Haberler

İpek Yolu Yöresel Ürünler Projesi

Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, TOKİ ve Gümüşhane TSO tarafından hazırlanan "İpek Yolu Yöresel Ürünler Projesi" kapsamında, projenin gerçekleştirileceği alanda incelemede bulundu.

Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından hazırlanan "İpek Yolu Yöresel Ürünler Projesi" kapsamında, projenin gerçekleştirileceği alanda incelemede bulundu.

Mayda, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, Torul Kaymakamı Şafak Gürçam, Karayolları 10. Bölge Müdürü Zeynel Abidin Yeşil, Gümüşhane TSO Başkanı İsmail Akçay, TOKİ ve DOKA temsilcileri ile birlikte projenin gerçekleştirileceği Torul ilçesine bağlı Harmancık köyüne gelerek incelemede bulundu.

Mayda, burada yaptığı açıklamada, "Gümüşhane ekonomisine büyük ölçüde katkı sağlayacağı düşünülen gerek iktisadi gerekse sosyal yönden katkı koyacak önemli bir projenin gerçekleştirileceği saha üzerinde incelemede bulunduk. Projemiz kesinlik kazandıktan ve teknik altyapı sağlandıktan sonra TOKİ tarafından hayata geçirilecek" dedi.

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Aydın ise, Torul-Gümüşhane karayolunun Harmancık köyü mevkisinde 18 dönümlük boş bir arazinin olduğunu belirterek, "Bu boş alanda Gümüşhane esnafının ticaret yapmasını istiyoruz. Özellikle duble yollarının ve ardından Zigana Tüneli'nin yapılması ile beraber Trabzon Limanı'nı Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'ya bağlayan bu hattın üzerinde yılda 2 milyona yakın araç geçecek" diye konuştu.

Araçların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak, istihdama katkı sağlayacak, bölge ekonomisini canlandıracak, kişilerin evlerinde ürettikleri pestilinden hoşafına, peynirine, çökeleğine, yöresel ürününe kadar satılabilecek turizm ticaret merkezi yapmak istediklerini dile getiren Aydın, şöyle konuştu:

"Konaklamasından büyük ölçekli restoranına, ilçelerimize ait yöresel ürünlerin satılabileceği, pestilcilerimizin batı toplumlarında olan fabrika satış mağazalarını buraya kurmak istiyoruz. Organik halk pazarı adını verdiğimiz bir açık pazarın kurulmasını ve belirli günlerde çevre illerden insanların bu organik pazardan alışveriş yapmalarını teşvik etmek istiyoruz. Bu projemizin diğer bir ayağı da hemen 1.5 kilometre uzaklıkta 25 dönümlük bir yerimiz var. Onu da açık spor kompleksi yapmak istiyoruz. Futbol sahası, antrenman sahası, kapalı spor salonu da bu projenin içerisinde olacak. Yine 40 odalı bir otel de bu projenin içerisinde yer almaktadır."

Projenin Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından da desteklenmesi için çalışmaların sürdüğünü anlatan Aydın, konuşmasını şöyle sürdür:

"Kalkınma Bakanlığı ve Sanayi Bakanlığı'nın iş geliştirme merkezleri ve cazibe merkezleri adı altında da destekleri var. Projenin hayata geçirilmesiyle birlikte tarihi İpek Yolunu canlandırmak istiyoruz. Modern, çağdaş, günümüze uyarlanmış, Gümüşhane'nin her zaman içinde bulunduğu bu İpek Yolu Havzası'nın yeniden yerini almasını istiyoruz. Tarihi İpek Yolu üzerinde yeni yüzyıllara yakışır bir kervansaray yapmak için çalışıyoruz."

TSO Başkanı İsmail Akçay ise, Doğu Karadeniz'i Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'ya bağlayan Trabzon-İran Transit Karayolu üzerinde Gümüşhane'nin de önemli bir konumda olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Temenni etmiyoruz ama yakında Basra Körfezi kapatılabilir. Dünyada uluslararası ilişkilere baktığımız zaman Basra Körfezi'nin uluslararası deniz trafiğine kapatılması şu anda gündemde. Dünyadaki gelişmeleri de takip etmek zorundayız. Zaman içerisinde tünellerimiz yapılıyor, yollarımız bölünmüş yollara dönüştürülüyor. Bu gelişmelerin gerçekleşmesi halinde Trabzon-İran Transit Yolunda seyreden araç sayısı 2 katına çıkacak. Şu anda bu yoldan yılda 1 milyon 300 bin araç geçmekte. Bu araçların yüzde 5'inden 2 kişinin inmesi halinde 200 bin kişi ediyor. Bizim ilimizin nüfusu 130 bin kişi. Bu nedenle ilimiz ekonomisinin potansiyeli bu yolda. Araçlar aşağı yukarı akıp gidiyor. Biz bu potansiyelden istifade etmek istiyoruz."

- GÜMÜŞHANE

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Ekonomi Haberler

Şişli'de mezuniyet töreninde dev ekran öğrencilerin üzerine düştü

Şişli'de mezuniyet töreninde dev ekran öğrencilerin üzerine düştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafını indirmişti! Tatvan Belediye Başkanı Mümin Erol hakkında soruşturma başlatıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafını indirmişti! Tatvan Belediye Başkanı Mümin Erol hakkında soruşturma başlatıldı

CHP'li Ceylan'dan çok konuşulacak iddia: Generalin makam aracında terör örgütü üyeleri mi taşındı?

CHP'li Ceylan'dan çok konuşulacak iddia: Generalin makam aracında terör örgütü üyeleri mi taşındı?

İsrail, Hizbullah'a savaş açmaya hazırlanıyor: Bir an bile durmayacağız

İsrail, Hizbullah'a savaş açmaya hazırlanıyor: Bir an bile durmayacağız

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title