Haberler

Toptan'dan Kanadoğlu'nun Açıklamalarına Değerlendirme: Herkes Fikrini Söyleyebilir

Meclis Başkanı Köksal Toptan, Yargıtay Eski Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun, Türbanla İlgili Açıklamalarını, "Türkiye Fikir Özgürlüğü Olan Bir Ülke Herkes Fikrini Söyleyebilir" Şeklinde Değerlendirdi.

Meclis Başkanı Köksal Toptan, Yargıtay eski Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun türbanla ilgili açıklamalarını "Türkiye fikir özgürlüğü olan bir ülke herkes fikrini söyleyebilir" şeklinde değerlendirdi.

Meclis Başkanı Köksal Toptan, Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu'nun (TÜGİK), TOBB'da yapılan 2. Olağanüstü Genel Kurulu'na katıldı. Meclis'ten TOBB'a kadar yürüyerek gelmeyi tercih eden Meclis Başkanı, genel kurul öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin türbanla ilgili ısrarlı sorularına "türbanla ilgili yorum yapmayacağımı söyledim, türbanla ilgili yorum yapmam" karşılığını veren Toptan, bir gazetecinin "siz yargı mensupları için kararlarıyla konuşurlar demiştiniz, ancak Sabih Kanadoğlu'nun türbanla ilgili açıklamaları var" sorusuna ise "Türkiye fikir özgürlüğü olan bir ülke. Herkes düşüncesini söyleyebilir, bundan daha da doğal bir şey olamaz'' yanıtını verdi. Toptan, kılık kıyafet tanımının anayasada net bir şekilde yapılıp yapılmayacağı sorusuna da yine türban konusunda yorum yapmayacağını söyleyerek karşılık verdi.

-"KÜRESEL KRİZE KARŞI TEDBİR ALINMALI"-

Toptan, TÜGİK 2. Olağanüstü Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada ise dünyayı etkisi altına alan küresel krize değindi. Türkiye'nin krizlerden başarıyla çıkmanın örneğini dünyaya göstermiş bir ülke olduğunu kaydeden Toptan, bu noktada istikrarın önemli olduğunu kaydetti. Toptan, "dünyayı etkisi altına alan küresel krizin ABD'de başlayıp, ABD'de bitmeyeceğini hep birlikte görüyoruz. İstikrar ortamından yararlanmak suretiyle krizin etkilerini en az şekilde yansıtacak ekonomik tedbirleri almak durumundayız" diye konuştu. Türk işadamlarının dünyanın her tarafında yatırım yapma ve dünyanın her tarafındaki yatırımcıyı Türkiye'ye getirme başarısına sahip olduğunu kaydeden Toptan, bunun da siyasal ve ekonomik istikrardan kaynaklandığını söyledi. Toptan, "bütün eleştirilere rağmen bardağın dolu tarafına baktığımızda dünyanın 17. en büyük, Avrupa'nın en büyük 6. en büyük ekonomisiyiz. Bu çıtayı daha da yukarı çekmemiz gerekiyor. Dünyanın en büyük 10. ekonomisi olabiliriz" dedi.

-"PARLAMENTO'DA BÜYÜK UZLAŞMA VAR"-

Konuşmasında, Meclis çalışmaları hakkında da bilgi veren Toptan, 23. dönem parlamentosunun hoşgörü anlayışı içinde çalışmalarını sürdürdüğünü, iktidar ve muhalefet olarak Türkiye'nin sorunlarını aşmaya çalıştıklarını söyledi. Meclis'in yüksek bir temsil gücüne sahip olduğunu ve şu ana kadar büyük bir uzlaşı içinde sorunları çözmeye çalıştığını kaydeden Toptan, geçen hafta kamuoyuna açıklanan İçtüzük Değişikliği Teklifi ile ilgili de bilgi verdi. İçtüzük değişikliği ile sivil toplum örgütlerinin, yasama sürecine katılmasının sağlanacağını ifade eden Toptan, değişiklik teklifinin önümüzdeki hafta Meclis Anayasa Komisyonu'nda görüşüleceğini bildirdi. Toptan, "Türkiye'nin geleceğine büyük ümit ve heyecanla bakıyorum. Büyüme oranını gelecekte de sürdürmeliyiz. Hükümeti, devleti, özel sektörü sıkıntıları beraber konuşmalı, çözüm yollarını birlikte bulmalıyız" dedi.

-GENÇ İŞADAMLARINDAN TÜRBAN VE EKONOMİK KRİZ UYARISI-

TÜGİK Genel Başkanı Hazim Sesli ise Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, türban uyarısında bulundu. Son günlerde ön plana çıkan türban tartışması konusunda tüm kesimler arasında hoşgörü ve anlayış çerçevesinde hareket edilmesi gerektiğine işaret eden Sesli, "kalıcı bir sonuca, uzlaşma kültürü ile ulaşılması temennimizdir. Tartışma sürecinin hızla tamamlanmasıyla birlikte Türkiye'nin yönünü yeniden gelişime ve kalkınmaya çevirmemiz gerekmektedir" dedi.

Türkiye'nin 2007'de yakaladığı pozitif ivmenin 22 Temmuz seçimlerinden sonra yerini durağanlığa ve sessizliğe bıraktığını belirten Sesli, "Tüm dünya piyasalarında beklenen durgunluğun, ülkemizi cari açık, büyüme hızı ve yüksek faiz gibi zayıf yanlarımızdan dolayı daha fazla etkileyeceği endişesini yaşamaktayız. Bunun için gerekli önlemlerin şimdiden alınması ve planlanması gerekmektedir. 60. hükümetin bir Eylem Planı'nın olması biz iş adamları için umut verici olmuştur. Ancak Eylem Planı'nın detaylandırılması ve zaman sürecinin belirlenmesini beklemekteyiz. Bu detaylar bizim için ve yatırımlarımızın geleceği için oldukça önem arz etmektedir. 2008 yılı ise artık umutların gerçeğe dönüştüğü bambaşka bir yıl olmalıdır" diye konuştu.

Sesli, AB hedefinden sapılmaması gerektiğini kaydederek "açıklanan Eylem Planı'nda da AB konusu ile ilgili somut adımların netleştirilmesini beklemekteyiz" dedi.

(ANKA)

(EG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title