Haberler

Uluslararası Yunus Emre Sempozyumu

Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, "Yunus Emre, 13.yüzyıldan bu yana bize ışık tutmuş ve o zamanki çeşitlilik içinde doğruyu veya isabetli olanı bulabilmiştir" dedi.

Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, "Yunus Emre, 13. yüzyıldan bu yana bize ışık tutmuş ve o zamanki çeşitlilik içinde doğruyu veya isabetli olanı bulabilmiştir" dedi.

Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası etkinlikleri kapsamında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Kongre ve Kültür Merkezi'nde "11. Uluslararası Yunus Emre Sempozyumu" gerçekleştirildi.

Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, sempozyumun açılış konuşmasında, Yunus Emre Haftası'ndaki akademik çalışmanın ana temasını "Yunus Emre ve Günümüze Tesirleriyle Hoca Ahmet Yesevi ve İmam Maturidi" olarak belirlediklerini söyledi. Koçdemir, günümüz toplumunun işleyişi ile Yunus Emre'nin düşüncelerini anlattı.

Koçdemir, 13'üncü yüzyılda, haçlı seferleri, Moğollar ve diğer ülkelerden gelen seyyahlar dolayısıyla büyük bir çeşitliliğin yaşandığını belirterek, şunları söyledi:

"Yunus Emre, 13. yüzyıldan bu yana bize ışık tutmuş ve o zamanki çeşitlilik içinde doğruyu veya isabetli olanı bulabilmiştir. Bu yıl Yunus Emre ile ilgili yapılan çalışmalar bizim için önem arzediyor. Sadece bilimsel toplantı şeklinde değil, dünyanın neresinden olursa olsun bu konuyla ilgilenen hocaların çalışmalarının yer aldığı bir kitap, bu sene hem Eskişehir'e hem de Türk dünyasına kazandırılacak."

-"Şiirinde işaret ettikleri..."-

ESOGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahattin Acat da Yunus Emre'nin Anadolu'da Türkçe'nin öncüsü olduğuna dikkati çekerek, vefa borcu için bu sempozyumu düzenlediklerini belirtti.

Yunus Emre'nin zengin fakir ayrımı yapmadan insana olan sevgisinin büyüklüğünü aktaran Acat, şunları kaydetti:

"Yunus'un bugünün dünyasına sadece edebi anlamda değil, eğitim, sosyoloji, felsefe, tarih, din gibi alanlarda bir çok düşüncesi söz konusudur. Şiirlerinde işaret ettikleri, bugün her ülkenin yetiştirmek istediği insanlarda görmek istediği değerlerdir. Yunus'un bu değerlerini gelecek nesillere aşılayabildiğimizde maddi ve manevi her alanda hedeflerimize rahatlıkla ulaşabiliriz. Burada, Yunus'u 21'inci yüzyıla taşımak ve gelecek kuşaklara ulaştırmak niyetindeyiz."

ESOGÜ Yunus Emre Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erdoğan Boz'un başkanlığında gerçekleştirilen sempozyumun birinci oturumunda; Bilecik Seyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Mustafa Koç, Doç. Dr. İbrahim Taş ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Tatçı'nın katılımıyla

"Yunus Emre Hayatı, Sanatı, Eserleri ve Etkileri" konusu ele alındı.

Sempozyumun ikinci oturumu ise ESOGÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Aydın'ın başkanlığında, "Yunus Emre ve Günümüze Tesirleriyle Hoca Ahmet Yesevi ve İmam Maturidi" adı altında gerçekleştirildi. - ESKİŞEHİR

Kaynak: AA / Yerel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kadir Koçdemir Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title