdikleri gün olduğunu belirten Antalya Kent Konseyi Engelliler Meclis Başkanı Mehmet Karavural ise, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sınırlı sayıda engelli yurt dışında yok sayılmakta, farklı görülmekte, ama daha ötesi yanlış inanışların mağduru olmaktadır. Haklarından yararlanılması sağlanmayan engelliler, her türlü yokluk ve yoksulluğun içine sürüklenmekte, aileleri çaresiz, çözümsüz bırakılmaktadır. Eşit olmayan, ayrımcı uygulamalar nedeniyle, eğitim, iş ve insan onuruna yaraşır bir yaşamdan mahrum bırakılıyoruz. Biz engelliler hemen her yerde farklı, toplum içinde öteki durumuna itilmekteyiz. İşte Birleşmiş Milletlerin ilan ettiği 3 Aralık tarihi 'eşitsiz ve ayrımcı uygulamalara son verin' diye haykırdığımız, güya duyan, gören, algılayanlara 'var olduğumuzu' anlatabilmeye gösterebilmeye çalıştığımız bir gündür"

Ellerinde olan hakların sürekli kısıtlandığını dile getiren Karavural, 2005 yılında çıkarılan yasa ile sunulan hakların yerine getirilmediğini kaydederek, "Yıllardır bizlere doğrudan ve dolaylı 'hak' verdiğini söyleyen yasalar yayınlanıyor. Uluslararası sözleşmeler onaylanıyor. Bu hakları kullanabiliyorsan, erişebiliyorsan insan için bir değeri vardır. Ancak ülkemizin gerçeği değişmiyor. Haklara olan erişimin önü bir türlü açılmıyor. Bu yüzdendir ki biz engelliler ne yazık ki sahip olduğumuz hakları kullanamıyoruz" dedi.

2005 yılında yasa çıkarıldığını belirten Karavural, sözlerine şöyle devam etti:

"7 yıl içinde kamusal alanların, binaların, toplu taşıma araçlarının engelli erişimine uygun kılınması zorunlu hale getirildi. 7 yıl içinde hiçbir değişiklik olmadığı gibi 7 yıl sınırı da kaldırıldı. Genel Sağlık Sigortası ile herkese sağlık hizmeti sunulacaktı. Olmadı, sağlık desteğimiz çıkarılan her yasa ile daha da kısıtlandı. Sonuç olarak engelliler haklarını kullanamaz, haklarından yararlanamaz hale getirildi. Engelsiz bir dünya yaratmanın mümkün olduğunu biliyoruz. Ülkemizdeki engellerin kaldırılması için her vatandaşımızı desteğe ve etkin kılmaya davet ediyoruz."

Çelenk konumu ve açılış konuşmasının ardından engelli çocukların ritim gösterisi yapıldı. Ritim gösterisini alanda bulunan engelli vatandaşlar izledi. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Dünya Engelliler Günü Süleyman Evcilmen Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title