Haberler

Yabancı Sermaye Çekme Turu İspanya'dan Başladı

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, Yabancı Yatırımı Teşvik Etmek İçin Düzenlenen Dünya Turunu İspanya'dan Başlattı.

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, yabancı yatırımı teşvik etmek için düzenlenen dünya turunu İspanya'dan başlattı.

Yaklaşık 11 ay önce kurulan ve direkt olarak Başbakan Recep TayyipErdoğan'a bağlı olan Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın BaşkanıAlpaslan Korkmaz, İspanya'nın başkenti Madrid'deki Avrupa Komisyonuİspanyol Temsilciliği binasında bugün bir sunum yaptı.

Korkmaz sunumda, “Türkiye hızla değişen, reformcu, daha özgürlükçü ve ileriye doğru bakan bir ülke. Ve doğru bir yolda” mesajını vererek, Türkiye'de özellikle son 5 yılda gerçekleşen ekonomik büyümeyi anlattı.

“Türkiye bugün 5 yıl öncesinin Türkiye'si değil ve 5 yıl sonra da bugününTürkiye'si olmayacak” diyen Korkmaz, Türkiye'de yabancı yatırımcılar içinçok güzel imkanların ve fırsatların bulunduğunu vurguladı. Son 5yılda brüt iç üretimi (GSYİH) yılda ortalama yüzde 7.4'lük bir büyümegösteren Türkiye'ye 2005-2007 yılları arasında direkt olarak giren yabancıyatırımın 28 milyar avro olduğunun altını çizen Korkmaz, “Türkiye, zirvedeolan ve uluslararası yatırımcılar için en cazip ülkelerden biri” dedi.Yabancı yatırımcıların Türkiye'de orta ve uzun vadeli olarak yatırımlaryapabileceğini kaydeden Korkmaz, tarım ve gıda, ulaşım, sağlık, turizmsektörlerini, yatırımda öncelikli başlıklar olarak gösterdi ve Kilyos'u, cazip bir yatırım olarak öne çıkardı.

Korkmaz, yöneltilen bir soru üzerine, İspanyolların Türkiye'de yatırımyapabileceği sektörlerin orta vadede tarım-gıda ve otomotiv, uzun vadedeise 2. konut yapımı olabileceğini söyledi.

“TÜRKİYE BİR MÜCEVHER”

Bu arada, sunumu sırasında “Neden Türkiye?” sorusuna “Türkiye bir mücevher” başlığıyla cevap veren Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Korkmaz, nedenleri şu şekilde sıraladı:

“GSYİH'si 200 milyar dolardan 400 milyar dolara çıkan, yüzde 65'i 34 yaşın altında 70 milyon nüfusu olan, kurumsallaşmış ekonomiye sahip, kalkınmakta olan yerel pazarı bulunan, yatırımcıya reformcu ve serbest ortam sunan, özel sektörü olgun ve dinamik, düşük ve özendirici vergi sistemine sahip, coğrafi açıdan köprü konumunda olan, Avrupa'nın enerji koridoru üzerinde bulunan, alt yapısıgelişmiş, komşu ülkelerle ortak sosyal ve kültürel değerlere sahip ve 2005ekim ayından bu yana AB'ye tam üyeliğe aday olan bir ülke.”

İspanya'nın ardından İsrail, İngiltere, ABD ve Japonya'ya da giderek benzersunumlar yapacak olan Korkmaz, yabancı yatırımcıları Türkiye'ye çekmekiçin yıl sonuna kadar 10'dan fazla ülkeyi ziyaret etmeyi planlıyor.

“BAŞBAKAN'A SÜREKLİ BİLGİ VERİYORUM”

Bu arada, yabancı veya yerli ayrımı yapmadan tüm yatırımcılara hizmetverebilmek amacıyla 11 ay önce kurdukları Türkiye Yatırım Destek veTanıtım Ajansı hakkında AA muhabirine bilgi veren Korkmaz, amaçlarının,yatırımcıların önündeki bürokratik engelleri kaldırmak ve yatırımcınınönündeki imkanları zenginleştirmek olduğunu söyledi.

30 kişilik profesyonel bir ekiple toplam 10 dilde hizmet verdiklerinikaydeden Korkmaz, ayrıca, 15 ülkede temsilcilerinin bulunduğunu ifade etti.Korkmaz, “Bu temsilciler yaşadıkları ülkelerin vatandaşları ve işdünyasının içinde olan işin uzmanları kişiler. Biz özel şirket gibiçalışıyoruz. Onlara istediklerimizi ve programlarımızı gönderiyoruzonlar da bu doğrultuda direkt bağlantılarla işlerini yapıyorlar” dedi.

Ajans içinde tüm yurtdışı ve yurtiçi çalışanlarının günlük çalışmalarınındenetlendiği ve ortak görüşlerin sunulup tartışıldığı internette bir websayfası ve veri tabanı oluşturduklarını belirten Korkmaz, “Bizde problemdiye birşeyden söz etmek yasak. Problem varsa onu çözeceğiz” dedi.

Başbakan Erdoğan'a sürekli çalışmaları hakkında bilgi verdiğini ve direktolarak bağlı olduğunu söyleyen Korkmaz, “Bizim bir danışma kurulumuz, birde yönetim kurulumuz var. Yönetim Kurulu'nun başkanı Başbakan.Üyelerimizde de Başbakan'ın vekaleti var” şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title