Haberler

15 Yeni Üniversiteye Rektör Atanmasına İlişkin Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 15 Yeni Üniversitenin AK Parti Hükümeti'nin İradesiyle Kurulduğunu Söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 15 yeni üniversitenin AK Parti Hükümeti'nin iradesiyle kurulduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu, Yükseköğretim Kanunu, Kamu Mali Yönetimi ve Kantrol Kanunu, Telsiz Kanunu ile 78 ve 190 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda ele alındı. 15 yeni üniversiteye kurucu rektör atanmasına ilişkin tasarının görüşülmesi sırasında muhalefet partilerinin eleştirilerini cevaplayan Milli Eğitim Bakanı Çelik, bütün üniversitelerin bünyesinde araştırma görevlisi kadroları bulunduğunu ve öğretim üyesi yetiştirmek üzere üniversitelere bu kadroların tahsis edildiğini belirtti. Öğretim üyesi yetiştirme işinin Yüksek Öğretim Kurumu'nun olduğuna işaret eden Çelik, bunun yanında bazı programların da yürütüldüğünü ifade etti. Çelik, TÜBİTAK'ın 5 bin 200 öğrenciye master ve doktora için burs verdiğini, Milli Eğitim Bakanlığı'nın da 5 bin kişiyi yurt dışında yetiştirmek için program uyguladığını anlattı. Çelik, Türkiye'de ciddi anlamda bir öğretim üyesi yetiştirme gayreti olduğunu anlattı.

Hiçbir üniversitenin kurulduğu yıl veya ertesi yıl faaliyete geçmediğine işaret eden Çelik, Yüksek Öğretim Genel Kurulu'nun 1 ay içinde aday belirleme işlemini yapmaması halinde, bu yetkinin Milli Eğitim Bakanı'na geçmesi uygulamasının daha önce emsali olmayan hukuk dışı birşey gibi anlatılmasını yadırgadığını belirtti.

Yurt dışına gönderilen öğrencilerin Türkiye'ye dönmesini arzu ettiklerini kaydeden Çelik, yurt dışında kalan öğrencilerin devletin verdiği bursu faiziyle birlikte geri verdiklerini ifade etti. Çelik, 15 yeni üniversitenin faaliyete geçmemesine ilişkin eleştirilerle ilgili olarak, "15 üniversiteyi bu hükümet kendi iradesiyle kurmuştur. Fiili olarak bunlar kuruldu. Bin 150 kadro, kullanılmak üzere bu üniversitelere gönderildi. Toplam 31 bin kadro tahsis edildi. Profesör ataması herhangi bir izne tabi değildir. Profesör davet ettiniz de buna mani olan mı oldu? Bu profesörlerin hangi yetkiye sahip olduğunu da bir genelgeyle belirttik" diye konuştu.

Bu arada, tasarının 1. maddesi TBMM Genel Kurulu tarafından kabul edilirken, tasarı üzerindeki görüşmeler yarına ertelendi.

Yasa tasarısı, yeni kurulan 15 üniversitenin kurucu rektörlerinin 2 yıllığına Yüksek Öğretim Genel Kurulu tarafından, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 ay içinde üye tam sayısının 4'te 3 çoğunluğuyla belirlenecek 6 profesör adaydan, Milli Eğitim Bakanlığı'nca 15 gün içinde seçilerek Cumhurbaşkanı'na sunulan 3 aday arasından Cumhurbaşkanı'nca seçilmesini ve atanmasını, Yüksek Öğretim Genel Kurulu'nca aday belirleme işlemi 1 ay içinde sonuçlandırılmadığı takdirde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek 3 kurucu rektör adayının Cumhurbaşkanı'na sunulmasını öngörüyor.

(ZÇ-OK-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title