Haberler

Uygur Türkleri Özgürlük İçin Yürüdü

Hollanda'da Yaşayan 250 Kadar Doğu Türkistanlı Müslüman Uygur Türkleri, Parlamento Kenti Lahey'de Bir Yürüyüş Yaptı.

Hollanda'da yaşayan 250 kadar Doğu Türkistanlı Müslüman Uygur Türkleri, parlamento kenti Lahey'de bir yürüyüş yaptı.

Hollanda parlamentosu önünde bir araya gelen Uygur Türkleri ve onlara destek veren bazı sivil toplum örgütü mensupları, 5 kilometrelik bir mesafede bulunan Çin Elçiliğine yürüdü. Yaklaşık 250 kişinin katıldığı yürüyüş boyunca Çin'i telin eden "Mazlumlar burada insan hakları nerede", "özgürlük istiyoruz", "katil Çin", "vatan sana can feda" şeklinde Uygurca ve Türkçe sloganlar atıldı. Yürüyüş Çin Elçiliği önünde okunan mektupla sona erdi.

Merkezi Tilburg kentinde bulunan Hollanda Doğu Türkistan Vakfı Başkanı Bahtiyar Şemsettin düzenlenen gösteriyle "Çin devletinin korkunç zulmünü protesto ederek tüm dünyaya duyurmak istediklerini" belirtti.

Şemsettin, 1949'da ülkeleri Doğu Türkistan'a yapılan Çin işgalinden sonra bugüne dek 60 bin kardeşlerinin şehit edildiğini belirterek

şöyle konuştu: "1997 yılında salt haklarını aramak için gösteri yapan binlerce insan soykırıma uğradı. Her sene yaptığımız bu yürüyüşle, bu soykırımı gündeme getirmek istiyoruz. Çin'i şiddetle protesto ediyoruz. Doğu Türkistan'da yaşayan insanlarımız halen korkunç bir zulüm altındalar. Her türlü insani haktan mahrumlar. Halen dolaylı yollarla soykırıma tabi tutuluyorlar. Ne ibadet özgürlüğü var ne de insanca yaşama özgürlüğü."

Birçoğu Hollanda'da mülteci kamplarında kalan Uygurlar özgürlük mücadelesi vermeye ve dünya kamuoyuna seslerini duyurmaya çalışıyor.

Bu arada Çin Dışişleri Bakanlığı, terörizm suçuyla yargılanan Doğu Türkistanlı bir Kanada vatandaşının konsolosluk yardımı almasına müsaade etmeyeceklerini belirtti.

Hüseyin Celil isimli Kanada vatandaşı imamın aynı zamanda Çin vatandaşı olduğunu belirten Çinli yetkililer, Kanadalı makamların davayı takip etmelerine izin verilmeyeceğini açıkladı.

2001'de Kanada vatandaşlığı alan Celil'in yakınları ise, akrabalarının suçsuz olduğunu belirterek, Celil'in terörist olarak nitelenmesini kınadı.

Bu arada yakınları, Uygur Türkü olan Celil'in Urumki şehrinde tutukluğu sırasında işkenceye uğradığını ileri sürdü.

(AG-SŞ-İB-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler? İntegral müfredattan ne zaman kaldırılacak? Yeni müfredat belli oldu mu? Yeni müfredat hangi sınıfları kapsayacak?
title