Haberler

Diyarbakır'da 850 Yıllık "Karmiçi" Oyunu Geleneği Bu Yıl da Sürdürüldü

Diyarbakır'ın Dicle İlçesine Bağlı Özbek Köyünde Bulunan Şeyh Şerif Türbesi'ne Ziyarette Bulunarak Dua Eden Binlerce Kişi, 'Karmiçi' İsmini Verdikleri Geleneksel Oyunda Hasadın Bereketli Olması İçin Saatlerce Birbirlerini Kırbaçladı.

Diyarbakır'ın Dicle ilçesine bağlı Özbek köyünde bulunan Şeyh Şerif Türbesi'ne ziyarette bulunarak dua eden binlerce kişi, 'Karmiçi' ismini verdikleri geleneksel oyunda hasadın bereketli olması için saatlerce birbirlerini kırbaçladı.

Diyarbakır'da sabahın erken saatlerinden itibaren çevre köylerden ve şehir merkezinden Şeyh Şerif Türbesi'ne gelen binlerce kişi türbenin bulunduğu Özbek köyüne akın etti. Hasatlarının verimli olması için dua eden köylüler, 850 yıllık geleneği bir kere daha yaşattı. Etkinliğe katılanlar meydanda halka oluşturarak, Karmiçi adı verilen oyunu oynadı. İki gruba ayrılan erkekler, sırayla kamçıyı alarak meydanda kıyasıya birbirlerine vurdu. Özellikle gençlerin ilgi gösterdiği oyunda güç gösterisi yapılırken, elindeki kamçıyı düşüren taraf oyunu kaybetti. Karmiçi oyununda, birbirlerini kıyasıya döven köylüleri, zaman zaman hakem ve köyün ileri gelenleri araya girerek ayırdı. Saatler süren oyun sonunda en fazla kamçıyı düşüren taraf oyundan mağlup ayrıldı.

Geleneğin amacının, yöre halkını kaynaştırmak, yemek pişirerek dostlukların pekiştirmesini sağlamak olduğunu ifade eden Musa Ceylan adlı vatandaş, "Bu karmiçi oyunu 850 yıllık bir gelenektir. Mayıs ayının son perşembe gününe denk gelen günde her yıl geleneksel olarak kutlanır. Kabileler ayrı ayrı 'Karmiçi' oynar. Bu oyun kesinlikle düşmanlık için oynan bir oyun değildir, tarihten gelen bir gelenektir. Burayı ziyaret, ekinlerin bol olması için yağmur yağması, insanların birbirleriyle sohbet etmesi, kurbanların kesilmesi ve yemeklerin yenmesi ile devam eder. Daha sonra 'Karmiçi' adı verilen oyun ile gençler birbirlerini kırbaçlarlar. 2-3 saat boyunca bu oyun oynanır" dedi.

Abdülkadir Taş adlı köylü ise 'Karmiçi'nin çok zevkli bir oyun olduğunu ifade ederek, "Küçüklüğümüzden beri bu oyunu oynuyoruz. Birbirimizi kamçılıyoruz. Bu oyunu oynayınca çok zevk alıyoruz" şeklinde konuştu.

Mehmet Aydın isimli vatandaş ise her yıl Özbek köyüne geldiklerini belirterek, "Babalarımızdan beri gördüğümüz geleneği sürdürüyoruz. Birbirimizi kamçılıyarak oynuyoruz" ifadelerini kullandı.

(AŞ-AŞ-CMH-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title