Haberler

Ve Bor Madeni, Otomotiv Endüstrisinde

Dünyadaki En Büyük Bor Rezervine Sahip Türkiye, Bor'u Otomotiv Endüstrisinde Kullanmaya Başladı. 'Bor Power' Adıyla Piyasaya Çıkan Maddenin, Ülke Ekonomisine de Büyük Katkı Sağlayacağı Belirtiliyor.

Dünyadaki en büyük rezerve Türkiye'nin sahip olduğu bilinen bor madeni, otomotiv endüstrisinde kullanılmaya başlandı. "Bor Power" adıyla piyasaya çıkan yağ katkı maddesinin, ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacağı ifade ediliyor.

NNT-Nanoteknoloji Bor Ürünleri ve Seramik Malzemeleri Ar-Ge Sanayi şirketi tarafından geliştirilen ürünün Akdeniz bölge bayiliğini yapan Serdar Gürtekin, gelecek bin yılın teknolojisi olan "Nanoteknolojisi" ile geliştirilen ürünün, bilim adamlarının 10 yıllık bir çalışması sonucu ortaya çıkarıldığını söyledi. Yağ katkı maddesi olarak sunulan ürünün motordaki sürtünmeyi en asgariye indirdiğini, aşınma, yüksek ısı ve korozyon problemlerini çözdüğünü ifade eden Gürtekin, aynı zamanda çalıştığı yağın ömrünü

uzattığını ve otomobillerde yüzde 15 yakıt tasarrufunun yanı sıra, motor gücünü de yüzde 10 artırdığını belirtti. Bor Power'in, kayıp enerjileri kazanıma dönüştürerek mekanik ve ekonomik faydalar sağladığını kaydeden Gürtekin, "Türkiye'de 'moleküler üretim' diye çevrilebilecek Nanoteknoloji kavramı, son yıllarda genetiğin yanı sıra adından en çok söz ettiren bilimsel alanlardan biri oldu. Pek çok bilim adamına göre, Nanoteknoloji 21. yüzyılı belirleyecek teknolojinin ta kendisi. Çok yakın bir gelecekte

borlu yakıtların, diğer motorlarda da kullanılacağı öngörülmektedir. Dünya rezervinin yüzde 78'ine sahip olan ülkemizde borun önemi bir kat daha artmaktadır. Topraktan çıkarıldığında tonu 175 dolardan satılan bu madenin tonu, işlendiğinde 15 milyon doları bulmaktadır" dedi.

Gürtekin, borun otomotiv endüstrisinin yanı sıra gıda sektörü, çimento fabrikaları, kimya sanayi, deri fabrikaları, gübre, boya, hidroelektrik santralleri ve cam fabrikaları gibi 34 ayrı alanda da kullanıldığını sözlerine ekledi.

(HK-MT-MEF-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title