Haberler

Yap -İşlet -Devret Modelinin Kapsamı Genişliyor

Milli Parklar (Özel Kanunla Korunan Hariç), Tabiat Parkı, Tabiatı Koruma Alanı, Yabani Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahalarında, Planlarda Öngörülen Yapım ve Tesisler ile Toptancı Halleri de Yap -İşlet -Devret (Yid) Kapsamına Alınacak.

Milli parklar (özel kanunla korunan hariç), tabiat parkı, tabiatı koruma alanı, yabani hayatı koruma ve geliştirme sahalarında, planlarda öngörülen yapım ve tesisler ile toptancı halleri de yap-işlet-devret (YİD) kapsamına alınacak.

TBMM Genel Kurulunda, YİD modelinin kapsamını genişleten kanun tasarısının 2. maddesi kabul edildi.

Buna göre, trafiği yoğun olan karayolu, demiryolu, gar kompleksi, lojistik merkezi, havaalanı ve limanları, yük, yolcu ve yat limanları ile kompleksleri ve sınır kapıları, YİD modeliyle yapılabilecek.

AK Parti milletvekilleri tarafından verilen bir önergeyle, YİD kapsamına; Gelibolu, Afyonkarahisar ve Sarıkamış'taki tarihi milli parkların da alınması istendi.

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, önergeyi, "tarihe ve şehitlere saygısızlık" diye nitelendirdi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural de önergeye, "açık düzenlenmediği, belirsiz olduğu ve hukuki tabir niteliği taşımadığı" gerekçesiyle karşı çıktı.

Vural, önergenin kabul edilmesi durumunda, yabancı şirketlerin de başta Gelibolu olmak üzere, milli parklarda tesis yapabileceğini savundu.

Avustralya'da, Anzak Koyu'nun devriyle ilgili görüşmeler yapıldığını ileri süren Vural, bu düzenlemeyle, Avustralya'nın, bu yerin devrini isteyebileceğini söyledi.

AK Parti'lilerin ''Heyecanlanma'' diye laf atmasına Vural, "Sen heyecanını kaybetmişsen ben ne yapayım, orada ecdadın yatıyor" diye karşılık verdi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ise ''Biz de tarihimize sizin kadar sahip çıkıyoruz. Gelibolu'ya ziyaretçi sayısı dönemimizde o kadar arttı ki..." dedi.

Bu model ile Gelibolu'da sadece simülasyon merkezi yapılmasının düşünüldüğünü dile getiren Eroğlu, "Diğer tesisler zaten yapıldı. Bu konuda size söz veriyorum. Yabancı firmanın Gelibolu'ya adım atmasını istemem, yabancı şirketler tarafından işletilmesini de tasarıya sokmayız" dedi.

İtirazını sürdüren Vural, komisyon sırasına giderek, bir süre Bakan Eroğlu ile görüştü.

Verilen aranın ardından önergede değişikliğe gidildi. Kabul edilen önergeyle, milli parklar (özel kanunla korunan) hariç, tabiat parkı, tabiatı koruma alanı, yabani hayatı koruma ve geliştirme sahalarında, planlarda öngörülen yapım ve tesisler ile toptancı halleri de YİD kapsamına alınacak.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

title