Haberler

1. Ulusal Teşhis İlişkili Gruplar Sempozyumu

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Yardımcısı Hasan Güler, "Teşhis İlişkili Gruplar (TİG) sistemini kendi görev alanımız çerçevesinde insan gücü planlaması, performans ve kalite değerlendirmesi noktasında kullanmaya devam edeceğiz,"...

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Yardımcısı Hasan Güler, "Teşhis İlişkili Gruplar (TİG) sistemini kendi görev alanımız çerçevesinde insan gücü planlaması, performans ve kalite değerlendirmesi noktasında kullanmaya devam edeceğiz, daha da zenginleştireceğiz. Şu ana kadar kamu hastaneleri bu sisteme veri gönderiyordu, önümüzdeki süreçte hem üniversite hastanelerinin hem de özel hastanelerin zorunlu bir şekilde bu sisteme veri girmesini sağlayacağız" dedi.

Eskişehir Taşbaşı Kültür Merkezi'nde, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Teşhis İlişkili Gruplar Daire Başkanlığı koordinasyonunda Eskişehir Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği ev sahipliğinde, "Sağlık Hizmetlerinde Kaynakların Adil Paylaştırılması Hedefinde Teşhis İlişkili Gruplar

(TİG) Modeli" konusunun ele alınacağı "1.Ulusal Teşhis İlişkili Gruplar Sempozyumu" yapıldı.

Güler, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, sağlık hizmetlerinin kalite denetimi amacıyla geliştirilmiş geri ödemelerde kullanılmaya başlanan bir vaka sınıflama sistemi olan TİG hakkında bilgi vererek, çalışmalara 2009'da başladıklarını söyledi.

Sempozyumun önemini anlatan Güler, "Bugün burada bu sempozyumu düzenlemek bizim için çok anlamlı. 2009 yılında çok zor şartlarda yola çıkmıştık. Ama bugün itibariyle çok iyi bir alt yapımız var tüm sağlık sektörünü kapsayacak bir işleyişe sahip, bu anlamda ciddi eğitimler vermiş bulunuyoruz ve bakanlıkta iyi bir kapasite oluşturmuş bulunuyoruz. İnşallah başarılı bir şekilde de sonuçlanır" diye konuştu.

-TİG sistemi üniversite ve özel hastanelerde de kullanılacak-

Sistemin artık rüşdünü ispatladığını ve tüm detaylarıyla kullanılabilir seviyeye geldiğini aktaran Güler, şunları kaydetti:

"Artık ilgili kurumların kendi çalışmalarında bunları kullanmasının zamanı gelmiştir. TİG sistemini kendi görev alanımız çerçevesinde insan gücü planlaması, performans ve kalite değerlendirmesi noktasında kullanmaya devam edeceğiz, daha da zenginleştireceğiz. Şu ana kadar kamu hastaneleri bu sisteme veri gönderiyordu, önümüzdeki süreçte hem üniversite hastanelerinin hem de özel hastanelerin zorunlu bir şekilde bu sisteme veri girmesini sağlayacağız."

-ABD'den sağlıkta 20 kat fiyat farkı-

Sağlık Bakanlığı ABD Sağlık Ataşesi Adnan Çinal da sağlık konusunda ABD'yle Türkiye arasında karşılaştırma yaptı. Sağlığın ABD'de çok pahalı bir hizmet olduğunu vurgulayan Çinal, Hastane yatak ücretinin 5 bin dolar, MR'ın Türkiye'de 72 lirayken orada 2 bin 500-3 bin dolar civarında olduğunu bildirdi.

"Türkiye ile ABD arasında 20 kat fiyat farkı var" diyen Çinal, "Son 10 yılda ülkemizde sağlıkla ilgili muazzam değişiklikler olmuş. ABD'yle kıyasladığımızda çok önemli bir noktaya gelmişiz. Gerçekten sağlık alanında ülkemizin yüzünün değiştiğini görüyoruz. Bu alanda biz dünyada iddialıyız, geldiğimiz noktada dünyada herhangi bir ülkeyle yarışabilir, çok iyi işler çıkarabiliriz" ifadelerini kullandı.

TİG hakkında değerlendirmelerde bulunan Çinal, şöyle devam etti:

"Çağımız iletişim çağı, bu sebeple değişik alanların, değişik dilleri gelişmiş. Örneğin parada uluslararası geçerli birim dolar, dilde İngilizce, vücut dili dediğimizde herkes anlıyor, sağlıkta da bu dil TİG. Bu dili konuşabiliyorsanız o zaman dünyayla da konuşabilirsiniz. TİG aynı zamanda maliyet hesaplaması da demek. Bunu uygulamadığınız zaman ülkenizdeki sağlık hizmetleri ne kadar iyi olursa olsun kendinizi ifade edemez, başka ülkelerle kıyaslama yapamazsınız. Dolayısıyla biz bunu son iki yıldır kamu hastanelerinde bunu uyguluyoruz."

AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca da sağlık alanında Eskişehir'in öneminden bahsederek, "Türkiye'de sağlık alanındaki memnuniyetin yüzde 80'leri geçtiği bu dönemde, Eskişehir'deki memnuniyet oranının yüzde 90'geçtiğini biliyoruz. Türkiye ortalamasının da üzerinde bir memnuniyeti yakalamak gerçekten bizim adımıza da önemli diye düşünüyorum" dedi.

Sempozyumun konu başlığının kaynakların adil paylaştırılması olduğunu hatırlatan Koca, şöyle konuştu:

"Türkiye'deki bütçenin adil paylaştırıldığını söylemek istiyorum. Sağlık, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden sonra en fazla bütçenin ayrıldığı bir alan. Eğitime 69 milyar lira bütçe ayrılırken, sağlık alanına 68 milyar lira yani başa baş bir bütçenin ayrıldığı bir dönemde yaşıyoruz. Eğitim de geleceğimiz olan çocuklarımız adına vazgeçilmezimiz. Aynı şekilde sağlık da vazgeçilmezimiz. Her şeyin başı sağlık."

Konuşmaların ardından sempozyum, "TİG'in İşleyişi ve Ana Mantığı AR-DRG",

"Türkiye'de TİG Bilgi Sistemleri Alt Yapısı", "TİG Temel Çıktıları",

"Maliyetlerin Oluşması, Bağıl Değerler ve Vaka Karma Endeksi", TİG'e dayalı Hastane Ödeme Sistemi ve Global Bütçenin Dağıtılması" konu başlıklarında üç oturumda devam etti. - ESKİŞEHİR

Kaynak: AA / Yerel

Sağlık Bakanlığı Hasan Güler Eskişehir Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title