Haberler

Türkiye İtalya Basınının Manşetinde

Milano-(dha Ek Haber) The Independent: Papa Hazırlıksız Yakalandıthe Independent Gazetesi, Erdoğan'ın Papa ile Görüşmesinden Sonra Yaptığı Açıklamada, Kendisinden Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne Girme Çabalarına Destek Vermesini İstediğini Duyurduğunu Belirterek, Şunları Yazdı:"oysa Herkes Biliyord...

MİLANO-(DHA EK HABER)

THE INDEPENDENT: PAPA HAZIRLIKSIZ YAKALANDI

The Independent gazetesi, Erdoğan`ın Papa ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, kendisinden Türkiye`nin Avrupa Birliği`ne girme çabalarına destek vermesini istediğini duyurduğunu belirterek, şunları yazdı:

¨Oysa herkes biliyordu ki Papa, henüz Kardinal Joseph Ratzinger olduğu günlerde, Müslüman olması Hıristiyan Avrupa ile tezat oluşturduğundan, Türkiye`nin üyeliğine şiddetle karşı olduğunu açıklamıştı. Buna rağmen Başbakan, `Peki Papa bu konuda yardım edecek mi?` sorusunu havada kaptı ve `Evet` dedi. Peki Papa gerçekten böyle mi demişti? Hazırlıksız yakalanan Vatikan`ın, kendi açıklamasını hazırlaması üç saat sürdü. Sonunda sözcüsü şu açıklamayı yaptı; `Papa`nın bu konuda devreye girecek ne gücü, ne de siyasi görevi vardır. Ancak kendisi buna olumlu bakıyor ve Türkiye`nin ortak değerler temelinde Avrupa Birliği`nde yer alması için diyalogu destekliyor. Bu yanıt, Papa`yı daha önce dile getirdiği görüşlere ters düşmekten kurtararak, her iki şekilde de yorumlanabilecek bir belirsizlik doğurdu. Papa, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu`nun sözleri karşısında yanıt vermemeyi, diplomatik bir üslup takınmayı tercih etti. Gezinin ilk gününde korkulan olmadı. Paranoyaklar ve tetik şeklinde kıvrılmış parmakları seğirenler, Papa`nın önümüzdeki 3 günde neler yapacağı konusunda diken üstünde olacaklar.

The Independent gazetesi, ¨Ermeniler ile görüşmesinde soykırım meselesini gündeme getirecek mi?¨ diye sorduktan sonra, ¨Ortodoks Patriği ile görüşmesinde, Avrupa`da son derece zararsız, ama bu topraklarda Bizans`ı yeniden yaratma çabası ile eşanlamlı olan ekümenik kelimesini kullanacak mı? Ayasofya`ya girerken, istavroz çıkaracak mı? diye devam etti.

İNGİLTERE`DEN DİĞER YORUMLAR

* Times: Ankara`daki hava oldukça ılımlıydı. Ziyaret ile ilgili olarak son günlerde yapılan protesto gösterileri ve saldırı tehditlerine rağmen, Ankara sokaklarında göstericilere rastlanmadı. Bunun bir nedeni, son derece yoğun güvenlik önlemleriydi. Papa Ankara`da, kalın ve beyaz bir palto giydi. Vatikan yetkilileri, bunun altında kurşun geçirmez yelek olup olmadığı sorularını yanıtsız bıraktı.

* Guardian: Papa Müslüman bir ülkeye ilk ziyaretinde, özür dilemedi ancak köprüler kurmaya çalıştı. Papa kısa zamanda oluşturduğu İslamofobi izlenimini dün yıkmaya çalışarak, Hıristiyan ile Müslümanlar arasında karşılıklı saygıya dayalı yeni ve gerçek bir diyalog süreci başlatılması çağrısında bulundu. Eylül ayında Almanya`da yaptığı ve İslam`ı kötü ve insanlık dışı bir din olarak tanımladığı konuşmadan dolayı özür dilemedi. Bunun yerine Türkiye`ye methiyeler düzmeyi tercih etti ve Hıristiyanlar ile Müslümanlar`ın, aynı tanrıya inananların oluşturduğu bir ailenin mensupları olduğunu vurguladı. Ayrıca Papa olarak ilk kez, Türkiye`nin Avrupa Birliği`ne katılma çabalarına desteğini dile getirdi.

