Haberler

Yapay zeka yarışı sürüyor!

Burak Ertuna

Burak Ertuna

Orta Doğu ve Afrika Başkan Yardımcısı / DHL Global Forwarding
28.05.2022 01:39

Yapay zeka (AI) fikri ilk olarak 1950 yılında İngiliz bilgisayar bilimcisi Alan Turing'in bilgisayarların insanları kandırıp kandıramayacağını değerlendirmek için bir oyun önerisi bulunduğunda ortaya çıktı. Bu olayın üstünden kısa bir zaman geçtikten sonra Princeton Üniversite'sindeki (New Jersey) araştırmacılar gerçek dünyada ki bir probleme uygulanan ilk yapay zekayı yani MADALINE'yi kurdular. Beyin ve sinir sistemi üzerine modellenen bu sistem bir labirenti kısa sürede çözmeyi başardı. Bu başarının üstüne yapay zekalar günden güne yol kat ettiler. Zamanla yapay zekaya ayrılan para ve zaman arttıkça araştırmalar gösterdi ki yapay zeka hem pratik hem de çok karlı.

Peki Günümüzde Yapay Zeka Ne Durumda?

Günümüzde yapay zekaya bakacak olursak, akıllı telefonlarda ses tanıma, sürücüsüz arabaların şoförlüğü, fabrikada ki robotların kontrolü gibi bir çok alanda kendine yer bulmuştur. Hatta yapay zekalar sayesinde iklim modelleri ve hava tahminleri yapılmaktadır. Yapay zekalar son senelerde patlayıcı bir yükselişe geçti 2019 yılında Standford İnsan Merkezli Yapay Zeka Enstitüsü tarafından yayınlanan endeks raporuna göre bu alana yapılan özel yatırımın 70 milyar ABD dolarından fazla olduğu tahmin ediliyor. Bu pasta da en büyük payı ABD, Çin ve İsrail alıyor. Covid-19 Pandemisi sebebiyle 2020'de bu büyüme biraz yavaşlasa da 2024'te yapay zekaya yapılan yatırımın ve bu alandan elde edilecek kazancın patlaması ön görülmekte.

Yapay Zekanın 4 Adet Türü Vardır

Reaktif Makineler

Reaktif olan bir makine en basit yapay zeka ilkelerini takip etmektedir. İsminden de görülebileceği üzerine sadece önüne gelen nesneleri algılar ve bunlara basit tepkiler verir. Reaktif olan yapay zeka türlerinde geçmiş deneyimlere güvenilmez. Bu kurulan temel makinelerin amacı sınırlı sayıda özel görevi tamamlamaktır. Reaktif bir makinenin dünya görüşünü kasıtlı olarak daraltmak onun daha güvenilir bir şekilde çalışmasını sağlar.

Sınırlı Bellek

Sınırlı bellek olan yapay zeka türü bilgi toplarken ve potansiyel kararları denerken önceden yaptığı tahminleri ve verileri saklama yeteneği vardır. Sıradaki hamlelerini yaparken ihtiyaç duyarsa bunlardan yararlanabilir. Sınırlı bellekli yapay zekalar reaktif makinelere göre daha fazla avantajlı ve daha fazla olanaklıdırlar.

Akıl Teorisi

Akıl teorisi şuan için adı üstünde sadece bir teoridir. İnsanlık olarak yapay zeka konusunda çok yol kat etsek de daha bu seviyeye ulaşamadık. Bu tür yapay zeka araştırmaların hedefinde sıradaki ulaşmak istedikleri yapay zekadır. İnsan düzeyine yakın duyguları anlayabilen ve buna göre çıkarımlar yaparak karar veren bir yapay zeka türüdür.

Öz Farkındalık

Akıl teorisi yapay zekalar üzerinde oturtulduğunda yapay zekanın tek eksiği kendisinin bir yapay zeka olduğunun farkında olması olacaktır. Çünkü zaten insan gibi hissedecek (veya insanı anlayabilecek). Bu tür yapay zekaların artık insan gibi bir bilince sahip olması bekleniyor.

title