Haberler

Türkiye’de İstahdam Tartişildi

Güncelleme:

Türkiye'nin Son Yıllardaki En Önemli Sorunlarından Biri Olan Istihdam, 29 Ocak Cumartesi Günü Fourseasons Otel'de Düzenlenen İnsan Kaynakları Paneli 2011'de Masaya Yatırdı.

Marmara Çalışanlar Federasyonu (MÇF) ve Globalcv.com işbirliğinde düzenlenen panelde, kamu ve özel sektörün önde gelen isimleri düzenlenen oturumlarda istihdam ve istihdamın yapısal süreçlerini inceleyerek çözüm önerilerinde bulundu.İstihdam, iş hayatındaki değer yargıları ve ilkeler gibi önemli konuların tüm yönleriyle tartışıldığı panele, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının bürokrat ve temsilcileri ile muhtelif odalar ve meslek örgütleri yöneticileri katıldı; ayrıca akademisyenler ve 350'i aşkın firmanın üst düzey yöneticileri ve insan kaynakları profesyonelleri de panelde hazır bulundu.

"Gelişen Türkiye'de Değişen İstihdam" üst başlığı ile düzenlenen panelin "İstihdam Politikalarının İş Dünyasına Yansımaları" başlıklı 1.oturumuna, oturum başkanı İstanbul Üniversitesi İktisat Fak. Dekanı Prof. Dr. Sedat Murat, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Bşk. Yrd. Dr. İbrahim Turhan, İŞKUR İstanbul İl Müdürü Muammer Coşkun, AVEA İletişim Hizmetleri CEO'su Erkan Akdemir, ADECCO Türkiye Başkanı Tibet Eğrioğlu; "Türkiye'de İnsan Kaynakları Profili ve Etik Değerler" konulu 2.oturuma ise oturum başkanı Marmara Üniversitesi İk. İd. Bil. Fak. Öğretim Görevlisi Sayın Doç. Dr. İbrahim Öztürk , İstanbul Üniversitesi Rek. Yrd. Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar , THY Genel Müd. Yrd. Kazım Çalışkan, UTESAV Başkanı ve İTO Yönetim Kurulu Üyesi Sayın İsrafil Kuralay, Colin's – Loft İnsan Kaynakları Direktörü Dr. Abdurrahman Baş konuşmacı olarak katıldı.

Kamu, işveren ve insan kaynakları sektöründen katılımcıları bir araya getiren panelde, Türkiye'de çalışma hayatının sorunlarına ve bu sorunlardan en önemlisi istihdama dikkat çeken konuşmacılar istihdamın bugününe ve yapısına dikkat çekerken, çözüm bekleyen konular üzerinde ise önemli açıklamalarda bulundu: Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan, Türkiye'nin enflasyon konusunda dünyada istisna bir ülke olduğunu belirterek, "Bizim gibi 20 yıllık bir dönem boyunca yüksek kronik enflasyonla yaşamış çok az ülke vardır. Biz de istediğimiz seviyeye gelemedik" dedi. Marmara Çalışanlar Federasyonu'nun, GlobalCV ile ortaklaşa düzenlediği İnsan Kaynakları Paneli'nde konuşan Turhan, Merkez Bankası'nın temel amacının, fiyat istikrarını sağlamak ve kalıcı kılmak olduğunu söylerken, ancak fiyat istikrarının hiçbir zaman büyüme ve istihdamı destekleme ile çelişmemesi gerektiğini anlattı.

Turhan, küresel krizde ihracatın olumsuz etkilenmesi nedeniyle Türkiye'de de işsizliğin arttığını da belirterek, "Türkiye'de işsizlik 14,8'e kadar çıktıktan sonra kriz önceki seviyelere doğru bir iniş sürecine geçildi. Türkiye'de toparlanmanın çabuk olduğunu görüyoruz" diye konuştu.Turhan, 1981-2003 yılları arasında Türkiye'nin ortalama büyüme hızının yüzde 3 olarak gerçekleştiğini hatırlatarak, "Zaten bu süre içinde nüfus yüzde 2,5 arttı.

