Haberler

"Türkiye'de Deprem Sorunu" Konferansı

Eski İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ahmet Ercan, Hititler'den kalan yapı alışkanlığının 4 bin yıl geçmesine rağmen Türkiye'nin doğusunda aynen devam ettiğini ve depremlerde evlerin bu nedenle...

Eski İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Hititler'den kalan yapı alışkanlığının 4 bin yıl geçmesine rağmen Türkiye'nin doğusunda aynen devam ettiğini ve depremlerde evlerin bu nedenle yıkıldığını söyledi.

Ercan, Bayburt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nce Şair Zihni Kültür Merkezi'nde organize edilen, " Türkiye'de Deprem Sorunu: Yapılar Niye Yıkılıyor" konulu konferansta yaptığı konuşmada, depremlerin Allah'ın bir lütfü olduğunu savunarak, "Depremler neticesinde çok önemli tabiat olayları meydana geliyor. Depremlerden kaynaklanan ölüm ve yıkımlar için bir suçlu aranacaksa suçlu insandır" dedi.

Depremde can ve mal kaybının ülkelerin milli gelirleriyle ters orantılı olduğunu ifade eden Ercan, " Türkiye'de de doğudan batıya gidildikçe depremin büyüklüğüne oranla can ve mal kayıplarının azaldığını görüyoruz. Çünkü Doğu Anadolu'da gelir düzeyi ile batıdaki aynı değil. Dolayısıyla batıda yaşayanlar ev yaptırırken jeofizikçi, mimar, mühendis gibi teknik insanlardan profesyonel yardım alabiliyor. Doğu'da ise hala çamurdan yapılan evler bulunuyor. Hititler'den kalan yapı alışkanlığı 4 bin yıl geçmesine rağmen ülkemizin doğusunda aynen devam ediyor ve evler de bu nedenle yıkılıyor" diye konuştu.

Ercan, Anadolu'nun kuzey ve güneyden sıkıştırılarak batıya doğru kaydırıldığına dikkati çekerek, "Bu durum Türkiye'de etkili depremler oluşmasına sebep oldu. Irak ve Adana-Hatay tarafından gelen fay hatlarının Kuzey Anadolu fay hattı ile birleştiği yer olan Bingöl'ün Karlıova ilçesi, deprem açısından talihsiz bir bölge" dedi.

-"Sanayiyi artık daha güvenli yerlere taşımamız lazım"-

İstanbul'da 2050 yılına kadar deprem beklemediğini vurgulayan Ercan, şöyle devam etti:

"Muhtemel depremin büyüklüğünü 6-6,5 olarak tahmin ediyorum. Marmara Denizi'ndeki fay daha erken kırılabilir ve bunun büyüklüğünün de 7-7,5 olacağını tahmin ediyorum. Bilim depremin nerede olacağını belirleyebilir, hatta zaman aralığını da tahmin edebilir. Marmara Denizi ve İstanbul'da meydana gelecek depremler Türkiye ekonomisini dibe vurduracak. Yaklaşık zarar 250 milyar dolara ulaşacak."

Ercan, bu bilgilere rağmen İstanbul ve Marmara'nın cazibe merkezi haline getirilmesi için çalışmalara devam edildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Halbuki sanayiyi artık daha güvenli yerlere taşımamız lazım. Aksi takdirde oluşacak depremler Türkiye ekonomisini mahvedecek. Bu açıdan Bayburt çok güvenli. Sanayicilere buradan çağrı yapıyorum, gelin Bayburt'a tesisler kurun, fabrikalarınızı buraya taşıyın. Bayburt, havaalanı için çok uygun. Bayburt'u sadece Trabzon'a bağlantılandırmak da yanlış. Yeni ulaşım güzergahları belirlenerek Bayburt güvenli bir sanayi şehri olabilir."

Konuşmasında öğrencilere de seslenen Ercan, inşaat mühendisliğinin doktorluk kadar kutsal olduğuna işaret ederek, "Doktora nasıl ki hayatınızı emanet ediyorsunuz, mühendise de içinde yaşayacağınız binaları yaptırarak canınızı emanet ediyorsunuz. Okulda sınavlardan 60, 70 puan alarak mühendis olunmaz. Yüz üzerinden 95 puan almayan öğrenciyi mühendis olarak mezun etmemek gerek. Birahanelerde içki içip, hamburger yiyerek mühendis olamazsınız. Elbette dinlenmek için kendinize vakit ayırın ancak mühendisliğin kutsal bir meslek olduğunu, insanların size canlarını emanet ettiğini de aklınızdan çıkarmayın" diye konuştu. - BAYBURT

Kaynak: AA / Yerel

Bayburt Üniversitesi Ahmet Ercan Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Arda Güler GOL izle! Real Sociedad – Real Madrid Arda Güler GOL izleme linki var mı? Süper Lig puan rekoru kaç? Süper Lig'de en çok puanı hangi takım aldı? Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'ye ne zaman gidiyor? 9 Mayıs'taki ziyaret ertelenmişti
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title