Haberler

Washıngton: ABD, NATO'nun Atlantik İttifakı ve 5 Müttefik Ülkeyle Ortaklık Kurmasını İstedi

ABD Başkanı George W. Bush; Atlantik İttifakı ve İçlerinde Japonya, Avustralya, Güney Kore'nin de Bulunduğu 5 Müttefikle Ortaklık Kurulması İçin Gelecek Hafta NATO'nun Toplanmasını Tavsiye Etti.

ABD Başkanı George W. Bush; Atlantik İttifakı ve içlerinde Japonya, Avustralya, Güney Kore'nin de bulunduğu 5 müttefikle ortaklık kurulması için gelecek hafta NATO'nun toplanmasını tavsiye etti.

ABD Müsteşarlarından Nicholas Burns, Başkan Bush'un önerisinin, NATO, Atlantik İttifakı ve müttefik ülkeler Japonya, Avustralya, Güney Kore, Finlandiya ve İsveç arasında geleneksel sınırları kaldıran bir ortaklık oluşturulmasını amaçladığını söyledi. Burns, "NATO'nun; başta Balkanlar'da ve Afganistan'da olmak üzere her konuda bizimle ortak hareket eden Atlantik İttifakı ile Avustralya, Japonya, Güney Kore, Finlandiya ve İsveç ile bir ortaklık kurmasını temenni ediyoruz" dedi. 3 Pasifik ülkesinin NATO üyeliğini istemediğini de kaydeden Burns, "Fakat biz onlarla bir ortaklık oluşturmalıyız, böylece gerek askeri açıdan gerekse uluslararası etki bakımından daha güçlü oluruz" diye konuştu. Avustralya, Güney Kore ve Japonya'nın Afganistan ve Irak'ta askerleri bulunduğunu belirten Burns, "Bu ülkelerin Dışişleri Bakanları'nın Brüksel'in dışında biraraya gelerek, son 2 yıldaki yakınlıklarını bir ortaklıkla pekiştirmeleri gerektiğini düşünüyorum."

Burns, ABD Başkanı Bush'un, 28-29 Kasım'da Riga'da gerçekleştirilecek zirvedeki önceliğinin 'küresel ortaklık' olacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title