Haberler

Kalburabastı

Eda Karabulut

Eda Karabulut

MasterChef Pasta Şefi
09.07.2024 07:51

Kalburabastı Sivas'ın yöresel tatlısıdır. Sivaslı olduğum için sizlere memleketimin bu güzel tatlısını anlatmak ve tarifini vermek istedim. Kalburabastı farklı illerde de yapılan hurma tatlısı olarak da bilinen, adını ise; hamurun bir kalbura ya da kevgire bastırılmasıyla almıştır. Yöresel lezzetlerimizden olan kalburabastı çok sevilen şerbetli tatlılarımızdandır.

Malzemeler;

3 su bardağı un

1 yumurta

125 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)

1 çay bardağı irmik

Yarım çay bardağı Sıvıyağ

Yarım çay bardağı yoğurt

1 çay kaşığı karbonat

Yarım limon

1 kase ceviz içi

Şerbet için;

3 su bardağı şeker

3 su bardağı su

Birkaç damla limon suyu

( Kullanılan bardak ölçüsü 200ml )

Öncelikle şerbetimizi hazırlayalım çünkü şerbetimiz soğuğa yakın ılık olacak. Şeker ve suyu tencereye alalım ve kaynamaya bırakalım. Kaynamaya başladığında birkaç damla limon sıkalım(şekerlenmeyi önler)

Kısık ateşte Yaklaşık 15 dk. pişirmeye devam edelim. Koyu kıvamlı bir şerbet hazırlıyoruz.

Kenara alalım soğusun.

Hamurumuzu hazırlayalım; Un ve irmiği derin bir kapta karıştıralım. Ortasını açalım ve yumurtayı koyalım. Karbonatı ekleyip, üzerine de birkaç damla limon sıkalım. Ardından tereyağ, yoğurt ve Sıvıyağ ekleyelim. Unu da ilave edelim ve Güzelce yoğuralım ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim. Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde bezeler hazırlayalım. Yuvarlayıp önce tezgahta düzleştirelim sonra kalbura alalım ve biraz daha bastıralım ortasına iri parçalar halindeki cevizlerimizden koyalım. Herkes de kalbur olmaz, annem Sivas'a gidince almıştı bana ?? Sizler rende yada süzgeç kullanarak şekil verebilirsiniz.

* püf nokta ; Altını komple kapatmak zorunda değilsiniz orijinali de böyledir. Cevizler büyük parça olduğu için çıkmaz ve biraz boşluk kalması, alttan şerbeti daha iyi çekmesini sağlar !

Tepsimize dizdiğimiz kalburabastı tatlımızı pişirmek için fırınımızı 170 derece de alt üst ayarda ısıtılalım. Yaklaşık 35 dk iyice kızarana kadar pişirelim. Ben kavruk tadı çok severim 40 dk. tuttum fırında. fırından çıkardığımız sıcak tatlı ile ılık şerbeti buluşturun. Birkaç saat bekleyin. Şerbetini çektikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

title