* Daily Telegraph: Papa Müslümanlar`ın öfkesini yatıştırmaya çalıştı 16. Benediktus`un diyalog çağrısı yaptı. Ancak, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu tarafından, daha önceki sözleri nedeniyle `azarlandı.` ¨Bardakoğlu İslam`ın engin hoşgörüsünden söz edip, İslam`ın şiddete eğilimli bir din olduğunu savunanların, aşırı uçların öfkesine yeni gerekçeler sağlamaktan öteye geçemeyeceğini söylediğinde, Papa`nın rahatsız olduğu görüldü. Vatikan ise bu hamlenin etkilerini hafifletmek istercesine, Bardakoğlu`nun yapıcı ve saygılı davrandığı, ortada bir anlaşmazlık bulunmadığı şeklinde bir açıklama yaptı. Vatikan ayrıca, Papa`ın bu ziyaret ile, daha önceki açıklamalarının yarattığı hasarı tamir etmeyi amaçladığını da açıkça dile getirdi.

ALMAN GAZETELERİNDEN YORUMLAR

* Frankfurter Allgemeine Zeitung: Erdoğan`ın son dakika karar değişikliği devletin hatırına yapılan bir davranış mıydı, yoksa önceden beri planlanmış mıydı? Ancak Papa`yla oynanan bu oyun kesinlikle devlet adamlığına sığar bir davranış değildi. Ayrıca Erdoğan bir de Papa`nın yaptıkları görüşme sırasında Ankara`nın Avrupa Birliği üyeliğine destek verdiğini iletti. Vatikan`dan bakıldığında ise resim farklı gözüküyor. Papa`nın ne söylediği, daha doğrusu ne ifade etmek istediği, ilerleyen günlerde kendisine yöneltilen sorularla ortaya çıkacak. `Avrupa Birliği`nin bir parçası` sözlerine bakılırsa, ki yapılan alıntı böyle, birçok anlam çıkabilir. Ankara yıllardır ortak üye. Bu sözler, aynı zamanda `ayrıcalıklı ortaklığı` da kapsıyor olabilir. Benediktus`un Türkiye`yi “kültürler arası köprüö olarak tanımlamış olması ise kimseyi rahatsız etmemeli. Ne de olsa Antik Çağ`da Küçük Asya olarak adlandırılıyordu.

* Süddeutsche Zeitung: Avrupa için havaalanına bir uğramaya değer. Herhalde Erdoğan, son dakikada bunu fark etti ki, Papa XVI. Benediktus ile görüşmek için randevu defterinde boşluk yaratabildi. Beklenmedik derecede uzun süren görüşmenin ardından Erdoğan, Papa`nın, Türkiye`nin Avrupa`nın bir parçası olmasını arzuladığını söyledi. Bu çok sıra dışı bir açıklama. Belli ki Papa fikrini değiştirmiş. Papa`yı İslam`a karşı kale gibi gören bazı Katolikler kesinlikle hayal kırıklığına uğrayacak.

Handelsblatt: Papa XVI. Benedikus ile Türkiye Başbakanı Erdoğan`ın tokalaşması hakikaten gerçekleşti. Katoliklerin lideri ve Müslüman kimliği ağır basan partinin başkanı Ankara`da Tanrı ve dünya hakkında konuştu. Bu önemli bir ilerleme. Bu görüşmenin diplomatik normallikle yakından uzaktan alakası olmadığı peşinen söylenebilir. XVI. Benedikus, Müslümanlıkla ilgili yanlış anlaşılan açıklamasını eleştirenlerle yüzleştiği, Erdoğan ise, içerideki protestolar nedeniyle iptal ettiği görüşmeyi gerçekleştirebildiği için, aslında her ikisinin de cesur davrandığı söylenebilir. Erdoğan ise bu hareketiyle hem Türk toplumuna hem de Avrupa`ya bir işaret gönderiyor.

İD(LK)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title