Haberler

Somalı Emekli Vatandaş: "Pazara Gittim Cebime Bin Lira Koydum, 70 Liram Kalmış. Parayı Düşürdüm Zannettim"

Güncelleme:

Manisa'nın Soma ilçesinde yaşayan emekli vatandaşlar, maaşlara yapılacak zamdan memnun olmadıklarını ifade etti. Bir emekli vatandaş, "Ben dün 33 tane yumurta aldım 180 lira verdim. Pazara gittim cebime bin lira koydum dönüşte baktım 70 lira kalmış. Parayı düşürdüm zannettim. Böyle bir geçim olmaz" dedi. Bir başka emekli ise "Simit olmuş 10 lira ben alıyorum 7 bin 500 lira. Benim kızım tostu okulda 50 liraya yiyor, Meclis lokantasında pirzolayı 35-40 lira yiyorlar. Adalet bunun neresinde? Pazarda ben domatesi 15 liraya alıyorum. Adam 40 bin lira maaş alıyor o da 20 liraya domates alıyor. 4 bin lira benim kiram. Çocuğum okuyor. Nerede bu adalet" diye konuştu.

Manisa'nın Soma ilçesinde yaşayan emekli vatandaşlar, maaşlara yapılacak zamdan memnun olmadıklarını ifade etti. Bir emekli vatandaş, "Ben dün 33 tane yumurta aldım 180 lira verdim. Pazara gittim cebime bin lira koydum dönüşte baktım 70 lira kalmış. Parayı düşürdüm zannettim. Böyle bir geçim olmaz" dedi. Bir başka emekli ise "Simit olmuş 10 lira ben alıyorum 7 bin 500 lira. Benim kızım tostu okulda 50 liraya yiyor, Meclis lokantasında pirzolayı 35-40 lira yiyorlar. Adalet bunun neresinde? Pazarda ben domatesi 15 liraya alıyorum. Adam 40 bin lira maaş alıyor o da 20 liraya domates alıyor. 4 bin lira benim kiram. Çocuğum okuyor. Nerede bu adalet" diye konuştu.

Manisa'nın Soma ilçesinde yaşayan emekli vatandaşlar, maaşlarının yetersiz olduğunu belirtti. Emekli bir vatandaş, "4 sene oldu emekli olalı. Bir asgari ücret daha fazla alıyordum şimdi ise ben asgari ücretin yarısındayım. Ben bu parayı onlara vereyim onlar memnun olsunlar. Kira olmuş 4-5 bin lira. Bana kalıyor 3 bin lira. Ben nasıl geçineceğim? Elektrik parası, su parası... " dedi.

"MAAŞ HİÇ YETMİYOR, VERİLEN ZAMLAR HAYIRSIZ"

Çay ocağında çalışan bir emekli, "Şu anda ben çalışıyorum. Emekli olduğum halde, sabah geliyorum akşama kadar. Emekliye zam veriyorlar, hakları eşit değil. Birisine yüzde 49 veriyor bir diğerine yüzde 37 veriyor. O da alıyor domatesi 20 liraya. Ben de alıyorum 20 liraya. Aradaki farkı ölçüp biçmek gerekir. İnsanlar haklarını eşit şekilde göz önüne almalarını bekliyorum" dedi.

Markette alışveriş yapan bir emekli ise "Ben bir şey söylemek istemiyorum. Sabah biraz bir moralim var onu da bozmak istemiyorum" diye konuştu. Diğer bir emekli ise, "BAĞ-KUR'dan emekliyim, geçinmek zor. Ben köyde oturuyorum. Şehirde oturan için çok zor. 7 bin 500 lira maaş alıyorum en azından 13- 15 bin lira olmalı bugünkü ekonomik şartlara göre. Bir de ayrım yapıyorlar. Bir kısmı düşük alıyor bir kısmı yüksek alıyor" dedi. Başka bir emekli de "7 bin 500 lira emekli maaş alıyoruz, ayakta zor duruyoruz" ifadelerini kullandı. Madenden emekli olan vatandaş, "Maaş hiç yetmiyor. 7 bin 500 lira maaş alıyorum. Verilen zamlar hayırsız. En azından 12- 13 bin lira olmalı" dedi.

