Haberler

150 Yıldır Kadınların Bileğini Süslüyor

Nurten Aslan - Teknolojik gelişmelere rağmen halen el emeğiyle ile yapılan Diyarbakır'a özgü "hasır bilezik", yaklaşık 150 yıldır aynı model ve üretim şekli ile kadınların bileğini süslüyor.

Nurten Aslan - Teknolojik gelişmelere rağmen halen el emeğiyle ile yapılan Diyarbakır'a özgü "hasır bilezik", yaklaşık 150 yıldır aynı model ve üretim şekli ile kadınların bileğini süslüyor.

Diyarbakır'da tarihi Sur ilçesinde bulunan Kuyumcular Çarşısı'nda yaklaşık 150 yıldır yapılan "hasır bilezik" aynı model ve üretim şekli ile kadınlar tarafından tercih ediliyor.

Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Ulubağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hasır bileziğin Diyarbakır'da 150 yıllık bir geçmişinin bulunduğunu, usta-çırak ilişkisiyle yapımının günümüze kadar geldiğini söyledi.

Teknolojik gelişmelere karşın hasır bileziğin halen el emeği göz nuru ile yapıldığını vurgulayan Ulubağ, "150 yıl önce nasıl yapılıyorduysa bugün de aynı şekilde yapılıyor. Ne model ne de üretim şekli değişmiştir. Halen aynı şekilde yapımı sürüyor. Hasır bilezik genellikle 22 ayar altından 70 ile 150 gram arasındaki ağırlıkta yapılıyor" dedi.

Ulubağ, oda olarak hasır bileziğin tanıtımını yaptıklarını, çeşitli fuarlarda sergilendiklerini ifade ederek, Diyarbakır'a has hasır bileziğin verilen siparişler üzerine yapıldığını ifade etti.

Sosyal Destek Projesi (SODES) kapsamında atölyelerde bileziğin yapımı ile ilgili kurslar verildiğini, geçmiş yıllarda sadece 4-5 kişinin yaptığı hasır bileziği yapan usta sayısının açılan kurslarla 20 kişiye çıktığını belirtti.

Diyarbakır'da hasır bileziği yapan yaklaşık 10 atölyenin bulunduğunu belirten Ulubağ, "Altın fiyatların yükselmesi talebi biraz düşürdü. Diyarbakır'a özgü hasır bileziğin patentini almak için Türk Patent Enstitüsüne başvuracağız" dedi.

-Hasır bileziğin yapımı

Hasır bileziğin ustalık ve sabır isteyen pek çok yapım aşaması bulunuyor. Öncelikle 24 ayar altın, bakır eklenerek eritiliyor. Bakırın eklenme miktarına göre 22 ve 18 ayar altın haline getiriliyor. Eritilirken altının çabuk erimesini sağlamak amacıyla içerisine boraks ekleniyor.

Eritilen altın kalıplara dökülerek, elde edilen tel haddeden geçirilerek istenen kalınlık veriliyor. Bu tel daha sonra bükme aşamasından geçiyor. Bükülen teller birbirlerine takılıyor ve tokmaklanıyor. Belli gramları oluşturan kalıplara sarıldıktan sonra yay şeklini alıyor. Makasla kesilen altın telleri, işleme safhasından geçiyor.

Düz bir örs üzerinde çekiçle dövülen altın telleri 18-19 santimetre olarak kesiliyor. Sonra anahtar bölümü yapılıyor. Teller birleştirilerek yuvarlak haline getiriliyor ve anahtarı takılıyor. Bileziğin üzerine yapılan ince çizimlerin yapıldığı kalem aşamasından sonra bileziğin cilası ve parlatma işlemi yapılıyor. Usta elden bir hasır bilezik bir günde çıkıp, kuyumcu dükkanlarının vitrinlerini süslüyor.

Birçok aşamadan geçirilerek yapılan hasır bilezik gramı ve ayarına göre 5 bin ile 15 bin lira arasında satılıyor.

- DİYARBAKIR

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title