Haberler

"Lekelere Düşman Fasulye Suyu"

Güncelleme:

Edirne'de iki öğrenci, çamaşırlardaki lekelerin fasulye suyuyla çıkarılmasına olanak sağlayan proje geliştirdi.

Edirne'de iki öğrenci, çamaşırlardaki lekelerin fasulye suyuyla çıkarılmasına olanak sağlayan proje geliştirdi.

Büyükevren Aziz Yörük İlköğretim Okulu öğrencileri Özlem Uysal ve Özlem Kurtuldu'nun geliştirdiği "Lekelere Düşman Fasulye" Projesi, Milli Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK'ın düzenlediği "Bu Benim Eserim" yarışmasında 78 bin başvuru arasından sergilenmeye değer bulunan 50 çalışma arasında yer aldı.

Özlem Kurtuldu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fasulye yemeği tarifini araştırırken, fasulye suyunun halıdaki yağlı lekeleri çıkarmadaki etkisinden haberdar olduğunu söyledi.

Bu bilgiyi geliştirerek projeyi hazırladıklarını anlatan Kurtuldu, "Fasulye suyunun ketçap ve mayonez lekesini çıkarabildiğini öğrendik. Gömleklere damlattığımız ketçap ve mayonez lekesini fasulye suyuyla temizledik ve lekenin büyük bir oranda çıktığını gözlemledik. Leke çıkaran fasulye suyu için, bir tencere, saf su ve bir miktar kuru fasulye gereklidir. Kaynattıktan sonra fasulyenin ilk suyu leke çıkarmada kullanılabilir" diye konuştu.

Özlem Uysal da projelerini yağ lekelerini kolay bir yöntemle temizlemek amacıyla geliştirdiklerini kaydetti.

Yağ lekelerinin günlük hayatın bir parçası olduğuna işaret eden Kurtuldu, "Yemek yerken, cilt bakımı sırasında, evde tamir yaparken ya da motosiklet ve bisiklet kullanırken üzerimizdeki elbiselere yağ lekesi bulaşabilir. Yağ lekelerini çıkarmanın birçok yolu vardır. Bu lekelerin çıkarılması, kullanılan malzemeye de bağlıdır. Ayrıca fasulye suyunun içerisinde çözülmüş protein olduğunu biliyoruz. Çözülmüş proteinin yağları çıkarmadaki etkisi biliniyor, biz de bunu projemizde kullandık" ifadelerini kullandı.

"Eserleri dünya çapında ödül alan kardeşlerimiz var"

Edirne Valisi Hasan Duruer, Enez'de bir okulun yarışmada başarı göstermesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Edirneli öğrencilerin, yarışmadaki diğer dallarda da madalya aldığını aktaran belirten Duruer, "Edirne'de ülke çapında birçok yarışmaya katılan öğrecimiz var. Eserleri dünya çapında ödül alan kardeşlerimiz var. Temenni ediyoruz ki bundan sonra yapılan çalışmalar neticesinde daha fazla madalya alınması, öğrencilerimizin kendini daha fazla geliştirmesi, projeler ve diğer konularda da başarılarının devam etmesi yönünde" dedi.

Enez Kaymakamı Fatih Baysal, eğitime verilen önemin, yarışmalarda elde edilen başarılı sonuçlarda ortala çıktığını söyledi.

Proje sürecinde öğrencilere destek verdiklerini anlatan Baysal, öğrencilerin yarışmada kimya dalında ödüllendirildiğini kaydetti.

İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan da yarışmaya Edirne'den 102 proje başvurusu yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Daha birçok özgün proje üretip öğrencilerimizi bilime daha da özendirmek öncelikli hedefimiz arasında yer almaktadır. Öğrencilerimizin önünü ve ufkunu açarak Edirne'yi bilim alanında projeler merkezi haline getirmek istiyoruz. Geleceğin bilim insanları olacak proje sahibi öğrencilerimizi tebrik ediyor, başarılar diliyoruz. Yarışmada 78 bin eser arasında 50 eser birinciliğe, 50'si de ikinciliğe layık görüldü. Bu öğrencilerimizin eserleri de birinciler arasında yer alıyor." - Edirne

Kaynak: AA / Yerel

Hasan Duruer Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title