"PAZARA GİTTİM 70 LİRAM KALMIŞ, DÜŞÜRDÜM SANDIM"

Çay ocağının önünde oturan diğer bir emekli vatandaş ise şunları söyledi:

"7 bin 500 lira maaş alıyorum, bana para yetmiyor. Bir de ormana gidiyoruz çalışmaya. Ormanda yanan yerleri biz dikiyoruz. Para yetmiyor bize. Bu zam az, hiç yoktan 17 bin lira olması lazım milletin geçinmesi için. Pazara çıktığınızda bir portakal olmuş 30 lira, bir elma olmuş 40 lira. Peynir olmuş 200 lira, lor olmuş 90 lira. Nasıl yiyeceğiz biz bunu? Unun çuvalını alıyorduk 450 liraya, 650 lira olmuş. Şekerin çuvalını alıyorduk 400 liraya, bin 500 lira oldu. Makarnanın çuvalını alıyorduk 75 liraya şimdi oldu 200 lira. Nasıl geçim yapacağız? Pirinci alıyorduk 90 liraya pirinç yükseldi gitti. Bu para ile idare olmaz. Yapılan zam yüksek olursa bu millet geçimini yapar. Zam yüksek olmazsa bu milletin yarısı aç. Ne yiyip içeceğiz çocukları nasıl okutacağız? Nasıl geçim yapacağız? Ben bu zammı kabul etmiyorum. Bir işçinin de aylığı en az 18- 19 bin lira olması lazım. ya ev kira ise 4 bin lira kira verirse, 3 bin lira market. Bu vatandaş nasıl bir geçim  yapacak? Dün baktım bir bütün tavuk 200- 250 lira. Bunu nasıl alıp da yiyeceğiz? Biz köyde hayvancılık yapamıyoruz. Yemin çuvalı olmuş 600 lira, ben nasıl hayvan bakacağım? Ben dün 33 tane yumurta aldım 180 lira verdim. Pazara gittim cebime bin lira koydum dönüşte baktım 70 lira kalmış. Parayı düşürdüm zannettim. Yoğur, patates derken parayı düşürdüm zannettim. Böyle bir geçim olmaz."

"KESTANENİN TANESİ 10 LİRA, ALIP YİYEMEYİZ"

Çay ocağında diğer oturan bir başka emekli, "9 bin 800 lira maaş alıyorum. Bu parayla geçirmenin imkanı yok, her şey  pahalı çünkü maaşımız az. Maaşımızın en az 20 bin lira olması lazım. Yaşam koşullarımız köylük yerlerde belli. Biz de o da yok. Mazot 40 lira nasıl hayvancılık yapılsın? Bir çuval un 700 lira, yağın kilosu 300 lira. Bu şekli ile geçim olmaz. Pazara çıkacağım şu anda çıkmadım ama pazar fiyatları her şey zamlı. Mesela portakallı 25- 30 lira, diğerleri de aynı fiyata gidiyor. 10 tane kestane 100 lira. Kestanenin 10 lira tanesi. Bunu alıp da yiyemeyeceğiz. Maaşımız yetersiz" dedi.

Emekli olan bir başka vatandaş ise "Şu ana kadar 7 bin 500 lira maaş aldım. Bu parayı beğenip beğenmesen ne yapacaksın" dedi. Çarşıda alışveriş yapan bir emekli ise, "7 bin 500 lira maaş alıyorum, ben tek başımayım. Az yiyerek idare ediyorum" diye konuştu.

"KIZIM TOSTU 50 LİRAYA YİYOR, MECLİS'TE PİRZOLA 40 LİRA"

Bir başka emekli vatandaş ise şunları söyledi:

"Zamlar hiçbir şeye yaramıyor. Hayat, enflasyon... Simit olmuş 10 lira ben alıyorum 7 bin 500 lira. Benim kızım tostu okulda 50 liraya yiyor, Meclis lokantasında pirzolayı 35-40 lira yiyorlar. Adalet bunun neresinde? Pazarda ben domatesi 15 liraya alıyorum. Adam 40 bin lira maaş alıyor o da 20 liraya domates alıyor. 4 bin lira benim kiram. Çocuğum okuyor. Nerede  bu adalet? Ne diyor peygamber efendimiz; 'her şeyle gel affederim kul hakkına gelme affetmem'. Bakalım kul hakkını nasıl ödeyecekler öbür tarafta? Emekli de aynı ekmeği alıyor, memur da alıyor.  Ben domatesi 20 liraya alıyorum memur da aynı parayı alıyor. Hepsi aynı parayı alıyor. Nerede bunun adaleti? Yüksek maaş alana az, az maaş  alanlara da yüksek vermeleri lazım. Dengelemeleri lazım aylıkları."

