Haberler

Uzanlar'ın Eski Çiftliği Bakımsız Kaldı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Tarafından El Konulan, Daha Sonra Mahkeme Tarafından da Orman Arazisi Üzerine Olduğu Kesinleşen ve Orman Bölge Müdürlüğü'ne Verilen, Ardından Milli Eğitim Bakanlığı'na Devredilen Uzanlar'ın Eski Çiftliği Bakımsızlıktan Harap Oldu. Bu Arada Bölgede Yapılan Tapu Kadastro Çalışması Sırasında Çiftliğin Mahkemelik Olduğu Gerekçesiyle H^al^a Maliye Adına Tapu Kay...

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulan, daha sonra mahkeme tarafından da orman arazisi üzerine olduğu kesinleşen ve Orman Bölge Müdürlüğü'ne verilen, ardından Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilen Uzanlar'ın eski çiftliği bakımsızlıktan harap oldu. Bu arada bölgede yapılan tapu kadastro çalışması sırasında çiftliğin mahkemelik olduğu gerekçesiyle h^al^a Maliye adına tapu kaydı yapılmadığı ortaya çıktı.

Sakarya Orman Bölge Müdürü Hasan Yıldız, kadastro çalışmaları sırasında yapılan tespitin kendilerini bağlayamayacağını savundu. Yıldız, açılan ikinci davada verilecek kararı beklediklerini söylerken, 65 milyon dolara malolduğu ileri sürülen çiftlik, Milli Eğitim Müdürlüğü'nün kaynakları yetmediğinden bakılamadığı için harabeye döndü, etrafında yabani otlar ve çalılar büyüdü.

Pamukova İlçesi'ne bağlı köylerde 1 yıl önce tapu kadastro çalışmaları başladı. TMSF tarafından el konulduktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı'na teslim edilen ve 1993 yılında 65 milyon dolar harcanarak kurulduğu iddia edilen orman arazisi içerisindeki çiftlikte de kadastro çalısması yapıldı. Kadastro memurları çiftliğin mahkemelik olduğu gerekçesiyle tapu kadastro çalısmasında 'Orman Bölge Müdürlüğü' adına kaydetmek yerine kayıt belgelerine 'Mahkemelik' diye yazdı. Geyve Asliye Hukuk Mahkemesi'nin daha önce verdiği kararda, Uzanlar'ın çiftliğe dönüştürdüğü arazinin, köy senedi ile köylülerden alındığının ileri sürülmesine karşın orman arazisi olduğuna ilişkin kararı verdiği hatırlatıldı. Bu karar Uzan tarafından temyiz edilmesine rağmen Yargıtay 8'inci Hukuk Dairesi, çiftliğin orman arazisi olduğuna ilişkin yerel mahkemenin kararını onadı.

Sakarya Orman Bölge Müdürü Hasan Yıldız bölgede yapılan tapu kadastro çalısması sırasında mahkeme tarafından da Orman arazisi olduğu yönünde karar bulunan çiftlikle ilgili kadastro memurlarının yaptığı tespitin kendilerini bağlayamayacağını söyledi. Yıldız, şöyle konuştu:

''Çiftlik orman arazisi üzerinde olduğu için mahkeme tarafından Orman Bölge Müdürlüğü'ne verildi. Bununla ilgili ikinci dava var. Bu dava orman arazisi üzerindeki taşınmazların, yani çiftliğin yıkılması yönünde. Mahkeme yıkılması yönünde karar verirse biz de 93'üncü madde uyarınca burayı kamu yararına kullanabiliriz. Tapu kadastro çalısması sırasında burası için kayıtlara 'Mahkemelik' olarak yazılması bizi bağlamaz. Bizim için mahkemenin verdiği karar geçerlidir.''

Çiftliğin bulundugu Bakacak Köyü Muhtarı Necdet Sever ise çiftliğin dava konusu olduğu gerekçesiyle tapu tescilinin Orman Bölge Müdürlüğü adına yapılmadığını belirterek, ''Çiftlikte ölçüm yaptıktan sonra dava sürdüğü için 'mahkemelik' yazdılar. Tapu tescilini yapmadılar'' dedi.

ÇİTLİK DÖKÜLÜYOR

TMSF tarafından el konulduktan sonra mahkeme tarafından da Orman Bölge Müdürlüğü'ne 2 yıl kadar önce Çevre ve Orman Bakanlığı'nca törenle Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilen çiftlik bakımsızlıktan dökülüyor. 1993 yılında kurulan çiftlikte bakımsızlık nedeniyle 4 ayrı kıtadan getirilen meyva ağaçları kururken lüks villalar ise yine bakımsızlıktan döküldü.

Zafer TOKUŞ- Hakan TURHAN/PAMUKOVA(Sakarya), (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title