Haberler

Bingöl Geven Balı Şifa Kaynağı

Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer, "Bingöl geven balı dediğimiz ürün, birçok ilde bulunmuyor.

Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer, "Bingöl geven balı dediğimiz ürün, birçok ilde bulunmuyor. Bu bal Bingöl'de çok meşhurdur ve ilaç olarak da kullanılıyor" dedi.

Üzer, yaptığı açıklamada, hakiki Bingöl balının hiçbir katkı madde içermediğini ve tamamen doğal yöntemlerle üretildiğini belirterek, son zamanlarda aynı isimle piyasada sahte ürünlerin çıktığına dikkati çekti.

Doğal ve katkısız bal almak isteyenlerin tanımadıkları satıcılara itibar etmemesini isteyerek, şöyle dedi:

"Bingöl'ün dağlarında ve yaylalarında binbir çeşit çiçek bulunuyor. Bingöl balı bu çiçeklerden toplandığı için çok kaliteli ve ilaç niyetine de kullanılıyor. Son yıllarda Bingöl balı diye piyasada kalitesiz bal satıyorlar. Bu kalitesiz ballar nedeniyle Bingöl balı kendi kalitesini, unvanını kaybetmiştir. Biz Bingöl balının kalitesini yakalamak için çalışıyoruz. Bingöl geven balı dediğimiz ürün, birçok ilde bulunmuyor. Bu bal Bingöl'de çok meşhurdur ve ilaç olarak da kullanılıyor."

Bingöl'de arıcılığın profesyonelce yapıldığına işaret eden Üzer, yetiştiricilerin arılarını kışlatmak için soğuk dönemlerde Adana ve Mersin gibi sıcak kentlere götürdüğünü, ilkbahar mevsimiyle birlikte tekrar Bingöl'ün yüksek yaylalarına geri getirdiklerini kaydetti.

-"Her bal kara kovan değildir"

Üzer, halk arasında "kara kovan bal" diye bilinen ürünü emsallerinden ayırt etmenin zorluğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:

"Kara kovan dediğimiz bal, fabrikanın ürettiği mum kullanılmadan arının yaptığı mumdur. Çok da nadir bulunur, her yerde bulunmaz. Çünkü her bal kara kovan değildir. Piyasada satanlar var. Tüketicilerin bunu gözle ayırt etmesi zordur. Hakiki kara kovan balını diğer baldan ayırt etmek için dikkatli bakıldığında, arı 6 köşeli peteği doldurduğu zaman, dalak dediğimiz bal yuvası biraz daha büyük oluyor. Aradaki fark çok azdır. Kara kovan balın petek delikleri büyük, diğer balın ise daha küçüktür. Onun dışında da fark edilmiyor."

Bingöl Arıcılar Birliği'nin 800 üyesi ve 120 bin kovan varlığına sahip olduğunu anımsatan Üzer, yılda yaklaşık bin ton 500 kilogram bal üretimi yapıldığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Yerel

Bingöl Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title