Haberler

TUNCELİ'DEKİ MARTI ADASI, BİNLERCE KUŞA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Güncelleme:

TUNCELİ'de Keban Baraj Gölü'nde her yıl binlerce kuşa ev sahipliği yapan Martı Adası'nda, kuluçka dönemi sona erdi.

TUNCELİ'de Keban Baraj Gölü'nde her yıl binlerce kuşa ev sahipliği yapan Martı Adası'nda, kuluçka dönemi sona erdi. Güzelliğiyle hayran bırakan adada, şimdilerde yumurtadan çıkan martı ve balıkçıl kuşların cıvıltısı duyuluyor.

Elazığ ile Tunceli sınırını belirleyen 675 kilometrekarelik Keban Baraj Gölü'ndeki Martı Adası, her yıl binlerce kuşa ev sahipliği yapıyor. İsmini ev sahipliği yaptığı binlerce martıdan alan ada, doğal güzelliği ve kuş sesleriyle ziyaretçilerini ağırlıyor. Martılar adada ürüyor. Martıların dal parçalarından yapıkları her yuvada, genellikle 5 yumurta yer alıyor. Yaklaşık 4 haftalık kuluçka döneminin sonunda martılar yumurtalardan çıkıyor. Martıların adanın üzerinde uçmasıyla, ortaya doyumsuz manzaralar çıkıyor.

'KUŞLARIN KONAKLAMA YERLERİ'

Adaya gitmek isteyen vatandaşlar, Pertek Feribot İskelesi'ndeki balıkçı teknelerini kullanıyor.

Bölge halkından Serhat Yıldız, martıların her mevsim bu adada olduğunu belirterek, Şu anda bulunduğumuz adanın en büyük özelliği, martı ve balıkçıllara ev sahipliği yapması. Martılar ile balıkçıl kuşlar, kuluçka ve yumurtlama dönemini yılda iki kez burada gerçekleştiriyor. Burada gerçekleştirmelerinin sebebi, insan elinin değmemesidir. Su ne kadar yükselirse yükselsin ada su altında kalmıyor. Bu konum itibariyle gezilecek ve görülmesi gereken yerler arasında. Feribot geçişlerinde simit ve bisküvi attığımız o martılar, aslında yuva olarak burada konuşlanıyor. Sadece besin kaynaklarını su üzerinde ve feribot güzergahında sağlıyorlar. Ama genelde konaklama yerleri burasıdır. Yaz, kış buradalar. Burada binlerce martı var. Bu nedenle buraya Tunceli'nin kuş cenneti diyebiliriz. Şu an yumurtlama dönemi. Adaya adım attığınız taktirde, ya sağınızda, solunuzda mutlaka yumurtaya ve yavru martıya denk geliyorsunuz. Bu da adanın ne kadar yüksek oranda martı tarafından kullanıldığını gösteriyor diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Tunceli Elazığ Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title