"MANDALİNA, PORTAKALIN FİYATINI SORMAYA ÇEKİNİYORUZ"

Emekli vatandaşlar şunları söyledi:

-Emekli maaşıyla geçinemiyoruz. 7 bin 500 lira maaş alıyordum 9 bin lira oldu. Pazar  fiyatları çok pahalı. Her  şey pahalı. Bir köy ekmeği 40 lira olmuş.

-10 bin lira emekli maaşı alıyorum. Cebimize giren 10 bin lira ister memnun ol ister olma. Emekliye göre pazar fiyatları pahalı. Düşürmemiz lazım fiyatları fakat elimizden bir şey gelmediği için düşüremiyoruz.

-9 bin lira maaş alıyorum, yetmiyor. Şu duruma göre en az 30 bin lira olması lazım. Ancak dememin nedeni de şu; bugün parayı alıyorsun yarın zam yapıyorlar. Böyle olunca bir anlamı yok.

-7 bin 500 lira maaş alıyorum. Hiç yoktan 14 olması lazım. Yeni maaşla 10 bin 300 olacak. Pazar fiyatları yakıyor. Şu gördüğümüz elindeki torba 4 bin lira. Torbada elbise, pantolon, gömlek var. Üretici 25-30 liraya ıspanak satarken pazarda 40 lira. Marketlerin fiyatı ise saatten saatte değişiyor.

-8 bin lira emekli maaşı alıyorum. Bu şartlarda yetmiyor.

-8 bin 700 lira alıyorum. Daha zam gelmeden bizim emekli zamları uçtu gitti. Her şeye zam geldi. Bence zam vermesin daha iyi. Maaşlarımız bu şekliyle kalsın. Emeklinin maaşları asgari ücretin üstüne çıksın. Zam olmasın zamlı yapacaksa hiç olmasın. Pazarda her şey uçmuş, korkuyoruz bir kilo domates, bir kilo portakal, mandalina fiyatını sormaya. Marketlerde ise kasada başka türlü rafta başka türlü. Hükümetten istediğim her şeye zam gelmesin. Bizim de maaşımız yerinde dursun.

-4 sene oldu emekli olalı. Bir asgari ücret daha fazla alıyordum şimdi ise ben asgari ücretin yarısındayım. Ben bu parayı onlara vereyim onlar memnun olsunlar. Kira olmuş 4-5 bin lira. Bana kalıyor 3 bin lira. Ben nasıl geçineceğim? Elektrik parası, su parası...

"BUNLARIN BU SİSTEMİ DÜZELTECEĞİNE İNANMIYORUM"

Emekli vatandaş Nazım Altun şunları söyledi:

"Artvin'de ikamet ediyorum, emekliyim. Günümüzü cami kapılarında geçiriyoruz yani buralarda çünkü başka yerlere gidecek durumumuz yok. Eskiden biz asgari ücretin üzerinde maaş alırken şimdi ise asgari ücretin çok çok altında ve açlık sınırının altında maaş alıyoruz. Son zamlarda zaten bir adaletsizlik oldu. Bize yüzde 37,5 ama memur emeklisine yüzde 50'ye varan ve asgari ücretliye de benzer bir zam geldi. İşte bu bir adaletsizlik. Umudumuz hiç yok zaten bunlar bozdu bu sistemi ve bunların bu sistemi düzelteceğine inanmıyorum."

Emekli taksici Atanur Şentürk, "Artvin merkez taksi durağında çalışıyorum. Hayat gündemi belli, ekonomi de belli, emeklilerin durumu belli ve diyecek de bir şey yok. Türkiye'deki eşitsizlik her yerde devam ediyor. İşlerimiz kesik ve akşama kadar bekliyoruz burada işte görüyorsunuz" dedi.

Bir başka emekli vatandaş, "Aldığım maaş çok az ve bir kişi olmama rağmen yetmiyor ama 10 bin lira bekliyorum ama o da kurtarmaz" diye konuştu.

Kaynak: ANKA / Yerel

Manisa Simit Soma Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title