Haberler

Çin Tarihçiliği Gözünden Kadim Türk-Çin İlişkileri" Konferansı

Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından düzenlenen “Çin Tarihçiliği Gözünden Kadim Türk-Çin İlişkileri” konulu konferans, Rektörlük Kültür Merkezinde gerçekleşti.

Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından düzenlenen "Çin Tarihçiliği Gözünden Kadim Türk-Çin İlişkileri" konulu konferans, Rektörlük Kültür Merkezinde gerçekleşti.

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bülent Bayram, Fen Edebiyat Fakültesi akademik ve idari personeli ile öğrenciler dinlediği konferansa konuşmacı olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsenbike Togan katıldı.

Prof. Dr. İsenbike Togan, verdiği konferansta Çin'de resmi tarih yazımının başladığı ve Tang sülalesinin hüküm sürdüğü 7. yüzyıl dönemden günümüze kalan anıt mezarlar, mezar odalarındaki duvar resimleri ve mezar lahitleri üzerinde bulunan kabartma örneklerine dair fotoğraflar eşliğinde kadim Türklerin yaşamlarına dair değerlendirmelerde bulundu ve Türkler ile Çinliler arasındaki etkileşimleri gözler önüne serdi.

Kadim Türklerin tarihinin ancak belli bir dönem için yazıtlardan öğrenilebildiğini belirten Togan, Çin kaynakları diye bahsedilen kitapların devlet için yazılmış kitaplar olduğunu söyledi. Çinli tarihçilerin Çin'de iktidara gelen sülalelerin dış ülkelerle olan ilişkilerini düzenlemek için Türklerle ilgili bilgileri hazırlamış olduklarına vurgu yapan Togan, bu bilgilerde insan faktörü üzerinde odaklanılmayıp sadece siyasi meselelerin ele alındığını kaydetti.

Türk asıllı kişilerin kitabelerinin yeni yeni gün yüzüne çıktığını kaydeden Togan, "Bugün Çin Halk Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan bölgelerde çıkartılan yazıtlar da var. Benim değineceğim dönemde yani 7. yüzyılda Çin'de Tang sülalesi vardı. Kuzeyde Göktürkler yer alıyordu. O dönemden kalan mezar külliyelerinde yatan kadim Türk asıllı kişilerin kitabeleri, şimdi yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor. Bu kitabeler, mezar külliyesinde yer alan müzelerde bulunuyor. Ama biz Türkiye'de daha çok, "Çin yıllıkları bizim tarihimizi yazmıştır" dediğimizde sadece yıllıklara bakıyoruz. Yıllıkların dışındaki malzemeyi değerlendirecek, Japonca, Çince, kadim Türk dili ve sanat tarihini bilmemiz gerekiyor. Bunları bildiğimiz zaman o dönem insanlarının yaşamını öğrenmemiz mümkün olabilir" dedi.

Konferansın sonunda, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bülent Bayram, verdiği konferans için Orta Doğu Teknik Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Prof. Dr. İsenbike Togan'a teşekkür ederek günün anısına çiçek takdim etti. - KIRKLARELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İsenbike Togan Kırklareli Yerel Haberler

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Bakmadan Geçme

Aleyna elendi mi? Survivor Aleyna elendi mi gitti mi? 17 Mayıs okullar tatil mi? Bugün okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? Bodrumspor-Çorum FK maçı ne zaman? 28 Şubat Davası'nda affedilen generaller kim, isimleri ne? 17 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 17 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 17 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 17 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 17 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title