Haberler

Türkler Almanya'da 210 Bin Konuta Sahip

Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı'nca Almanya'daki Türklerin Gayrimenkul Edinimine İlişkin Derlenen Sayılar, Türklerin Bu Ülkede Ne Derece Köklendiğini Gösteriyor. Almanya'da Yaşayan Türklerin 33.6 Milyar Euro Değerinde 210 Bin Gayrimenkulu Bulunuyor.

Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı'nca Almanya'daki Türklerin gayrimenkul edinimine ilişkin derlenen sayılar, Türklerin bu ülkede ne derece köklendiğini gösteriyor. Almanya'da yaşayan Türklerin 33.6 milyar euro değerinde 210 bin gayrimenkulu bulunuyor.

Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Vakfı'nın derlediği güncel sayılar, Almanya'da yaşayan Türklerin gayrimenkul edinimlerine ışık tutuyor. Almanya'da yaşayan 2,75 milyon Türk kökenliden yüzde 71,6'sı kirada yaşamasına karşın, yüzde 11,5'lik bir kesim kendi dairesinde, yüzde 16,9'luk kesim ise kendi müstakil evinde yaşamını sürdürüyor. Kendi dört duvarı arasında yaşamayı tercih edenlerin sahip oldukları emlakların ortalama brüt değeri 160 bin euro iken toplamda 33,6 milyar euro brüt emlak serveti değerine

ulaşılıyor.

Alman haneleri için ortalama brüt emlak değeri ise 230 bin euro seviyesinde. Emlağın tahmini satış fiyatını ifade eden brüt emlak değerinin Almanya ortalamasının altında olmasının nedenleri arasında evlerin genellikle eski evler olmaları ve ortalama üzerindeki bir bölümün gayrimenkul değerlerinin düşük olduğu yerlerde bulunmaları yer alıyor.

EMLAK BEDELLERİNİN YÜZDE 65'İ DIŞ FİNANSMANDAN

Türk hanelerine ait konutların brüt değerleri toplamı 33,6 milyar euroya ulaşmasına karşın banka ve konut fonlarından finanse edilen değerlerin düşülmesiyle ulaşılan net emlak değeri 11,8 milyar euroya ulaşılıyor. Konutların genellikle kısa süre önce edinilmiş olmasının yarattığı bu durum, Almanya genelinde daha farklı bir görünüm arz ediyor. Brüt emlak serveti toplamının 3.9 trilyon euro olduğu ülkede, net emlak bedelleri toplamı 2.9 trilyon euroyu buluyor.

2000'Lİ YILLARDA PATLAMA

Türk göçmenler arasında yerleşikleşme eğilimine paralel belirginleşen konut edinme eğilimi 2000'li yıllara girilirken bir patlamaya dönüştü. Türkiye Araştırmalar Merkezi'nin (TAM) 1996 yılında gerçekleştirdiği araştırmada 54 bin olan konut sayısı 2002 yılında 135 bin, 2007 yılında 210 bine ulaşmış bulunuyor. Artan konut sayısının Türklerin Almanya'da köklendiğine işaret sayılması gerektiğine değinen TAM Direktörü Prof.Dr. Faruk Şen, 90'lı yıllardan itibaren belirginleşen konut ediniminin birinci kuşağın

sermaye birikiminin yanı sıra aile dayanışması ve Türklere dönük bir emlak piyasasının ortaya çıkmasına bağlantılı olduğunu belirtti.

2000'li yıllarda hız kazanan ivmenin son yıllarda bir patlamaya dönüştüğünü söyleyen Şen, sözlerini şöyle tamamladı: "2006 yılında Federal Hükümetin konut yardımı fonlarında kısıtlamaya gideceğini açıklamasıyla 2005 yılına çekilen konut alım planları, bir gayrimenkul edinimi patlamasına yol açtı. Düşük faiz uygulamasının sürmesi ve 1 Ocak 2007den itibaren katma değer vergisinin yüzde 19'a yükseltilmesi, trendin 2006 yılında da sürmesi yönünde olumlu etki yaptı."

(AT-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title