Haberler

Yerel Basına Sivil Toplum Desteği

Erzurum'da Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti'nin (Dagc) Öncülüğünde Bir Araya Gelen Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri, Kamu İhale Yasası ile Kamu Sözleşmeleri Kanunu'nda Yapılması Planlanan Değişikliğin Yerel Basını Zor Durumda Bırakacağını Belirterek, Yerel Basını Desteklediklerini Açıkladılar.

Erzurum'da Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti'nin (DAGC) öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Kamu İhale Yasası ile Kamu Sözleşmeleri Kanunu'nda yapılması planlanan değişikliğin yerel basını zor durumda bırakacağını belirterek, yerel basını desteklediklerini açıkladılar.

Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen toplantıya DAGC Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Sacit Bilici, Erzurum Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkan Yardımcısı Hikmet Karaca, Doğu Anadolu Sanayi ve İş Adamları Derneği (DOSİAD) Genel Sekreteri Güvener Özcan, MÜSİAD 2. Başkanı Hüseyin Pekmezci, DAGC Yönetim Kurulu üyeleri, yerel gazete sahipleri ve çalışanları ile yaygın basın kuruluşları temsilcileri katıldı.

Toplantıda hazırlanan ortak bildiriyi DAGC Başkanı Feridun Fazıl Özsoy okudu. Özsoy, "Milli mücadelenin kazanılmasında, demokrasinin gelişmesinde önemli bir yere sahip olan aynı zamanda Türk basınının önemli bir bölümünü kapsayan ve Anadolu'nun nabzını tutan Atatürk'ün deyimi ile 'Milletin müşterek sesi' olan yerel basın, sıkıntılı günler yaşamaktadır" dedi. Özsoy, hazırlanmakta olan ve komisyonlardan geçen 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının bu şekliyle TBMM Genel Kurulu'na indirildiği takdirde yerel basın kuruluşlarının büyük bir kısmının kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını, yaklaşık 10 bin civarındaki basın emekçisinin işsiz kalacağını belirtti.

Türkiye'de bin 300 yerel gazete yayınlandığını ve bu gazetelerde 10 bin kişi çalıştığını vurgulayan Özsoy, "Yerel gazetelerin ilişki içinde olduğu yan sektörler düşünüldüğünde (Matbaa, kağıt, film,mürekkep) yaşanabilecek olumsuzluklardan pek çok kişinin etkileneceği açıktır. 1870'li yıllara uzanan bir basın geleneğine sahip Erzurum, Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı bir kenttir. Erzurum Kongresi'nin gerçekleştirilmesinde önemli bir görev üstlenen o günkü gazetecilerin misyonu da bu kentte meslektaşları tarafından sürdürülmektedir. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı, düzenlenen şekliyle TBMM Genel Kurulu'ndan geçtiği takdirde, ekonomik göstergeleri çok da yüksek olmayan bu kentte bir de işsiz gazeteciler olacaktır. Erzurum'un sivil toplum kuruluşları olarak, yerel basın ile güç birliği yapıyor, basınımızı olumsuz yönde etkileyecek, bir anlamda bu kuruluşlarımızın kapanmasına yol açacak ilgili tasarının yeniden gözden geçirilerek, yerel basın aleyhine olacak düzenlemelerin yasa metninden çıkarılmasını talep etmekteyiz." Toplantıda, yapılması planlan düzenleme ile, "Bu Kanun kapsamında (bu Kanundan kasıt 4734 sayılı Kanun) yapılan ihalelerde; ilan, ihale süreciyle ilgili aşamalar ile her türlü bildirimler kısmen veya tamamen Kurum tarafından oluşturulan Elektronik Kamu Alımları Platformu üzerinden gerçekleştirilebilir" maddesinin yasa tasarısının özünü içerdiğini ve bu maddenin yerel basını zor durumda bırakacağı kaydedildi.

Toplantıda ayrıca, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, yerel basının önemine işaret ederek, yasa tasarısının basına olan etkilerinin yanı sıra, diğer sektörleri de olumsuz yönde etkileyeceğini ifade ettiler.

Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Sacit Bilici, "Birimizin meselesini hepimizin meselesi gibi görüp, konu üzerine bu yönde eğilmeliyiz. Meseleyi kendi meselemiz gibi görmezsek, sorunları çözemeyiz. Çıkarılan tasarı bir kez daha gözdene geçirilmelidir' şeklinde konuştu.

Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkan Yardımcısı Hikmet Karaca da şunları kaydetti:

"Kısıtlama yapılması Erzurum'un elinden alınanlar arasında en önemli sorunların başında gelmektedir. Üretime dair hiçbir şey olmadığı yetmiyor, mevcut olanlar da elimizden alınıyor. Sonuna kadar destekliyoruz sizleri." MÜSİAD 2.Başkanı Hüseyin Pekmezci ise, "İlan bittiği taktirde yerel gazetelerin yaşama şansı kesinlikle yoktur. Devlet yerel gazeteleri kendi kurumu gibi görmeli. Vergi nereden toplanıyorsa, oraya yatırımları ve imkanları seferber etmeyi bırakmalıdır" dedi.

DOSİAD Genel Sekreteri Güvener Özcan da "Küreselleşen dünyada global sermaye güçlünün yanında olurken, böyle kendi yağıyla kavrulmaya çalışan kesimi yok ediyor. Bu konuda fazla söze gerek yok her şey ortadadır. Elimizden gelen yardımı yapmaya hazırız" diye konuştu.

(İRT-İRT-CMH-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

Rekabet Kurulu, Frito Lay Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı

Rekabet Kurulu, Frito Lay Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title