Haberler

Anadolu sanatsal ışık figürleri

Tülay Çağlar Kadı

Tülay Çağlar Kadı

Eğitimci - Yazar
03.08.2022 07:39

KİBELE'NİN BELLEĞİ

"Kendini gören yoktur aslında… Kendiyle birlikte her şeyi gören vardır."

Verdiği tepki, aldığı kararlar ve değişen koşullara rağmen insan bana göre her zamanda aynı insandır. Revizyon ve güncellemeye rağmen kudret, kabiliyet, gençliği ve farkındalığı aynıdır!

Her tarih, coğrafya ve kültürde Kibele bizleri yeni isimlerle karşılar. Kibele; her dönemde, her biçimde, her isimde asla bozulmadan fraktal etkisi ile var oluşunu şefkat adına yineleyendir…

Eşzamanlılık algısı ile hafızalarımızın buluştuğu en kadim zamanlar, Anadolu' da başlamış olabilir mi?

Antik zamanlar itibariyle Kibele ( Kybele) yönelen inanç ve güven kültürlerin süregelen ışık yansımaları idi…

Anadolu'da çok sayıda Kybele eseri, anıtı mevcuttur. Kibele, Anadolu tarihinde en çok Frigya medeniyeti ve psişik yeteneklere sahip Kibele rahipleri, tılsımlı taşları ile bilinmektedir. Siyah taş veya Kibele kara-taşı olarak dönem insanı tarafından kabul görmekte ve Friglerde bereket simgesi olmuştur.Kybele, Anadolu dışında ayrıca antik dönem sonrasında ki uygarlıkları da büyük ölçüde etkilemiştir. Antik Kybele Anadolu kültüne dair mit ve sembolizm devamlılığına Yunan ve Roma mitolojisinde tekrar yeni isimler ile ancak kendini yineleyen ve manasını yitirmeyen biçimlerde rastlarız.

Birçok sanat eseri, kitap, heykel, filme konu olmuş Kybele mitolojik aktarımlara göre çam ağacına dönüştürerek insanoğluna sonsuzluğu bağışlamıştır. Belki de çam ağacının, tüm mevsimlerde yeşil oluşunun sebebi budur...

Ve belki de eski çağlardan günümüze, Anadolu en çok tanrıça kültü yansıma bulandır...

Yeniden buluşmak üzere, hoşça kalınız!

title