Haberler

Yunanistan'da Yanan Beyazıt Camisi

Yunanistan'da, Türkiye-Yunanistan sınırı yakınlarındaki Dimetoka kentinde bulunan tarihi Beyazıt Camisi'nin yanması Batı Trakya'daki Türklerde büyük üzüntüye neden oldu.

Yunanistan'da, Türkiye- Yunanistan sınırı yakınlarındaki Dimetoka kentinde bulunan tarihi Beyazıt Camisi'nin yanması Batı Trakya'daki Türklerde büyük üzüntüye neden oldu.

Türk azınlık kurum ve kuruluşları, konuyla ilgili yayımladıkları açıklamalarda, Avrupa'daki en önemli Osmanlı eserlerinden biri sayılan Beyazıt Camisi'nde çıkan ve sebebi henüz belirlenemeyen yangının yol açtığı hasarın bir an önce onarılması talebinde bulunarak, halkın inanç özgürlüğüne herkesin saygılı olması gerektiğini vurguladı.

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulundan (BTTADK) yapılan açıklamada, Çelebi Mehmet Camisi olarak da bilinen Beyazıt Camisi'nin Osmanlı döneminin Balkanlar'daki en önemli kültürel mirası olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Camiler inancımızın en yüce sembollerinden biridir. Bundan dolayı onlara yapılan saldırılar inancımıza yapılmış saldırılardır. BTTADK olarak bu olayı şiddetle kınıyor, ülkemiz Yunanistan'ın da anayasasında belirtilen inanç özgürlüğüne herkesin saygı göstermesini talep ediyoruz."

Merkezi Gümülcine'de bulunan Dostluk Eşitlik Barış Partisince (DEB) yapılan yazılı açıklamada, Beyazıt Camisi'nde çıkan yangının Türk toplumunda "yürekleri dağladığı ve büyük üzüntüye neden olduğu" ifade edilerek, caminin bir an önce aslına uygun şekilde restore edilmesi istendi.

Caminin yangında büyük hasar görmesinin ülke ve tüm insanlık adına büyük bir kayıp olduğunun vurgulandığı DEB açıklamasında, "Tarihi bir abidenin ve döneminin ender mimarlık örneklerinden olan bir tarihi eserin yanması veya yakılması yüreğimizi dağlamıştır." ifadesine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, olayla ilgili ayrıntılı araştırma yürütülmesi ve soru işaretlerini ortadan kaldıracak resmi açıklama yapılmasının zaruri olduğu bildirildi.

"Bütünüyle onarılacak"

Öte yandan Yunanistan Kültür Bakanlığından yapılan açıklamada, olayla ilgili sorumluların tespit edilmesi ve yangından geriye kalan bölümün kurtarılarak ileride olası tehlikelere karşı önlem alınmasına yönelik gerekli çalışmaların başlatıldığı kaydedildi.

Caminin tarihi eser olduğuna ilişkin belgelerin teminat altında olduğunun ve restorasyonla ilgili gerekli çalışmaların yapılmasına yönelik işlemlerin uzmanlar tarafından yürütüldüğünün belirtildiği açıklamada, "Kültür Bakanlığı camiyi ülkenin kültürel birikiminin önemli bir bölümü olarak değerlendirerek bütünüyle onarılması ve en iyi şekilde yerel topluma teslim edilmesi konusunda kararlıdır." ifadesi kullanıldı.

Bu arada, iktidardaki koalisyon hükümetinin büyük ortağı SYRIZA'nın Doğu Makedonya ve Trakya bölgesi milletvekilleri, Yunanistan Kültür Bakanlığından, Beyazıt Camisi'nin onarılması ve eski haline kavuşturulması için en kısa zamanda gerekli çalışmaları başlatmasını istedi.

Aralarında SYRIZA İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek ile Rodop ili milletvekilleri Mustafa Mustafa ve Ayhan Karayusuf'un da bulunduğu 14 milletvekili, Kültür Bakanı Lidia Koniordu'ya gönderdiği mektupta, Beyazıt Camisi'nin bulunduğu bölge ve tüm Yunanistan için özel önemi bulunan kültürel bir miras olduğu vurgulanarak, caminin eski haline getirilmesi için Kültür Bakanlığına özel acil onarım programı hayata geçirmesi çağrısında bulundu.

Beyazıt Camisi, dün sabaha karşı çıkan yangın sonucu büyük hasar görmüştü. Dimetoka'da kent merkezinde bulunan ve Balkanlar'daki en önemli tarihi Osmanlı eserlerinden biri sayılan camide çıkan ve sebebi henüz bilinmeyen yangında iç kısımdaki ahşap bölümler tamamen yanmış, caminin tavanı ve taş duvarları büyük zarara uğramıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Yunanistan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

DİKKAT: Meteoroloji sarı uyarı nedir? #128993 Çöl tozunun sağlığa zararı var mı? 26 NİSAN TV YAYIN AKIŞI #128250 Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Gelinim Mutfakta CANLI İZLE #128112 26 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 26 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title