Haberler

Araştırmacı-yazar Cömert'in "Germir" Adlı Kitabı Yayımlandı

Araştırmacı yazar Hüseyin Cömert'in "Germir" adlı çalışması, Mazaka Yayıncılık tarafından kitaplaştırıldı.

Araştırmacı-yazar Hüseyin Cömert'in "Germir" adlı çalışması, Mazaka Yayıncılık tarafından kitaplaştırıldı.

Mazaka Yayımcılık Editörü İrfan Birol, yaptığı açıklamada, tarihte, Kayseri'nin yerleşik hayat tarzının odak noktalarından biri olan Germir'in, Hüseyin Cömert tarafından kitaplaştırıldığını söyledi.

Daha önce de Hüseyin Cömert'in  "19. Yüzyılda Kayseri, 19. Yüzyılda Talas ve Kayserili Mustafa Remzi Bey'in Anıları" adlı çalışmalarını kitaplaştırdıklarını anımsatan Birol, şöyle devam etti:

"Geçmişte Kayseri'deki yerleşik hayat tarzının odak noktası ağırlıklı olarak Talas- Ağırnas hattında yer alan Zincidere, Akçakaya, Endürlük, Germir, Tavlusun, Derevenk, Gesi, Mancusun, Efkere, Nize, Darsiyak, Balagesi, Vekse, Ispıdın, Dimitre/Turan, Ağırnas, Üskübü, Küçükbürüngüz, Büyükbürüngüz gibi yerleşim birimlerindeydi. 1875 nüfus sayımında Sancak nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ı yani 50 bini bu bölgelerde yaşıyordu. Söz konusu eserde bu yerleşim yerlerinden biri olan Germir ile ilgili önemli bilgilerin paylaşıldı."

Avrupalı seyyah William John Hamilton 1835 yılında geldiği Kayseri ve çevresine dair gezi gözlemlerini anlatırken Germir'deki evlerin kesme taştan ve oldukça geniş olarak yapıldığını, sokakların düzgün kaldırım taşı döşeli olduğunu, buraların hiç köye benzemediğini şaşırarak belirttiğini ifade ederek şunları anlattı:

"Yine bu yörenin İstanbul'da çalışan varlıklı insanları, orada yaptıkları yalı ve köşklerin benzerlerini, kesme yonu taşından kendi beldelerinde de yapmış ve yaptırmışlar. Kalkınmış olan bu beldeler adeta İstanbul'un uzak bir semtine dönüşmüştür.  Germir'de bu yıllarda bin 125 adet ev bulunuyordu ve bu evlerin 367 adedinin fiyatı 200 bin liradan fazlaydı. Bölge halkının geleneğinden gelen ve sosyal genlerine işlemiş olan yerleşik hayat düzeni ve kültüründen dolayıdır ki, köyler ve mahalleler şehir nizamı içerisinde düzenli bir şekilde imar edilmiştir. Buna bağlı olarak her birinde han ve hamam gibi konaklama ve temizlik ünitelerinin yanında; insanların ihtiyaçlarını temin ettikleri bakkal, mağaza gibi alışveriş yerleri, kullandıkları eşyanın imali bakım ve onarımı için demirci, marangoz, kalaycı, semerci gibi iş yerleri kurulmuştur. 19. yüzyılda Talas'ta 300 dükkan, mağaza, eczane, attar; Germir'de ise 20 mağaza, 65 dükkan, 15 bezirhane, 13 ekmek fırını, 2 kesimhane, birçok konağın bahçesinde hamam ve büyük bir han, çeşitli kademedeki mektepler gelişmişliği ve yerleşik kültür düzenini gösteren unsurlardır."

Germir ve diğer yerleşim birimlerinin tarihi ve kültürel yapıları açığa çıkartılmadan yazılacak Kayseri tarihinin eksik kalacağını vurgulayan İrfan Birol, "Germir Köyünü sosyal-kültürel ve ekonomik yönden geleceğe taşımak ve yeni nesillere tanıtmak amacı ile hazırladığımız bu eseri okuyucunun hizmetine sunmuş bulunmaktan mutluluk duymaktayız" diye konuştu. - Kayseri

Kaynak: AA / Yerel

Zincidere Kayseri Ağırnas Talas Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title