Haberler

"Yatan Hastalarda İlaç Temini" Masaya Yatırıldı

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, Yatarak Tedavilerde İlaç ve Malzemelerin Hastaneler Tarafından Temin Edilmesi Uygulamasıyla İlgili, Üniversite Hastanelerinde Yaşanan Sıkıntıların, Sosyal Güvenlik Kurumundaki Altyapı Eksikliklerinden Kaynaklandığını Söyledi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, yatarak tedavilerde ilaç ve malzemelerin hastaneler tarafından temin edilmesi uygulamasıyla ilgili, üniversite hastanelerinde yaşanan sıkıntıların, Sosyal Güvenlik Kurumundaki altyapı eksikliklerinden kaynaklandığını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Ankara, Akdeniz, İstanbul, Hacettepe, Gazi, Ege ve Trakya üniversitelerinin rektörleriyle yatan hastaların ilaçla tedavilerinin hastaneler tarafından temin edilmesine ilişkin uygulamayla ilgili sorunları görüşmek üzere, Ankara Üniversitesi rektörlük binasında, bir araya geldiler.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın TBMM'de programı nedeniyle toplantıya daha sonra katılacağı belirtildi.

Toplantıdan önce rektörler adına açıklama yapan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, üniversite hastanelerinin geri ödeme kurumlarından alacaklarıyla ilgili problemleri çözmek için bir araya geldiklerini ifade etti.

''Üç yıldan bu yana üniversite hastanelerinin içinde bulunduğu mali sıkıntının devam ettiğini'' anlatan Aras, bunun, enflasyonun altında belirlenen bütçe uygulama talimatının yarattığı gelir kayıplarından kaynaklandığını söyledi. Aras, bütün üniversite hastanelerinin doğalgaz, aydınlatma, temizlik gibi giderlerin döner sermayeden karşılanmasının kendilerini büyük sıkıntıya soktuğunu dile getirdi.

Toplantıda bu sıkıntılarla taleplerini bakanlara aktaracaklarını belirten Aras, taleplerini şöyle sıraladı:

''Üniversite hastaneleri, yüzde 15 maliye payı ödüyor. Devlet hastanelerinde bu oran yüzde 1. Üniversite hastanelerinin maliye payının düşürülmesini talep edeceğiz. Üniversite hastanelerinden alınan yüzde 5 araştırma payının başka bir gelirle denkleştirilmesini istiyoruz. Enflasyonun altında belirlenen bütçe uygulama talimatı, yeniden değerlendirilmelidir.

Bugün yapılan uygulamaların maliyeti bütçe uygulama talimatındaki maliyetten çok daha fazla. İlaç ve malzeme ihaleleri yapılamıyor. Bütün üniversite hastanelerinin kamu kurumlarından alacakları var. Bunların mahsuplaştırılması talep edilmektedir. Artık kadrolu olan eski sözleşmeli personelin ücretlerinin bütçeye dahil edilmesini talep ediyoruz.

Sağlık Bakanlığı hastaneleriyle üniversite hastanelerindeki personel rejiminin eşitlenmesini istiyoruz.''

Prof. Dr. Nusret Aras, bir soru üzerine, bütün üniversite hastanelerinin kamudan alacakları toplam rakamın 1 milyar YTL'ye yaklaştığını bildirdi.

Aras, provizyon sistemiyle ilgili soruyu yanıtlarken de ''provizyon sisteminin açık olmasının da sıkıntıları çözmediğini'' söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title