Haberler

Türkiye-Mısır Stratejik İlişkisine Resmi Çerçeve

Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek ile Çankaya Köşkü'nde Yapılan Görüşmelerde, İki Ülke Arasındaki Stratejik İlişkilerin Bütün Yönlerini Ele Alacak Bir Resmi Çerçevenin Oluşturulmasında Uzlaşıya Varıldı.

Türkiye ile Mısır arasındaki "stratejik ilişkiler"in tüm yönlerini ele alacak resmi bir çerçevenin oluşturulması konusunda anlaştı. Bu konudaki mutabakat, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in Çankaya Köşkü'nde yaptığı görüşmelerin sonucunda açıklandı.

Bir çalışma ziyareti için Ankara'ya gelen Hüsnü Mübarek, Çankaka Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından törenle karşılandı. Törende Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Çoşkun da hazır bulundu. Mübarek'e Dışişleri Bakanı Ahmet Ehul Geyt de eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Sezer, görüşmelerin sonunda yaptığı açıklamada, Mısır'ı ikili ve bölgesel düzeyde önemli bir dost ve ortak olarak gördüklerini belirterek ilişkileri her alanda daha da ileriye götürmek istediklerini söyledi.

Son yıllarda Türkiye ile Mısır arasında yoğunlaşan üst düzey ziyaretlerin bu amaca önemli katkıda bulunduğunu ifade eden Sezer, Mübarek'in ziyaretinin, karşılıklı anlayış ve işbirliğini pekiştireceğini düşündüklerini belirtti. Sezer şunları söyledi:

"Başta ekonomi ve ticaret olmak üzere, işbirliğimizin her alanda çeşitlenerek gelişmekte olduğunu mutlulukla gözlemledik. Önümüzdeki dönemde değerlendirebileceğimiz yeni işbirliği olanaklarını ele aldık. Stratejik ilişkilerimizin bütün yönlerini ele alacak bir resmi çerçeve oluşturmak üzerinde de mutabık kaldık."

TÜRKİYE VE MISIR'A ÖNEMLİ GÖREV DÜŞÜYOR

Bölgesel konulara ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını kaydeden Sezer, bu çerçevede Orta Doğu'da giderek ağırlaşan sorunlar bölge halkları arasında karamsarlığa yol açtığını belirterek, "Bölgede varolan sorunların çözümünde uluslararası toplumun, özellikle de bölge ülkelerinin, sorumluluk ve istenç sergilemesi zorunluluğu bulunmaktadır. Bölgenin iki önemli ülkesi olan Türkiye ve Mısır'a bu bağlamda önemli görev düşmektedir" dedi.

Cumhurbaşkanı Sezer, bölgenin içinden geçtiği duyarlı dönemde aralarındaki danışmaların kesintisiz olarak sürdürülmesi konusunda uzlaşıya vardıklarını belirtirken de "Bu çerçevede, Irak'ın toprak bütünlüğünün ve ulusal birliğinin korunması konusundaki ortak kararlılığımızı yineledik. Filistin sorununun ivedilikle çözümlenmesi yönündeki bölgesel ve uluslararası çabalara tam desteğimizi dile getirdik" şeklinde konuştu.

BÖLGE SORUNLARI BARIŞÇI YOLDAN ÇÖZÜMLENMELİ

Daha sonra söz alan Hüsnü Mübarek ise, görüşmelerin son derece olumlu bir ortam geçtiğini, ikili, bölge ve uluslararası sorunlarını ele aldıklarını belirterek iki ülkenin bölgedeki tüm sorunların barış yolu ile çözümlenmesi gerektiği düşüncesini paylaştığını söyledi.

Uluslararası konularda BM'nin politikalarını desteklemenin iki ülkenin ortak tavrı olduğunu ifade eden Mübarek, bölgede nükleer ve kitle imha silahlarının yayılması ve terörle mücadele konularında da mutabık kaldıklarını söyledi.

Mübarek, ticaret, sanayi ve petrol gibi çeşitli alanlarda işbirliği yapılmasını ele aldıklarını belirtti. Serbest Ticaret Anlaşması'nın yürürlüğüne girmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Mübarek, ikili ilişkilerin son iki yılda ivme kazandığına dikkat çekti.

VETO EDİLEN MÜŞTEŞAR YARDIMCI VEKİLİ KATILMADI

Bu arada, Çankaya Köşkü'ndeki görüşmelere katılan Türk heyetinde Cumhurbaşkanı Sezer tarafından bir süre önce Müsteşar yardımcılıklarına atamaları onaylanmayan beş büyükelçiden biri olan Orta Doğu'dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Vekili Feridun Sinirlioğlu'nun yer almadığı görüldü.

Görüşmelerde Kahire Büyükelçisi Şafak Göktürk ve Orta Doğu Dairesi Genel Müdürü Bozkurt Aran, hazır bulundu.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title