Haberler

Kuduz Vakası - Çü Balcalı Hastanesi Başhekimi Taşova

Adana'da kuduz hastalığı nedeniyle hastanede tedavi gören kişi yaşamını yitirdi.

Adana'da kuduz hastalığı nedeniyle hastanede tedavi gören kişi yaşamını yitirdi.

Alınan bilgiye göre, Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yaşayan V.A. (32), bir süre önce geldiği Adana'da rahatsızlanması üzerine Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi'ne başvurdu.

V.A, buradaki tetkiklerin ardından sevk edildiği Çukurova Üniversitesi Balcalı Tıp Fakültesi Hastanesinde kuduz şüphesiyle bir süre önce tedaviye alındı.

Yapılan tetkiklerde kuduz olduğu belirlenen V.A, hayatını kaybetti.

Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri, kuduz nedeniyle yaşamını yitiren V.A'ya hastalığın nasıl bulaştığına yönelik net bilgi olmadığını bildirdi.

Tarım işçisi çalıştıran V.A'nın, " Karaman'da bulunduğu sırada tarlada bir çadırda uyuduğu, bu sırada kendisini bir hayvanın ısırdığı" bilgisini verdiği öğrenildi.

"Aşılamaya gelmiş olsaydı kurtulacaktı"

ÇÜ Balcalı Hastanesi Başhekimi Yeşim Taşova, hastane başmüdürü Ali Önal ile düzenlediği basın toplantısında, hayatını kaybeden V.A'nın Karaman'da tarım işçisi olduğunu söyledi.

Yaklaşık 45 gün önce, arkadaşlarıyla otururken açık pencereden gelen bir hayvanın, V.A'nın başını ısırıp kaçtığını anlatan Taşova, "Önce yarasa deniliyor ama sonra ayrıntılı sorguladığımızda bu bir gelincik ya da tilki yavrusu gibi birşey olabileceğini kanaat getiriyoruz. Bu grubu kuduzda riskli kısım olarak görüyoruz." diye konuştu.

V.A'nın, kendisini hayvan ısırdıktan sonra aşı olması gerektiğini düşündüğünü ancak başka sebeplerden dolayı bunu uzattığını dile getiren Taşova, şunları kaydetti:

"Bundan 12-13 gün kadar öncesinde bize gelen hastanın, bize gelmeden 4-5 gün önce, vücudunda şiddetli kaşıntı nedeniyle Karaman Devlet Hastanesi'ne gidiyor. Orada takip edilirken, gelmeden 3 gün önce anlamsız konuşmaları da eklenince 112 ile Adana Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi'ne getiriliyor. Burada hasta, enfeksiyon hastalıkları uzmanı tarafından gürülüyor. Görüldüğü andan itibaren özellikle solunum borusunda veya yutma borusundaki ağrılı spazmlar, sudan korkma görülüyor ve hemen kuduzdan şüphe ediliyor. Sıkı sorguda da daha önce vermedikleri, hayvan ısırma öyküsünü alıyor. O nedenle kuduz ön tanısıyla, ordaki enfeksiyon hastalıkları uzmanı bizle irtibat kuruyor ve bizim servisimizde yatıyor. Hastayı gördüğümüzde 'hiperventilasyon' ve 'ajiteydi' hasta. Her 5-10 dakikada bir hem hava hem de suya karşı ağrılı bir spazm oluyordu ve hastanın buna tahammülsüzlüğü görülüyor."

Sonraki aşamada kendilerinin hastayı uyuttuğunu belirten Taşova, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hasta 'ajite' de olunca, 'sedatize' ediyoruz ve hastayı uyutuyoruz. Hastaya, gerek beyin omurilik sıvısı, gerekse tükrüğünden aldığımız materyalde, polimeraz zincir reaksiyonu, genetik olarak kuduz tanısı konuyor. 'PSR' dediğimiz tetkik konuyor. Hasta, bu süre zarfında destek tedavisi ve uyutularak takip edildi ancak hastamızı ne yazık ki sabaha karşı kaybettik. Bu hastamızla ilgili baştan beri İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğünün destekleri ve iletişimi ile gidiyoruz. Müdürlüklerden yetkilileri bekliyoruz. Özel olarak yıkacanacak ve ondan sonra defni yapılacak. Eskisi gibi kireç gibi uygulamalar yok. Kuduz talimatı var zaten, bu şekilde de defin işlemi yapılacak. Bu süre zarfı içerisinde hasta ile temas etmiş kişilere 'profilaksi', belirli periyotlarda 5 doz aşılama yapılıyor. Bu konu da biz de İl Sağlık Müdürlüğü ile hastaya temas edenlere aşıyı yaptırıyoruz. Eğer bu vaka hemen aşılamaya gelmiş olsaydı kurtulacaktı. En önemli verilemesi gereken mesaj da bu."

Taşova, hayatını kaybeden V.A'ya Allah'tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diledi.

Kaynak: AA / Güncel

Osmaniye Karaman Taşova Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title