Haberler

'Yargıla' Baskısı Olabilir

Kıbrıs Barış Harekátı'nda Biri Esir 10 Kişiyi Öldürdüğünü Söyleyip, Daha Sonra Bunu İnkar Eden Tiyatro Sanatçısı Atilla Olgaç'ın, Savaş Esirlerine Yapılacak Muameleyi Düzenleyen Cenevre Sözleşmesi'nin 13. ve 14. Maddelerinden Dolayı Yargılanabileceği Belirtildi.

KIBRIS Barış Harekátı’nda biri esir 10 kişiyi öldürdüğünü söyleyip, daha sonra bunu inkar eden tiyatro sanatçısı Atilla Olgaç’ın, savaş esirlerine yapılacak muameleyi düzenleyen Cenevre Sözleşmesi’nin 13. ve 14. maddelerinden dolayı yargılanabileceği belirtildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin eski yargıcı Rıza Türmen, Olgaç’ın yaptığı ilk açıklamayı ağız değiştirerek inkar etmesine rağmen Türkiye’ye uluslararası kamuoyundan "yargıla" baskısı gelebileceğini söyledi.

Türkiye’nin Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taraf olmadığının altını çizen Türmen, "Savaş suçu kişisel suçtur. İkinci Dünya Savaşı sonrası Nürnberg’de ve günümüzde Lahey’de olduğu gibi bireysel yargılama yapılır. Bu yönde baskılar arttığında Türkiye de Olgaç’ı yargılamak zorunda kalabilir" dedi.

Sözleşmenin 13 ve 14’üncü maddesi, savaş esirlerine her zaman insanca muamele edilmesini ve şereflerine saygı gösterilmesi şartını düzenliyor. 12 Ağustos 1949 tarihli bu sözleşmeyi Türkiye, 21 Ocak 1953’te 6020 sayılı yasayla onayladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title