Yani doğal büyüme de artan tüketimle bu civarlarda olacaktı." dedi ve söz konusu dönemde insan kaynaklarının verimli kullanılamadığına dikkat çekti. Türkiye'yi "25 milyonluk işgücüne sahip ve her yıl 1 milyon kişiye iş bulmak zorunda olan bir ülke." şeklinde tanımlayan Turhan, 2005'ten 2010'a kadar Avrupa'da işsizliğin yüzde 7,3'ten 10,1'e, ABD'de yüzde 5'ten 9,8'e çıktığını, Türkiye'de ise 1,7 puan artarak yüzde 11,6'ya yükseldiğini hatırlatarak, "Türkiye daha çabuk toparlandı. Bu, ülkedeki ekonomik avantajlardan kaynakladı." şekline konuştu.

Panel'de konuşan Avea CEO'su Erhan Akdemir, AVEA olarak istihdama yönelik çalışmalarının olduğunu ve çalışan sayısının 2 yıl içinde yüzde 50 artarak 3 bine ulaştığını söyledi. Akdemir, 2011'dede çalışan sayısının yüzde 20 artacağına dikkat çekti.Akdemir, bayiler ve teknik servislerle birlikte toplam çalışan sayılarının 35 bini bulduğunu söyledi. GSM sektörünün 30 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını dile getiren Akdemir, son iki yılda bin 500'e yakın yeni personel istihdam ederek kadrolarını 3 bine çıkardıklarını aktardı. 2012 sonuna kadar kadrolarına 600 kişiyi daha ekleyeceklerini bildiren Akdemir, sektörde bir ilki gerçekleştirerek Ar-Ge merkezi kurduklarını, burada 250 mühendisin çalıştığını kaydetti.

Halen 20 farklı şirketi bünyelerinde toplayıp bir kuluçka sistemi gibi çalışarak Türkiye'nin tanıdık olmadığı bir iş modeline geçeceklerini duyuran Akdemir, bu yıl bir de pazarlama akademisi kuracaklarını açıkladı. Her yıl 10 bin stajyerin çalışmak için Avea'ya başvurduğunu da sözlerine ekledi. Akdemir, dünyada hızla yayılan evden çalışma tarzını GSM operatörü Avea'nın da benimsediğini belirterek. Söz konusu yöntemin maliyetleri düşürdüğünü, özellikle bayanların verimi arttırdığını vurguladı. İşkur İstanbul İl Müdürü Muammer Coşkun, yatığı konuşmada: "Girişimci ruh ne kadar artarsa işsizlik de o kadar aşağılara inecektir; hedefimiz 2011'de 5 bin kişiye girişimcilik eğitimi vermek" dedi.

Bunun dışında İŞKUR tarafından verilen mesleki eğitimlerde hedefledikleri rakamın 2011 yılı içerisinde 32 bin kişiyi mesleki eğitime almak olduğunun altını çizdi. 4441 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun geçici 10. maddesinde değişikliğe gidilmesi hakkında da açıklamalarda bulunan İŞKUR İstanbul İl Müdürü Muammer Coşkun yeni düzenlemelerde işvereninde işçinin de karlı olacağının sinyallerini verdi. Coşkun, uzun süren konuşmasını işverenlere ithafen söylediği "Biz İŞKUR olarak bu devletin garson kurumuyuz. Daha önceden tozlu ve topraklı tabelalara sahip bir iş ve işçi bulma kurumuydu. Ama, bize gelmiş olan hizmet alıyor. Hizmetin karşılığında ise kasasında parası kalıyor. Eğer bizimle çalışmak istiyorlarsa kapımız açık." sözleriyle noktaladı.

Kaynak: Bültenler / Ekonomi

Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler? İntegral müfredattan ne zaman kaldırılacak? Yeni müfredat belli oldu mu? Yeni müfredat hangi sınıfları kapsayacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title