Haberler

Tüsiad'dan Okul Öncesi Eğitime Katkı

Milli Eğitim Bakanlığı ve Tüsiad, 0-6 Yaş Arası Çocukların Okul Öncesi Eğitim Alabilmesi Amacıyla "Okul Öncesi Eğitim Yaygınlaştırılması Pilot Projesi" Başlattı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), çocukların ilkokul öncesinde yeterli eğitimi alabilmesi amacıyla “Okul Öncesi Eğitimin Yaygınlaştırılması Pilot Projesi” başlattı.

Projenin tanıtımı TÜSİAD Merkez Binası’nda TÜSİAD Eğitim Çalışma Grubu Başkanı Nuri Çolakoğlu, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer ve MEB Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü Remzi İnanlı’nın katılımıyla gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını yapan Çolakoğlu, Türkiye’de çocukların çok geç yaşta eğitimle tanıştıklarını belirterek, 7 yaş ile başlayan eğitimin aşağı çekilmesi gerektiğini ifade etti.

Dünyada 0-6 yaş arasında gelişimi desteklemeyi amaçlayan “erken çocukluk eğitimi” programlarının giderek yaygınlaştığına işaret eden Çolakoğlu, bu sayede çocukların potansiyellerinin erken yaşlarda keşfedilebildiğini vurguladı. TÜSİAD’ın, Türkiye’nin yüzde 15 düzeyinde bulunan okul öncesi eğitiminin yükseğe çekmek amacıyla hayırsever kurumları ve şahısları çalışmaya davet ettiğini hatırlatan Çolakoğlu, bu kapsamda MEB Okul Öncesi Eğitim Genel Müdürlüğü’nün de desteğini aldıklarını vurguladı.

PİLOT BÖLGE İSTANBUL

Çolakoğlu, pilot proje uygulaması kapsamında, ilk çalışmanın Gaziosmanpaşa, Küçükçekmece, Ümraniye ve Zeytinburnu ilçelerindeki 178 anasınıfında yürütüleceğini açıkladı. 2006-2007 öğretim yılı sürecinde süt ve kek ihtiyacının, anasınıflarının donanımının ve öğretmenlerin hizmet içi eğitiminin hayırsever kurumlar ve şahıslar tarafından karşılanacağını belirten Çolakoğlu, bu desteğin yaklaşık 3 bin 500 öğrenciye karşılık geldiğini söyledi.

2006-2007 öğretim yılı süresince, anaokullarının kek ve süt ihtiyacı Eti pazarlama ve Sanayi A.Ş. ve Pınat Süt Mamülleri Sanayi A.Ş. tarafından karşılanacak. Donatım malzemesi verecek olan firmalar ise Bediloy Eğitim Araçları, Gelar Gelişim Araçları, Metro Group Türkiye, Morpa, TAV Yatırım Holding, YA-PA Yayın Pazarlama şirketleri tarafından sağlanacak.

“VELİLER OKULU BAKIMEVİ OLARAK GÖRMEKTEN VAZGEÇMELİ”

MEB Okul Öncesi Eğitim Genel Müdürü Remzi İnanlı, Türkiye’de okul öncesi eğitim algısının yanlışlığına dikkat çekti. Çalışan annelerin çocuklarını bakım amacıyla okula gönderdiklerini, çalışmayan annelerin ise buna gereksinim duymadıklarını dile getiren inanlı, okul öncesi eğitimin bir zorunluluk olduğunun altını çizdi.

Ana okullarının “mükemmel” şekilde çocuk yetiştirmek için çaba sarfettiğini ifade eden İnanlı, bu yüzden çocukların doğal ortamdan uzaklaştığını, kişisel yeteneklerini açığa çıkartamadığını ve eğitim almadıklarını kaydetti.

Ailelerin, çocukların okul öncesi eğitiminin bir gereklilik olduğuna ikna edilmesi gerektiğini vurgulayan İnanlı, “Birçok ailenin çocuğunu okula dahi gönderemeyecek durumda olduğunun bilincindeyiz. Ancak bu tarz projeler ile bu açığın kapanmasını sağlamak istiyoruz” dedi. Okul öncesi eğitime harcanan 1 liranın 7 lira olarak geri döndüğünü kaydeden İnanlı, çalışmayan annelerin çocuklarını yarım gün çalışan annelerin ise tam gün okula gönderebileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title