Haberler

Türk Sağlık Ekibi Afganistan'daki Sağlık Sorunlarını Yerinde İnceledi

Afganistan'daki Sağlık Sorunlarını İncelemek Üzere Bölgeye Giden Türk Sağlık Ekibinin Yaptığı Taramalarda Çocukların Büyük Kısmında Malarya, Solumun Yolu Rahatsızlıkları ve Kalp Hastalıkları Gibi Vakalara Rastlarken, Yetişkinlerin Büyük Kısmının Böbrek Hastası Olduğu Belirlendi.

Afganistan'daki sağlık sorunlarını incelemek üzere bölgeye giden Türk sağlık ekibinin yaptığı taramalarda çocukların büyük kısmında malarya, solumun yolu rahatsızlıkları ve kalp hastalıkları gibi vakalara rastlarken, yetişkinlerin büyük kısmının böbrek hastası olduğu belirlendi.

Symbiosis Sağlık ve Doğa Gönüllüleri Derneği'nin 10 gün önce 12 kişilik uzman sağlık ekibi eşliğinde Afganistan'da başlayan sağlık turu sona erdi. Başkent Kabil'deki Atatürk Çocuk Hastanesi'nde başlayan sağlık taramaları, daha sonra Vardak'taki İl İmar Takımı Sağlık Ocağı'nda ve Bagram'daki Türk- Afgan Sağlık Ocağı'nda devam etti. Daha sonra Mezar-ı Şerif kentine geçen ekip, buradaki devlet hastanesinde sağlık kontrollerini tamamladıktan sonra Kureyşi kabilesini yerleşim yerlerinde ziyaret ederek, çalışmalarda bulundu. Ekip, Kabil'den başlayan yolculuğunu yine Kabil'de tamamladı.

Türk doktorlar yaptıkları taramalarda, dünyanın birçok ülkesinde yıllar önce ciddi hastalık olmaktan çıkmış, aşı ile önlenebilen birçok basit hastalığın Afganistan'da çocuk ve yetişkinlerin büyük bir kısmında görülmeye devam ettiğini tespit etti. Susuzluk ve kuraklık, bunun yanında altyapı eksiklikleri ve kanalizasyon sorunlarından kaynaklanan hijyen yetersizliği ile halkın hastalıklar konusunda bilinçlendirilmemesi ve yetersiz imkanların Afgan halkını basit hastalıklara karşı mücadele edemez duruma getirdiği belirlendi. Türk hekimler, Afgan çocuklarının büyük kısmında malarya, solumun yolu rahatsızlıkları ve kalp hastalıkları gibi vakalara rastlarken, yetişkinlerin büyük kısmının böbrek hastası olduğunu tespit etti.

Symbiosis Sağlık ve Doğa Gönüllüleri Derneği Genel Başkanı ve Vehbi Koç Vakfı Amerikan Üniversitesi Odyoloji Uzmanı Dr. Ayşen Erdil, Afganistan'da yaptıkları çalışmalardan bahsederek, "Her yıl 1 ya da 2 hafta belirlediğimiz ülkelerdeki kırsal bölgelerde sağlık tarama çalışmalarına katılıyoruz. Daha önce Gürcistan ve Azerbaycan'da görev yaptık. Afganistan'da yaşanan sağlık sorunlarının bir türlü giderilememesi ve Türkiye'nin sağlık anlamında bu ülkeye yaptığı yardımları göz önüne alarak, bu yılki çalışmamızı Afganistan'da yapmaya karar verdik. Dernek üyesi, dahiliye uzmanı, deri hastalıkları uzmanı üroloji uzmanı, aile hekimi, göz doktoru, anestezi uzmanı, genel cerrah ve ameliyathane hemşiresi gibi uzman bir kadrodan oluşan 11 kişilik sağlık ekibi ve 1 çocuk gelişimi uzmanıyla birlikte 30 Mayıs'ta Afganistan'a geldik. Sağlık çalışmalarına Kabil'de başladık, daha sonra Vardak, Bargam, Mezar-ı Şerif, Kureyşi gibi kırsal bölgelere gittik. Çalışmalarımızı yine Kabil'de sonlandırdık. 800 çocuk ve 800 yetişkin olmak üzere bin 600'e yakın kişi muayene edildi. Türkiye'den tıbbi malzeme, ayakkabı, çocuk giysisi, oyuncak ve çikolata gibi 48 koliden oluşan 191 bin dolar değerinde yardım getirdik ve dağıttık. Yardımlar Amerikan Hastanesi ve TİKA'nın katkılarıyla toplandı" dedi.

Dünyanın Afganistan'daki sorunlara duyarsız kaldığını belirten Erdil, "Bu ülke uzun bir savaş döneminden geçti. Gelişmiş ülkelerin burada karargahları var. Sağlık hizmetlerinin burada daha iyi olmasını beklerdim. Her yerde toz, duman, susuzluk ve hijyenik sorunlar var. Başkent Kabil'de nefes almak bile zor. Bundan sonra Batılı ve medeni ülkeler, ümit ediyorum halkın ihtiyaçlarına biraz daha eğilirler" diye konuştu.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Özgeneci ise, çocuklarda ağırlıklı olarak mikrobik hastalıklarının görüldüğünü belirterek, ishal vakalarının çok yaygın olduğunu dile getirdi. Özgeneci ayrıca, çocuklarda aşılamaların zamanında yapılmaması nedeniyle birçok basit hastalığın tedavisinin yapılamadığını da dile getirerek, "Çocuklarda kalp hastalıkları da sıklıkla görülüyor. Bunların arasında ciddi vakalar var ve bunların Afganistan'da tedavisi mümkün değil. Bu çocukları Türkiye'ye getirip, burada tedavi etmeyi düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Özgeneci, yaşanan sağlık sorunlarının temelinde eğitim eksikliği, iyi organize olamama, insanların bilgilendirilmemesi ve siyasi sorunların yattığını kaydetti.

Ekipte yer alan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Uzmanı Dr. Yaşar ise, Afganistan'ın birçok bölgesinde böbrek sorunlarının ciddi bir boyutta olduğunu belirterek, birçok hastanın böbreğini kaybetmiş olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Yaşar, "Burada kurak bir iklimin hakim olması, birçok kişide böbrek rahatsızlıklarına yol açıyor. Ancak bu rahatsızlıkların çok ileri seviyeye ulaştığını, birçok kişinin böbreğini kaybettiğini fark ettik. Burada basit kapalı taş ameliyatlarının da yapılamaması çok büyük eksiklik. Dünyanın birçok ülkesinde uygulanan bu yöntemin burada uygulanamıyor olması hastalığın ilerlemesine neden oluyor. Oysa bu çok da maliyetli bir yöntem değil. 20-30 bin dolarla kapalı taş ameliyatı sistemi kurulabilir" dedi.

Genel Cerrahi ve Laporoendoskopi Uzmanı Ragıp Tanrıdemir de, hastanelerin büyük kısmında teknik eksiklikler olduğunu belirterek, teknik imkanların olduğu hastanelerde de uzman cerrahların eksikliğinin yaşandığını dile getirdi. Tanrıdemir, ilk fırsatta bu eksikliklerin giderilmesi gerektiğini söylerken, ileriki dönemde Afganistan'da görev yapan doktorlara laporoendoskopi ile ilgili kurs vermeyi planladığını kaydetti.

(AG-NO-NO-CC-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title