Haberler

Uyuşturucuyla Mücadelede Yeni Dönem

Uyuşturucuyla Daha Seri ve Koordineli Bir Şekilde Mücadele Etmek İçin Ulusal Uyuşturucuyla Mücadele Strateji Belgesi Hazırlandı.

Uyuşturucuyla daha seri ve koordineli bir şekilde mücadele etmek için Ulusal Uyuşturucuyla Mücadele Strateji Belgesi hazırlandı.

Türkiye'nin dört bir yanında etkin, seri ve periyodik çalışmalar başlatılacak ve tüm bu çalışmalar birbiriyle koordineli şekilde yürütülecek. Gençliği hedef alan ve son yıllarda en büyük sorunlar arasına giren uyuşturucu illeti, ulusal bir sorun olarak masaya yatırılıyor. Bu illetle daha etkin, seri ve koordineli bir şekilde mücadele etmek için Ulusal Uyuşturucuyla Mücadele Strateji Belgesi hazırlandı. Kısa adı TUBİM olan Türkiye Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin öncülüğünde hazırlanan strateji belgesinin ardından, eylem planının hazırlıklarına başlandı. Eylem planına ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları da katkı sağlıyor. Eylem planının hazırlanmasının ardından, uyuşturucuyla mücadele etkinlikleri, bilim adamı ve akademisyenlerin katkılarıyla süreklilik sağlayacak şekilde sürdürülecek. İllerdeki narkotik şube ve büroların, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi koordinesinde yaptığı uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele operasyonları, bütün dünya polis teşkilatları tarafından taktirle karşılanıyor. Gerek yakalanan uyuşturucu miktarı gerekse de gözaltına alınan şüpheli ve çökertilen organize örgütler bağlamında dünyanın en etkin uyuşturucu mücadelesini veren Türk emniyet teşkilatı, şimdi de kendi iç kamuoyuna dönük planlı çalışmaları başlatıyor. Türk gençliğinin her geçen gün biraz daha uyuşturucu illetinin ağına düştüğü gerçeğinden hareketle yeni bir çalışma başlatan Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi, gençleri bu illetten uzak tutmak, bu illetin karanlık ağına kapılanları da kurtarmak için Ulusal Uyuşturucuyla Mücadele Strateji Belgesi'ni hazırladı. Belge, söz konusu daireye bağlı kısa adı TUBİM olan Türkiye Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin öncülüğünde son aşamaya getirildi. TUBİM'in hazırladığı 'Hizmete Özel' strateji belgesi doğrultusunda 'Eylem Planı' hazırlanacak. İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, RTÜK, TRT gibi ilgili kamu kurumlarının da katkısıyla hazırlanacak eylem planı, belgenin diğer bir aşamasını oluşturuyor. Belgenin ruhuna ve ana amacına uygun şekilde hazırlanacak eylem planıyla, hangi kurumun hangi çalışmalar yapacağı net bir şekilde ortaya konulacak. Kurumların taahhüdü şeklinde oluşturulacak eylem planının hazırlıkları, 2007 yılının hemen başında başladı ve yakın bir zamanda son aşamasına getirilecek.

Eylem planının hazırlanmasından sonra, Türkiye'nin dört bir yanında etkin, seri ve periyodik çalışmalar başlatılacak ve tüm bu çalışmalar birbiriyle koordineli şekilde yürütülecek. Örneğin, eylem planına katılan basın yayın organları, hazırlayacakları programlarla gençlere uyuşturucu illetinin gerçek dünyasını gösterirken, Tarım Bakanlığı, uyuşturucu yapımında kullanılan ürünlerin denetim ve kontrolü ile ilgili çalışmalar yapacak. Sağlık Bakanlığı uyuşturucu illeti bulaşmış gençlerin rehabilitasyonu için çalışırken, İçişleri Bakanlığı da olayın kaçakçılık boyutuna ilişkin çalışmalar yürütecek. Ve bu çalışmaların tamamı, bir bütünlük arzedecek şekilde yapılacak. Kurum ve kuruluşların yapacağı planlı çalışmaların koordinasyonundan da Emniyet genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi'ne bağlı TUBİM sorumlu olacak. Eylem planına katılan kurum ve kuruluşlar çalışmalarını sürdürürken, yılda birkaç kez periyodik bir zaman dilimi içinde 'değerlendirme ve yönlendirme' toplantıları yapılacak. TUBİM'in koordinesinde yapılacak bu toplantılarla, yapılan çalışmalar gözden geçirilecek. Eylem planına uygun olarak yapılan uyuşturucu ile mücadele çalışmalarının sonuçları ise oluşturulan 'Bilimsel Danışma Kurulu' tarafından değerlendirmeye tabi tutulacak. Başta akademisyenler olmak üzere konuyla ilgili uzmanların dahil olduğu Bilimsel Danışma Kurulu da 'değerlendirme ve yönlendirme' toplantılarının hemen akabinde toplanacak ve söz konusu toplantıdan gelen veriler danışma kurulunda yorumlanacak. Böylece, elde edilen veriler incelenip eksiklikler, aksaklıklar ve doğru yapılan çalışmalar hakkında tavsiye kararları verilecek.

Ulusal Uyuşturucuyla Mücadele Belgesi'ndeki karara göre, belgenin uygulanması ve sonuçlarının değerlendirmesinden Türkiye Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi sorumlu tutuluyor. Bu sorumluluk çerçevesinde valililere bilgilendirme yazısı gönderildi. 81 ilin valisine gönderilen yazıda, uyuşturucuyla mücadele çerçevesinde konferans, seminer, panel gibi etkinlikler düzenleyen sivil toplum kuruluşlarının daha dikkatli olması istendi. Uyuşturucuyla mücadele konusunda etkinlerle yapmak isteyen sivil toplum kuruluşlarının, TUBİM'in illerdeki temsilcileriyle ortak çalışması ve bilimsel destek alması istendi. Uyuşturucuyla mücadelenin hassas, hassas olduğu kadar da riskli bir alan olduğu hatırlatılarak, iyi niyetle yapılan kimi çalışmaların, gençleri özendirecek şekilde yapılabileceği riski hatırlatıldı. Bu tür çalışmaların formasyon eğitimi almış profesyonel kişilerce yapılmasının önemine değinilen yazıda, çalışma yapmak isteyen sivil toplum kuruluşlarının TUBİM temsilcilerine yönlendirilmesi istendi. Zira aynı zamanda Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin (EMCDDA)Türkiye'deki resmi irtibat noktası olan TUBİM'in, her ilde özel olarak yetiştirilmiş personeli bulunuyor.

(BC-ÖK-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title