Haberler

Uzmanlar Anız Yakılmaması Gerektiği Konusunda Uyarıyor

Türkiye Biyologlar Derneği Elazığ Şubesi Başkanı Ahmet Türker, Anız Yakılması Sonucunda Meydana Gelecek Zararlar Hakkında Uyarılarda Bulundu.

Türkiye Biyologlar Derneği Elazığ Şubesi Başkanı Ahmet Türker, anız yakılması sonucunda meydana gelecek zararlar hakkında uyarılarda bulundu.

Tarla sürümünü kolaylaştırmak için başvurulan anız yakma olayının çok önemli olumsuz etkileri de beraberinde getirdiğini ifade eden Türkiye Biyologlar Derneği Şube Başkanı Ahmet Türker, "Anız yakıldığında tarlanın yüzeyi tümüyle yandığı için burada bitkiler de dahil hiçbir canlı kalmamakta, yangın, tarlalar arasında ve çevresinde ekilmemiş alanlara da taşmakta, buradaki bitkiler de yanmakta, hatta çalı ve ağaçlar yandığı gibi, yer yer telefon ve elektrik direkleri de bu yangınlardan etkilenmektedir. Otsu türlerin pek çoğu bu yangınlarda çiçek, tohum verme aşamasında yanmakta, belki bir daha görülmemek üzere yok olmaktadır. Söz konusu alanlar zamanla tarım dışı kaldığı veya nadas dönemlerinde otlak şeklinde değerlendirildiği durumda da önemli ölçüde tür ve örtü özelliğini yitirmektedir. Yangınla, böcekler, kuşlar, sürüngenler, vahşi ya da av hayvanları gibi toprak üstü canlıları zarar gördüğü gibi bunlar kadar toprağın içindeki canlılar açısından kayıplar daha da önemlidir. Çünkü mikroorganizmalar toprağın şekillenmesinin en önemli unsurlardan biri olup toprağın kimyasal yapısını ve fiziksel durumunu doğrudan değiştiren canlılardır. Bunlara solucanlar, kurtçuklar gibi canlılar da eklenebilir. Özellikle anız yakılmasıyla tarla içerisine yuva yapmış böceklerin yuvaları, yuvalardaki yumurta, larva, pupa ve erginlerle birlikte yanmaktadır. Böylece bu bölgelerde bazı arı türlerinin ortadan kalktığı tespit edilmiştir. Bal arıları, yaban arıları, kuşlar, kelebekler, yılanlar yanmaktadır. Toprakta organik maddeyi humusa çeviren mikroorganizmalar da önemli zarar görmektedir. Çiftçilerimiz ve kırsal kesimde yaşayan herkes, anız yakmakla hiçbir kar olmadığını aksine zararlarının daha çok olduğunu farkında olmalıdırlar" dedi.

(EK-SK-CMH-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title