Haberler

Zenginin Maden Suyu, Yoksulun Su Sorununu Çözer

BM Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, Yoksulların Su İhtiyacının Avrupa ve ABD'de Yapılan Bir Aylık Şişelenmiş Maden Suyu Harcamasına Eşit Miktarda Olduğunu Söyledi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, Avrupa ve ABD'de bir ayda şişelenmiş maden suyuna yapılan harcamayla, dünyada temiz suya ulaşma zorluğu çeken insan sayısını yarıya indirecek yatırımın yapılabileceğini bildirdi.

UNDP Başkanı Kemal Derviş, dünya su günü ve su sorununun tartışıldığı su haftası dolayısıyla yazılı açıklama yayınladı.

ZENGİNİN AYLIK MADEN SUYU YOKSULUN İÇME SUYU

Kemal Derviş, "Küresel yatırım, Binyıl Kalkınma Hedefi'ndeki dünyada temiz suya ulaşamayan nüfusu yarıya indirme hedefini karşılamak için Avrupa ve ABD'de yapılan bir aylık şişelenmiş maden suyu harcamasına eşit miktara ihtiyaç duymaktadır" dedi. Kemal Derviş, Binyıl Kalkınma Hedefleri temiz suya ulaşamayan insan nüfusunu yarıya indirme hedefini ortaya koyarken dünyanın hala ciddi su tedariki ve temizliği sorunuyla karşı karşıya bulunduğunu bildirdi.

Dünyada 2015 yılına kadar 900 milyon insanın daha, yeterli su kaynağına ulaşma, ek 1.3 milyar insanın ise yeterli sağlık hizmetine ihtiyaç duyacağını belirten Kemal Derviş, kronik susuzluğun çevre değerlerini tehdit eder hale geldiğini, su için rekabeti ve sınır anlaşmazlıklarını artırdığını belirtti. Derviş, "Dünyada suyun tükenmesi söz konusu olmasa bile 'su güvensizliği' hala birçok yerde dünya nüfusunun büyük bir bölümü için, insani gelişme için gerçek bir tehdit oluşturmaktadır" dedi. Kemal Derviş şöyle devam etti:

"43 ülkede 700 milyon insan, yılda 1700 metreküp olan su temin eşiğinin altında yaşamaktadır. 20 yıl içinde 3 milyar insan bu eşiğin altında yaşayacaktır. Büyüyen şehirler, endüstri, tarım ve enerji talebi dolayısıyla artan kuraklık, zaten yoksul kesimler için kırılgan olan gıda ve geçim güvenliğini daha da riske atacaktır. 2006 İnsani Gelişme Raporumuz, güvenli ve ulaşılabilir su tedarikini bir insan hakkı olarak görmüştür."

"Daha az kazananların suya daha fazla para harcadıkları bir dünyada yaşıyoruz" diyen Kemal Derviş, "Gelişmiş dünyada gelirlerin yüzde 3'ü su için harcanırken birçok gelişmekte olan ülkedeki en yoksul hane halkının, su için gelirlerinin yüzde 10'unu harcayabilmeleri ekonomik zorluklar getirmektedir" açıklamasını yaptı. Kemal Derviş şunları belirtti:

ÇÖZÜM HİDROLOJİK DEĞİL POLİTİK

"Su kaynaklarının yönetimini güçlendirerek, şimdiki ve gelecekteki su sorunlarının üstesinden gelmek için yatırım ve planlama yaparak, ülke ve toplumların, gelecekteki su gereksinimleri üzerinde daha güçlü denetim kurmalarını sağlayarak insani gelişme için daha ileri bir adımın tetiklenmesine yardım edebiliriz. Çözümler hidrolojik ya da teknik değildir, iktidar, siyaset ve hükümet etme her düzeyde daha büyük yer almaktadır. Küresel su kriziyle ilgili hepimizin niyetleri var, şu anda ihtiyacımız olan şey ise taahhüt, ortak siyasi istek ve bu zorlukların üstesinden gelebilmek için yeterli siyasi karşılığın verilmesi."

OY HAKLARI DA YOK SULARI DA

Temeldeki eşitsizliklerin su krizinin yarattığı zorlukları körüklediğini kaydeden Kemal Derviş, "Suya ulaşmada zorluk sadece fiziksel bir zorluk olarak ortaya çıkmıyor, çoğunlukla mali ve siyasi güç eksikliğini yansıtıyor. Yoksullar, oy hakkına, özgür ve hastalıktan uzak biçimde yaşama hakkına kavuşamamalarına, felaketlerden kaçamamalarına, ekonomik güce ulaşamamalarına yol açan aynı nedenlerle yeterli temiz suya da ulaşamamaktadırlar" dedi.

"Çoğunlukla az para olması ya da hiç para olmaması, söz hakkının da az ya da çok olması anlamına gelmektedir" şeklinde konuşan Kemal Derviş, dünyadaki su krizine karşı koymanın, yoksulluğa karşı koymak ve daha geniş insani kalkınmayı desteklemek için temel adım olacağını bildirdi.

Kemal Derviş, kuraklığın yaygınlaşması, seller ve yağmur rejiminde değişikliklerle su temininin daha da belirsiz hale geleceğini, yoksulların iklim değişikliklerinde hiçbir sorumlulukları olmadığı halde kötü sonuçlarına katlandıklarını anlattı. G8 ülkelerinin yoksulların su sorununu içtenlikle ele almaları gerektiğini anlatan Kemal Derviş, İngiltere'nin Afrika'da suya ulaşım ve sağlık projeleri için ayırdığı bütçesini artırmasını övdü.

(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ 26 Nisan hangi burç? 26 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 26 Nisan tarihi hangi burç olur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title